Allerlei chronische pijn, hoofdpijn en migraine zijn in vele gevallen het gevolg van een tekort aan magnesium
Spread the love

Heb je regelmatig last van hoofdpijn of zelfs van migraine en andere vervelende chronische pijnen zoals lage rugpijn, slapeloosheid of spierkrampen? Heb je al alles geprobeerd om er van verlost te geraken, maar was alle moeite tevergeefs? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan magnesium, een belangrijk mineraal dat nauw verbonden is met calcium. Een gebrek aan magnesium kan je uiteraard opvangen door je voeding aan te passen maar welke voeding is rijk aan magnesium en welke gunstige effecten heeft dit mineraal nog op onze gezondheid?


 Magnesiumtekort

De resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat maar liefst zeven op tien landgenoten kampen met een ernstig tekort aan magnesium. Dat zo’n magnesiumtekort gevolgen heeft voor je gezondheid en lichamelijke conditie is voor iedereen duidelijk. Maar voor we op zoek gaan naar het effect van zo’n magnesiumtekort op onze gezondheid, moeten we wel weten wat magnesium precies is. Magnesium is zoals reeds gezegd een mineraal dat een hoofdrol speelt in de productie van energie. Magnesium doet echter nog veel meer met je gezondheid. Zo heeft het een positief effect op je pijngevoelens en je pijngrens en speelt magnesium ook een belangrijke rol bij het ontstaan van angst, stress en depressie. Bij een gebrek aan magnesium kunnen er belangrijke gezondheidsklachten ontstaan. Je magnesiumconcentratie hangt nauw samen met je voeding.

 

Vooral diegenen die ongezond eten met een gebrek aan voldoende groenten en fruit hebben op relatief korte tijd met magnesiumtekorten en de gevolgen ervan af te rekenen. Magnesium is immers niet voor niets bij belangrijke lichaamsprocessen betrokken zoals de aanmaak van voldoende hormonen, bij je metabolisme of stofwisseling, je spieropbouw en bij de ontspanning van spieren en zenuwen. Zo wordt magnesium in heel wat gevallen gebruikt voor het bestrijden van stress.

 • Magnesium is betrokken bij: de opname van calcium en botaanmaak, bij de energieproductie en opslag ervan in je lichaamscellen, en bij de werking van enzymen en proteïnen

Aanbevolen hoeveelheid

Als we aan onze concentratie aan magnesium iets willen doen moeten we weten van wanneer we met een tekort aan dit mineraal kampen. De Hoge Gezondheidsraad legde de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen vast op 420 milligram voor mannen en 360 milligram voor vrouwen. Deze hoeveelheid is echter niet voor iedereen voldoende. Zij die dagelijks zware inspanningen moeten leveren, topsporters, zwangere vrouwen en zij die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan dit belangrijke mineraal. Dat vandaag zovelen met een ernstig magnesiumtekort kampen is van vele factoren afhankelijk maar is vooral het gevolg van onze calorierijke en ongezonde voeding rijk aan suikers. We kunnen er dus allemaal mee te maken krijgen. Er bestaan vele en soms dure voedingssupplementen om die magnesiumtekorten aan te passen, maar die zijn niet eens nodig om dit probleem op te lossen. Een aangepaste lees gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding met in de eerste plaats voldoende groenten en fruit is meestal voldoende.

Oorzaken

Naast een ongezonde voeding zijn er uiteraard nog oorzaken van een tekort aan magnesium maar de hoofdrol is hier zeker weggelegd voor onze voeding. Gebruik je bijvoorbeeld veel geraffineerde producten zoals suiker maar ook witte meelproducten zoals wit brood en geraffineerde witte pasta, rijst en andere deegwaren en eet je daar bovenop te weinig groenten? Dan is de kans zeer groot dat je met een tekort aan magnesium te doen hebt.

Ben je dagelijks of regelmatig blootgesteld aan stress, dan verdwijnt heel wat magnesium via je urine, hoeveelheid die via je voeding hoe dan ook moet aangevuld worden. Naast voeding, zware lichamelijke (sportieve) inspanningen heeft ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals maagzuurremmers, en de anticonceptiepil een belangrijke invloed op je hoeveelheid magnesium.

 • Symptomen van magnesiumtekort: zijn spierkrampen, onrustige benen, slapeloosheid of en/of een onrustige slaap, hoofdpijn en migraine, stijve en pijnlijke spieren, diabetes, hyperactief, ADHD, hoge bloeddruk, constipatie of verstopping, PMS, regelmatig voorkomende keelontstekingen, pijnlijke nierstenen, depressie, erectiestoornissen, oorsuizingen, duizeligheid en regelmatig flauw vallen en een aanhoudend gebrek aan energie.

Voeding rijk aan magnesium

Je kan je tekort aan magnesium wegwerken door dure voedingssupplementen, maar natuurlijke voeding is uiteraard aan te bevelen. Heb je te kampen met een tekort aan magnesium kies dan voor deze gezonde voeding rijk aan dit mineraal:

 • Rauwe voeding: zoals rauwe groenten, fruit, rauwe cacao,
 • Alle volkorenproducten: zoals volkoren- en/of meergranenbrood, roggebrood en tarwezemelen
 • Alle sojaproducten: sojascheuten, sojamelk, tofu, sojasaus, sojabonen
 • Noten: en dan vooral pecannoten, amandelen en cashewnoten en pinda’s,
 • Groenten en kruiden: bonen, gember, waterkers, venkel, bieslook, koolrabi, peterseli, en paardebloemblad
 • Fruit: rozebottels, bramen, aalbessen, pruimen, peren, en appels
 • Granen en zaden: amarant, quinoa, gierst, bruine rijst, kamut , tarwe, spelt, haver,rogge, gerst, en boekweit
 • Pitten en zaden: zonnebloem- en pompoenpitten, en sesamzaad,
 • Vette vissoorten: zoals paling, zalm, makreel, tong, forel, haring, ansjovis, en sardienen maar ook heilbot, krab en schaal- en schelpdieren

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole