Meer fruit eten
Spread the love

Meer fruit eten verbetert je gezondheid, en is makkelijker dan je denkt. Fruit is net als groenten rijk aan alle gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Volgens de jongste richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad eet een volwassen persoon minstens twee en, nog beter, drie verschillende stukken fruit per dag. Wil je iets aan je overgewicht doen? Dan beperk je je fruitconsumptie bij voorkeur tot maar een stuk fruit per dag. Fruit bevat namelijk fruitsuikers. Die zijn veel gezonder dan toegevoegde suikers, maar het blijven nog altijd suikers. Te veel fruit eten doet je dus niet afvallen, integendeel. De meesten onder ons halen deze dagelijkse hoeveelheden fruit spijtig genoeg niet.

Meer fruit eten wordt makkelijker met deze vijf doeltreffend tips.

Hoe weet je nu als je fruit eet dat je aan die 250 gram per dag komt? Niet elk stuk fruit weegt namelijk even veel. En je eet ook niet van elke soort fruit alles op. Denk maar aan een ananas of een banaan. Bij beide eet je de schil niet op. Onderzoek leert ons dat 250 gram overeenkomt met:

  • Een middelgrote peer zonder schil
  • Twee pruimen zonder pit
  • Een kiwi, een banaan en een mandarijn
  • 25 Frambozen
  • Tien druiven en een sinaasappel
  • Acht aardbeien

Eet meer seizoensgroenten

Sowieso is het aangeraden om waar mogelijk zoveel mogelijk seizoensfruit en – groenten te eten. Dat is niet altijd even eenvoudig. En soms heb je ook gewoon zin in een stukje exotisch fruit. Wees gerust, daar is niets mis mee.

Diepvriesfruit even gezond als vers fruit

Fruit eet je zoveel mogelijk plukvers. Diepvriesfruit kan ook. Het bevat vaak meer gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen dan vers fruit. Net zoals groenten, wordt ook fruit direct na het plukken ingevroren zodat alle gezonde voedingsstoffen maximaal bewaard blijven. Nog een niet te onderschatten voordeel: diepvriesfruit is vaak goedkoper dan vers fruit.  De keuze aan diepvriesfruit wordt ook alsmaar groter.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit vraagt meer voorzichtigheid. Als gevolg van het droogproces bevat dat namelijk veel meer suikers dan vers- en diepvriesfruit.

Bewaar je fruit zoals het hoort 

Zorg er voor dat je altijd genoeg vers of diepvriesfruit in huis hebt. Bewaar het fruit altijd op de juiste manier. Appelen, peren, kiwi’s, perziken, druiven, aardbeien, nectarines, frambozen, blauwe bessen bewaar je bij voorkeur in je koelkast. Bananen, mandarijnen, sinaasappels, ananas, mango, meloen, bewaar je best op kamertemperatuur. Bewaard appelen, peren, bananen en perziken steeds apart. Ze Want bevatten namelijk een rijpingshormoon dat het rijpproces van andere vruchten versnelt.
Fruit en groenten die lokaal en in open lucht worden gekweekt bewaren het langst in je koelkast. De meer exotische fruitsoorten bewaar je dan weer het best in een koele ruimte of berging.

Meer fruit eten: begin je dag met een stuk fruit

Als je bij je ontbijt al meteen een stuk fruit eet, zit je bij de start van je dag al halfweg. Vind je het moeilijk om bij je boterham of cornflakes een stuk fruit te eten? Dan vind je misschien wel soelaas in enkele andere ontbijtrecepten waar je eenvoudig fruit in kan verwerken. Denk bijvoorbeeld maar aan een mugcake die je maakt op basis van banaan en havermout. Overnight oats waar je ’s ochtends alleen wat fruit als topping aan toevoegt, een zelf gemaakte smoothie met een stuk fruit en veel groenten of zelf gemaakte granola met magere yoghurt en stukjes van je favoriete fruit zijn gezonde alternatieven. smoothie.

Maak het jezelf gemakkelijk

Dat kan door bijvoorbeeld aan het begin van de week een grote kom fruitsla te maken. Zo varieer je niet alleen met verschillende soorten fruit. Je hebt meteen ook fruit dat je tijdens het ontbijt maar ook als tussendoortje kunt eten. Geen zin om zelf verschillende soorten fruit te schillen en in stukjes te snijden? Dan kun je uiteraard ook voorgesneden fruit uit de supermarkt kopen. Controleer dan wel de houdbaarheidsdatum. Voorgesneden fruit namelijk minder lang houdbaar.

Verwerk fruit in je lunch of avondeten

Om aan je dagelijkse hoeveelheid fruit te komen, kun je het ook combineren met je lunch of middagmaal en met je diner of avondmaal of in je gezonde wokgerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met gerookte zalm en mango? Of een traybake met witloof, peer en brie? En fruit en kaas is sowieso een match made in heaven. Kortom, mogelijkheden genoeg!

Zet fruit in het zicht

Dit kan wat in strijd klinken met de bewaarrichtlijnen, maar door iedere ochtend wat fruit in het zicht te plaatsen, zal je hier sneller naar grijpen. En dus ook meer fruit eten. Dat kan makkelijk door bijvoorbeeld enkele appels, peren, bananen, druiven in een mooie fruitkom te doen en deze ’s ochtends op de keukentafel te plaatsen. Maar ook in je koelkast kun je dit doen door fruit(sla) vooraan te plaatsen. Voor je het weet eet je in geen tijd je 250 gram fruit per dag!

Gastblog geschreven door Evi van Evi’s Journey.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole