Kruiden voor een gezond hart
Spread the love

Kruiden voor een gezond hart horen samen met verse groenten en natuurlijke voeding thuis in elk gezond en natuurlijk eetpatroon. Natuurlijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en kruiden zijn je beste garantie op een gezond hart en gezond bloedvaten.

Een gezond hart is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Ons hart is de motor van ons lichaam en dus cruciaal voor onze gezondheid. Gezonde eet- en leefgewoonten zijn onmisbaar voor het verbeteren van onze hartgezondheid.

Wat eet je best wel en wat niet voor een gezond hart?

Alle voedingsmiddelen die de gezondheid van ons hart- en bloedvaten verbeteren en behouden bevatten sterke antioxidanten. Die verminderen allerlei ontstekingen, houden je cholesterolgehalte onder controle en regelen je bloeddruk.

Kruiden voor een gezond hart

Kruiden worden al eeuwenlang gebruikt om verschillende aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Heel wat kruiden zijn gunstig voor de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. De beste kruiden daarvoor zijn vooral:

Knoflook

Dit populaire kruid staat vooral bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Knoflook vermindert daardoor allerlei ontstekingen. Het verlaagt ook een hoge bloeddruk en zorgt voor een evenwichtig cholesterolgehalte. Dat doet het door onze gezonde HDL- cholesterol te verhogen en de ongezonde LDL- variant te verlagen.

Kruiden voor een gezond hart: Kurkuma

Kurkuma bevat de actieve stof curcumine. Die helpt ontstekingen verminderen en de belangrijkste risicofactoren op hartfalen zoals hoge bloeddruk en cholesterolgehalte te voorkomen.

Gember

Gember regelt onze bloeddruk en brengt een verstoord cholesterolgehalte in evenwicht. Dat danken we vooral aan de vele sterke antioxidanten die we in gember terugvinden.

Cayennepeper

Cayennepeper bevat capsaïcine, een stof die de bloedcirculatie en doorbloeding verbetert en ontstekingen voorkomt of vermindert.

Gezonde eet- en leefgewoonten voor een gezond hart

Naast kruiden zijn er nog heel wat natuurlijke om de gezondheid van ons hart te verbeteren. Dat zijn vooral:

Verse groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten naast sterke antioxidanten ook hoge concentraties voedingsvezels. Die verlagen een hoge bloeddruk en verminderen de slechte LDL- cholesterol in ons bloed.

Volkoren granen en volkoren producten granen

Volkorengranen en volkoren producten bevatten meer vezels dan geraffineerde granen. Daarnaast zijn ze rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen.

Volle granen zijn onbewerkt en behouden alle gezondheidsvoordelen van de intact gebleven graankorrel. Zo zorgen ze voor heel wat gezondheidsvoordelen zoals:

  • Een snel en langdurig verzadigd gevoel. Daardoor eten we automatisch minder en vallen we makkelijker af
  • Het verbranden meer lichaamsvet
  • Extra energie
  • Het voorkomen van hoge bloeddruk en diabetes

De beste volkorengranen zijn vooral haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa. Geef daarom altijd de voorkeur aan alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst.

Dit eet je zo weinig mogelijk voor een gezond hart- en bloedvaten

Om de gezondheid van je hart te verbeteren en te behouden beperk je zoveel mogelijk het gebruik van:

  • Bewerkte voedingsmiddelen: die bevatten vooral suiker, zout en ongezonde verzadigde vetten en transvetten.
  • Verzadigde vetten: verhogen de slechte LDL- cholesterol in je bloed. Dat vergroot je risico op vaak levensbedreigende hart- en vaatziekten. Vervang ze daarom door gezonde alternatieven zoals plantaardige oliën (olijfolie) avocado of onbewerkte noten, zaden en pitten

Regelmatig bewegen voor een gezond hart- en bloedvaten

Gezond eten alleen is niet genoeg om ons hart in topconditie te houden. Regelmatige lichaamsbeweging is even onmisbaar.

Vermijd ook roken en overmatig alcoholgebruik, twee belangrijke vijanden van een gezond hart

Conclusie: Gezond eten en voldoende bewegen onmisbaar gezond hart

Een gezond hart en een goede bloedsomloop zijn essentieel voor een lang en gezond leven. Gelukkig zijn er veel natuurlijke voedingsmiddelen die de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten verbetert.

Kruiden zoals knoflook, kurkuma, gember en cayennepeper verminderen ontstekingen en reguleren onze bloeddruk en ons cholesterolgehalte.

Naast kruiden zijn er ook andere voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart, zoals groenten, fruit, volkorengranen en volkorenproducten, onbewerkte noten, zaden en pitten, avocado’s en zoutarme voeding.

Dagelijks voldoende bewegen en slechte leefgewoonten zoals roken of overmatig alcoholgebruik vermijden zijn even belangrijk dan gezond eten.

Door deze gezonde eet- en levensstijlgewoonten in je gezond eet- en leefpatroon op te nemen, kun je de gezondheid van je hart- en bloedvaten verbeteren én zo lang mogelijk behouden.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole