Hoe besmetting griep voorkomen op een natuurlijke manier?

Spread the love

Hoe besmetting griep voorkomen is dé vraag die vele landgenoten zich stellen in het vooruitzicht van een nieuw griepseizoen. En met corona nu meer dan ooit. Want naast corona moeten we met een tweede bedreiging rekening houden, namelijk de jaarlijks weerkerende influenza of seizoensgriep. Ons volledig beschermen tegen deze virusbesmettingen is onmogelijk. We kunnen gelukkig veel zelf doen om ons risico op griep en- of corona zo klein mogelijk te houden.

Hoe besmetting griep voorkomen op een natuurlijke manier, dus zonder medicijnen?

Tegen de seizoensgriep of influenza is er weinig opgewassen. Naast de jaarlijkse vaccinatie tegen de griep kunnen we alleen onze natuurlijke weerstand zoveel mogelijk verhogen om een besmetting met het griepvirus te voorkomen. Of om in het slechtste geval de symptomen ervan te verzachten en het genezingsproces in te korten. Dat doe je best zonder medicijnen maar op een natuurlijke manier, met de juiste voeding en natuurlijke supplementen. Die zijn afkomstig van allerlei planten en kruiden.

Griep is afkomstig van een virus

Griep is afkomstig van een virus, meer bepaald van het influenzavirus. Nog al te vaak worden dan antibiotica voorgeschreven. Dat is geen goed idee, want die doen bij een besmetting met griep meer kwaad dan goed. De klachten bij griep zijn vergelijkbaar met die bij een verkoudheid, meestal erger. De belangrijkste symptomen van griep zijn:

 • Slechte eetlust.
 • Kortademigheid.
 • Vermoeidheid, zwakte en slapeloosheid.
 • Hoofdpijn en keelpijn.
 • Stijve, pijnlijke ledematen.
 • Pijnlijke spieren.
 • Koorts.
 • Rillingen en overmatig zweten.
 • Droge, aanhoudende hoest.
 • Verstopte neus.

Vergeleken met een onschuldige verkoudheid is griep ernstiger met vaak complicaties tot gevolg. Bij sommige risicogroepen is griep vaak levensgevaarlijk.

Hoe besmetting griep voorkomen: met Echinacea

Echinacea of rode hoed barst van de vitamine C. Het voorkomt virusbesmettingen en griep door het versterken van ons immuunsysteem en het verhogen van onze natuurlijke weerstand. Gebruik bij voorkeur alcoholische extracten van echinacea. Die bevatten de grootste concentratie actieve stoffen. Start bij de eerste symptomen van griep of van een verkoudheid met driemaal 60 druppels per dag. Dit kruid werkt ook preventief. Om besmetting met griep te voorkomen neem je in alle maanden waarin de letter ‘r’ voorkomt drie keer 30 druppels per dag. Om gewenning te voorkomen las je maandelijks een week zonder echinacea druppels in. Zo kun je de duur van een verkoudheid of griep sterk verminderen.

Hoe besmetting griep voorkomen: met Ginseng

En gaat dan in de eerste plaats om rode ginseng. Die komt vooral uit China of Korea en nu ook meer en meer Rusland. Je gebruikt (rode) ginseng voor preventief tegen griep en verkoudheden.

Hoe griep besmetting voorkomen: met Katsklauw

Cats Claw is afkomstig uit de schors van de Uncariaplant. Het versterkt onze weerstand en de weerstand van het lichaam in de winter en beschermt tegen infecties. Dit kan je gebruiken in de vorm van voedingssupplement.

Gember

Bevat geneeskundige stoffen zoals gingerolen, shogaolen en zingerone die ontstekingen en griepsymptomen snel verlichten. Maak regelmatig thee van verse gember en doe er een beetje rauwe honing in om keelpijn, een loopneus en hoest te verminderen.

Lees ook: Symptomen griep behandelen met deze natuurlijke voeding

Eucalyptus

Dit plantaardig middel met opvallend sterke aroma’s breekt vooral slijmen in onze neus en keel af. Bij griep of verkoudheid kan het helpen bij een vervelende verstopte en hoest. Maar eucalyptus pakt ook het griepvirus zelf aan.

Hoe besmetting griep voorkomen: met Propolis

Deze stof wordt gemaakt door bijen en is afkomstig van de hars van bomen waaraan pollen toegevoegd worden. Propolis is een sterk antioxidant dat beschermt tegen vreemde organismen en ons immuunsysteem versterkt. Het kan gebruikt worden voor vele kwaaltjes, waaronder infecties van onze luchtwegen of een ruwe keel. Sommige producten bevatten enkel een bepaald extract van propolis, bijvoorbeeld proposor. Propolis, of een extract, wordt in verschillende producten vervaardigd, bijvoorbeeld in keel- of neussprays, balsem of siroop, en keeltabletten.

Koninginnenbrij

Wordt door werkbijen aangemaakt en is rijk aan vitaminen B, ijzer en aminozuren. Daardoor beschermt het tegen zowel virale als bacteriële infecties. Koninginnenbrij bevordert ons herstel en geeft ons extra energie. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm, op te lossen in water.

Vlierbes

Extracten van deze bes verbeteren onze weerstand en heeft antivirale eigenschappen waardoor je risico op griep vermindert. Bij griep vermindert het de symptomen en versnelt het je genezingsproces.

Goed om weten: Echinacea tegen virus besmettingen zoals het corona

Hoe besmetting griep voorkomen: met Tijm

Dit kruid wordt niet alleen in de keuken, maar even goed in de alternatieve geneeskunde sterk gewaardeerd, zeker bij griep, verkoudheden en hoest. Olie uit tijm lost slijm op, onderdrukt het hoesten en maakt ademhalen makkelijker. Tijm werkt ook sterk ontsmettend en versterkt onze natuurlijke weerstand. Tijm is verkrijgbaar in capsules en als olie om te verdampen.

Oregano

Het actieve bestanddeel van oregano is Carvacrol, een stof met een sterk antibacteriële en antivirale werking. Gebruik is kruid nooit langer dan 14 dagen.

Besmetting griep voorkomen met Vitamine C

Vitamine C is een van de sterkste antioxidanten die ons tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamscellen, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces. Is je voorraad aan vitamine C groot genoeg, dan zal een besmetting met griep minder ernstig zijn met een opvallend kortere genezingsduur. Begin tijdig met het slikken van een natuurlijk supplement met vitamine C. Op het moment dat de eerste griepsymptomen zich voordoen heeft het geen enkel effect meer. Vitamine C is ook aanwezig in onze dagelijkse voeding en vooral in:

 • Verse groenten: zoals spinazie, spruitjes, alle groene koolsoorten, in rode kool, peterselie en ik tuin- en waterkers
 • Peulvruchten: dat zijn in de eerste plats erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en in kikkererwten
 • Fruit: vooral in citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi’s, grapefruits, limoenen, citroenen, zwarte bessen en in aardbeien
 • Aardappels
 • Olijven

Met voldoende Vitamine D3

Naast het versterken van ons immuunsysteem zorgt deze vitamine ook voor sterkere botten en voor een beter humeur. Om het effect van Vitamine D3 te versterken combineer je dit best met vitamine K2, maar niet eerst voor je je vertrouwde huisarts raadpleegde.

Ook interessant: Deze superfoods en vezelrijke voeding verzachten de symptomen van griep en

Hoe besmetting griep voorkomen: met Zink

Dit mineraal verbetert je immuunsysteem en beschermt je tegen virusbesmettingen. Het verzacht de symptomen en vermindert de duur van zowel een verkoudheid als van de seizoensgriep.

Besmetting griep voorkomen met deze Essentiële oliën

 • Eucalyptus etherische olie
 • Pepermunt etherische olie
 • Oregano etherische olie
 • Kruidnagel etherische olie

Recept natuurlijke middel tegen Griep en verkoudheid

Heet water met citroen, honing en kaneel

Voorkomt slijmen, helpt ze afbreken en oplossen en hydrateert ons lichaam. Honing verzacht ook de hoest. Je kunt dit mengsel heel de dag drinken en zeker voor het slapen gaan om de verkoudheidssymptomen te verminderen. Je maakt dit gezondheidsdrankje zelf of koop het kant en klaars als Yogi tea.

Deze voedingsmiddelen kun je bij verkoudheid en griep best vermijden:

 • Geraffineerde witte suiker
 • Voeding rijk aan toegevoegde suiker
 • Kant en klare Vruchtensappen
 • Zuivelproducten
 • Geraffineerde granen en graanproducten: zoals witte deegwaren, alle soorten wit brood, rijst en witmeelproducten

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.