Gezond ontspannen tegen stress
Spread the love

Gezond ontspannen tegen stress wordt in onze drukke samenleving almaar belangrijker. Er wordt zoveel van ons gevraagd dat we nauwelijks tijd hebben om op adem te komen. Stress maakt deel uit van ons dagelijks leven. En dat zullen we geweten hebben. Stress bedreigt onze gezondheid en is een belangrijke oorzaak van daaraan gelinkte aandoeningen. Stress kunnen we op meerdere manieren aanpakken. Een van de makkelijkste manieren om stress te verminderen is het slikken van geneesmiddelen. Maar dat is lang niet altijd een goed idee. Geneesmiddelen tegen stress pakken wél (tijdelijk) de symptomen maar niet de oorzaken aan. Gezond ontspannen tegen stress doe je best op een natuurlijke manier. Met de juiste voeding, natuurlijke supplementen en voldoende beweging.

Maar wat eet je best om gezond te ontspannen tegen stress?

Er zijn veel meerdere manieren om te ontspannen tegen stress. Blijkbaar hebben de meesten onder ons dé manier nog niet gevonden, want stress maakt nog altijd meer en meer slachtoffers, zeker onder de jongeren. Gezond ontspannen om stress te voorkomen of de symptomen zoveel mogelijk te verminderen doe je iedere dag. Met een combinatie van gezond en natuurlijk eten en voldoende te bewegen. Voor een zo groot mogelijke stressbestendigheid kun je zo een gezond en natuurlijk eet- en leefpatroon extra ondersteunen met het slikken van natuurlijke supplementen. Gezond ontspannen doe je bijvoorbeeld ook met een bezoek aan de sauna of door te tuinieren.

Gezond ontspannen tegen stress met onbewerkte en natuurlijke voeding

Stress kun je nooit uitsluiten. Trouwens, een gezonde dosis stress is nodig want doet je beter presteren. Te veel is teveel, en dat is zeker voor stress het geval. Stress ondermijnt onze gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Wist je dat stress zelfs een belangrijke oorzaak is van overgewicht. Regelmatig ontspannen is onmisbaar om stress weg te houden. Gezond ontspannen doe je uiteraard door meer te bewegen, te relaxen, met sporten en met een weekendje weg.

Onbewerkte voeding zonder toegevoegde stoffen

Je stressbestendiger maken doe je ook dagelijks met onbewerkte en natuurlijke voeding. Die is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om gezond te functioneren. Daarnaast is onbewerkte voeding vrij van alle toegevoegde stoffen. Gezonde voeding best geen suikers en ongezonde verzadigde vetten en transvetten.  Maar ook geen geur-, kleur-, smaak- en bewaarmiddelen.

Gezond ontspannen tegen stress met de sterkste antioxidanten

Voeding met de sterkte antioxidanten is uitstekend tegen stress. Ze beschermen je tegen de vrije radicalen die je gezondheid bedreigen. Vrije radicalen beschadigen je lichaamscellen, maken je ziek en versnellen je natuurlijk verouderingsproces. Antioxidanten stimuleren meteen ook de aanmaak van dopamine, een hormoon dat je geluksgevoel verhoogt, je immuunsysteem versterkt en je natuurlijke weerstand verbetert. Daarnaast zorgt dopamine ook voor een betere concentratie en een sterk zenuwstelsel.

Dopamine aanmaken

Om meer dopamine aan te maken heb je ook het aminozuur tyrosine nodig. Deze stof vind je vooral in:

 • Verse groenten: broccoli, boerenkool, spinazie, spruitjes, tomaten, bieten, uien, bloemkool, sla en in maïs
 • Peulvruchten: vooral erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en in kikkererwten
 • Vers fruit: alle soorten rood fruit, bessen, gojibessen, aardbeien, frambozen en pruimen
 • Mager vlees: zoals magere biefstuk en rosbief
 • Vette vis: en vooral in wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en in ansjovis
 • Eieren 
 • Avocado
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, ongebrand en niet geroosterd
 • Kruiden en specerijen: gember, kurkuma, en knoflook
 • Pure chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao

Lees ook: Deze voeding verhoogt je dopamine gehalte en maakt je gelukkiger

Gezond ontspannen tegen stress met Endorfine en langzame koolhydraten

Endorfine maken we zelf aan. Deze stof doet je beter omgaan met emotionele stress. Endorfine of het gelukshormoon is een neurotransmitter en een natuurlijke pijnstiller. Neurotransmitters sturen boodschappen naar je hersenen. Endorfine verhoogt ook je natuurlijke weerstand, stimuleert je geluksgevoel en vermindert angst en stress. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer je weet dat endorfine best vergelijkbaar is met morfine. Andere bekende neurotransmitters zijn dopamine en serotonine. Dopamine maakt je opgewekter, terwijl serotonine ontspant en je emoties regelt.

 • Voeding rijk aan endorfine: kip en kalkoen, vette vis, onbewerkte noten (amandelen, volkorengranen (hennep), schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters en garnalen), peulvruchten, onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, skyr en onbewerkte kwark zonder toevoegingen.

Gezond ontspannen tegen stress met Magnesium

Magnesium is hét anti-stressmineraal bij uitstek. Het doet je lichaam makkelijker ontspannen. Voeding rijk aan magnesium zijn vooral groene bladgroenten, mager vlees, bananen, amandelen, sesamzaad, pindakaas, zilverrijst en zeewieren. Om je voorraad verder aan te vullen kun je dagelijks een natuurlijk supplement met magnesium slikken.

Voeding rijk aan omega-3 vetzuren tegen stress

Omega-3 vetzuren zijn gezonde vetten en die heb je onder andere nodig als bron van energie. Ze zijn ook het favoriete voedsel voor je hersenen. Het verlaagt tegelijk het cortisol en adrenalinegehalte. Via de membranen in je hersenen nemen de cellen voeding op en communiceren ze met elkaar. Door voornamelijk onverzadigde vetten te eten houden we de membranen soepel wat zorgt voor een zo goed mogelijke werking. Gezonde omega-3 vetzuren vind je vooral in:

 • Vette vis
 • Onbewerkte noten
 • Peulvruchten: erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en in kikkererwten
 • Zaden: vooral in lijnzaad, sesamzaad en in maanzaad
 • Pitten: zonnebloempitten
 • Plantaardige oliën: zoals koolzaadolie, olijfolie, sojaolie, maïskiemolie, arachideolie, saffloerolie en in zonnebloemolie

Ook interessant: Stress en zijn belangrijkste symptomen

Gezond ontspannen tegen stress met haver en havermout

Haver is rijk aan vitaminen van het B- complex, vitamine K en E en aan mineralen zoals magnesium, ijzer, fosfor, kalium, zink en silicium. Een voor een gezonde voedingsstoffen met een sterk ontspannend effect.

Gezond ontspannen met kruidenthee

Dat zijn vooral kamillethee, citroenmelisse, thee, verveinethee, valeriaanthee en lindebloesemthee.

Gezond ontspannen tegen stress door meer te bewegen

Naast gezond en natuurlijk eten doet ook meer bewegen je gezond ontspannen tegen stress. Als je weinig beweegt moet je nu zeker niet gaan trainen zoals een topsporter. Een half uurtje wandelen, joggen op lopen volstaan.

Gezond ontspannen door voldoende te slapen

Voldoende slaap is onmisbaar voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Slapen ontspant en herstelt je lichaam en je hersenen van de geleverde inspanningen van overdag. Voldoende slaap stelt je in staat om er daags daarna weer stevig tegenaan te gaan. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt van meerdere factoren af en verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben genoeg aan enkele uren slaap, terwijl anderen niet genoeg kunnen slapen. Algemeen wordt aangenomen dat acht uur slaap per nacht ideaal is.

Goed om weten: Chronische stress maakt ziek en afvallen onmogelijk

Kauw goed en geniet van wat je eet

Kauw goed, eet langzaam en geniet van wat je eet. Dat ontspant en voorkomt stress. Door goed te kauwen maal je niet alleen wat je eet, maar vermeng je je voeding ook met je speeksel. Dat bevat Je speeksel bevat talrijke enzymen die de gezondheid van je spijsvertering verbeteren.

Gezond ontspannen tegen stress doe je ook met:

 • Yoga
 • Een goede en rustige ademhaling
 • Meditatie

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole