De beste mondkapjes kiezen
Spread the love

De beste mondkapjes kiezen, aangepast aan je leef- en werkomstandigheden, zijn in deze onzekere coronatijden belangrijker dan ooit. Het is de eerste en belangrijkste bescherming tegen virusbesmettingen zoals corona, zeker wanneer we regelmatig onder de mensen komen. Zowel voor ons werk als privé. Mondmaskers zijn onmisbaar om iedereen te beschermen en om gezond te blijven functioneren. Het gebruik van de juiste mondkapjes geniet bij onze overheid alle voorrang. Ze worden dan ook op meer plaatsen verplicht, zeker tijdens een harde lockdown. Het kiezen van de beste mondkapjes staat daarbij centraal. Er bestaan namelijk meerdere soorten aangepast aan je persoonlijke werk- en leefomstandigheden. 

Kortom, op wat moet je zeker letten bij de beste mondkapjes kiezen?

We hebben de keuze uit drie soorten mondmaskers, namelijk:

  • Chirurgische mondkapjes
  • FFP-mondmaskers
  • Wasbare mondmaskers

De keuze van de beste mondkapjes aangepast aan je leef- en werkomstandigheden hangt van meerdere factoren af. Vooral het juiste gebruik van de mondkapjes, de nodige graad van bescherming, goedkeuringseisen en de prijs spelen bij je keuze een hoofdrol. Bespaar alvast niet op de kostprijs van mondkapjes. Daar zijn ze veel te belangrijk voor. Kies zeker niet het goedkoopste masker, maar voor het exemplaar met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De beste mondkapjes kiezen is dus wel belangrijker dan je denkt.

De beste mondkapjes kiezen: Chirurgische mondmaskers

Deze chirurgische mondkapjes bestaan uit drie lagen. De middelste laag bepaalt de mate van bescherming en het juist dragen van het mondmasker. Het heeft dus zo weinig mogelijk openingen. Chirurgische mondkapjes zijn bestand tegen spatten, maar niet tegen het inademen van kleine virusdeeltjes uit de lucht. Hun pasvorm laten dat niet toe. Daarvoor laten ze te veel lucht door. De zogenaamde FFP-mondmaskers beschermen je wél tegen deze zogenaamde aerosolen. De beste mondkapjes kiezen om anderen maximaal te beschermen tegen zijn deze chirurgische mondkapjes.

De beste mondkapjes kiezen: FFP-mondkapjes

Je herkent dit soort mondkapjes aan hun specifieke pasvorm. Precies zoals bij chirurgische maskers bieden ook deze FFP-mondkapjes maximale bescherming tegen alle spatten. Dat danken ze hun betere filtratie. Hun betere pasvorm zorgt ook voor minder lekken. Hun lekpercentage bedraagt maximaal 25 procent. Zo beschermen ze beter tegen het inademen van virusdeeltjes. Daardoor zijn zowel FFP2 als FFP3 mondmaskers geschikt voor het dragen door zorgverleners.

Beschermingsgraad van FFP-mondmaskers

Hoe hoger het cijfer achter FFP hoe beter hun bescherming. Terwijl FFP1 mondkapjes minimaal 80 procent van de virusdeeltjes tegenhouden loopt dat bij FFP3 mondmaskers op tot maar liefst 99 procent. Deze FFP3 mondkapjes beschermen ons daardoor ook tegen andere schadelijke aerosolen zoals kankerverwekkende stoffen. Ze zijn ook uitstekend geschikt voor het dragen in de bouw en in de industrie. De FFP1 mondmaskers beschermen voldoende voor het gebruik in de zorg.

FFP-mondmaskers met een ventiel

FFP-maskers worden nu ook uitgerust met een ventiel waardoor de drager makkelijker ademt. Het ventiel laat wél meer vocht en mogelijk meer virusdeeltjes door.

Stoffen of wasbare mondmaskers?

Wanneer het onmogelijk is om voldoende afstand te houden van minstens anderhalve meter, worden mondmaskers steeds belangrijker. Zoals op het openbaar vervoer en op of in publieke plaatsen. Resultaten van grootschalige onderzoeken naar de doeltreffendheid van mondkapjes tonen eensgezind aan dat wasbare mondkapjes met minstens drie lagen met en bij goed gebruik een goede bescherming bieden tegen de overdracht van het coronavirus via adem druppeltjes. Goed gebruik betekent dat je je mondkapje tijdens het dragen niet aanraakt en het regelmatig en op de juiste manier wast. Informeer je altijd zo goed mogelijk bij de beste mondkapjes kiezen.

Lees ook: Babys en kinderen beschermen tegen virussen

De beste mondmaskers kiezen: Een goed werkend wasbaar masker

Een goed wasbaar mondmasker bestaat uit drie is gemaakt van lagen waarbij de buitenste je beschermt tegen spatten. Voor de beste werking en de hoogste bescherming beschikt de tussenlaag over een anti-bacteriële werking.

Wasbare mondkapjes kopen

Deze mondkapjes worden vooral gebruikt door meerdere beroepsgroepen en in diverse werksituaties waar de kans op besmetting niet erg groot is. Wasbare mondkapjes zijn dus ongeschikt voor gebruik in de vitale zorg of bij nauw contact met corona patiënten. Wel in alle professionele omgevingen waar het belangrijk om corona te voorkomen en het personeel maximaal te beschermen. Hierbij denken we in de eerste plaats aan de horeca en de handel, maar even goed aan magazijnmedewerkers, arbeiders, postbodes en installateurs. Deze wasbare mondmaskers zijn zowel geschikt voor vrouwen als voor mannen en zelfs voor kinderen.

Mondkapjes hergebruiken of best niet?

Met uitzondering van wasbare mondkapjes hergebruik je de andere soorten best niet. Hergebruikte mondmaskers hebben namelijk een lagere beschermingsgraad. Om de kosten te drukken of uit milieu-overwegingen kan het hergebruiken van mondkapjes in bepaalde bedrijven aantrekkelijk zijn. Vraag je daarbij wel af wat de invloed van het wassen op de bescherming van de mondmaskers heeft. Voor een goede werking blijft de middenlaag van het wasbare mondmasker intact. Dit geldt zeker voor de ingeweven nanozilverdeeltjes van Nano Silver mondkapjes. Die kun je na het met de hand wassen op 40 graden zelfs tot 30 keer hergebruiken. Dankzij hun binnenlaag van antibacterieel katoen voelen deze mondkapjes aangenaam en ademen ze goed.

De beste mondkapjes kiezen doe je bij voorkeur online en zeker op Safe-save.nl

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimized by Optimole