KruidenKruiden, dat is puur natuur. Ze stimuleren niet alleen je gezondheid. Kruiden helpen je tegelijk meer vet verbranden en sneller afvallen
Spread the love

Het 17 dagen dieet is een nieuwe hype op de afslankmarkt. Het kwam, zoals dat zo dikwijls het geval is, vanuit Amerika overgewaaid. Ook bij ons zien meer en meer landgenoten het 17 dagen dieet als dé oplossing voor hun overgewichtHet dieet werd door de Amerikaanse huisarts Mike Moreno op papier gezet. Het is het zoveelste eiwit dieet dat door dokter Moreno wordt omschreven als een gemakkelijke én gezonde manier om meer vet te verbranden en snel af te vallen. Het 17 dagen dieet belooft dat vet en overgewicht snel verdwijnen. Gaat afslanken écht zo gemakkelijk?  Is het 17 dagen dieet dan zo’n gezond dieet, of schuilen er addertjes onder het gras?

Kiezen we niet beter voor een gezond alternatief met veel eiwitten, voldoende gezonde vetten en koolhydraten?

Voor het veroveren van zowel de Nederlandse als de Belgische afslankmarkt, deed de Amerikaanse huisarts Mike Moreno als geestelijke vader van het 17 dagen dieet, een beroep op de Nederlandse voedingsdeskundige Anna Van Wittenberghe. Zij is op dit vlak zeker niet de eerste de beste. Zo paste zij eerder al het populaire South beach en het Skinny Bitch aan de Nederlandse afslankmarkt aan. Het 17 dagen dieet verschilt weinig van andere, recente diëten. Het is een eenzijdig eiwit dieet met veel eiwitten maar weinig of geen vetten en koolhydraten. Het is dus best vergelijkbaar met populaire eiwit diëten waarbij het Dokter Frank dieet, het Duncan dieet en het Cambridge dieet ongetwijfeld de meest bekenden zijn.

Het verschil tussen het 17 dagen dieet en de eiwit diëten

Het belangrijkste verschil is ongetwijfeld dat hier af en toe een kleine periode ingelast wordt waarbij koolhydraten en zeer beperkte mate toelaatbaar zijn. Het 17 dagen dieet belooft tot zes kilo af te vallen in slechts 17 dagen en zelfs 20 kilo afvallen in 68 dagen. Twintig kilo afvallen in twee maanden betekent concreet dat je vier keer het 17 dagen dieet moet volgen.

Het 17 dagen dieet met maximaal 1000 calorieën per dag

Met zijn 17 dagen dieet gaat dokter Mike Moreno ervan uit dat onze vetverbranding in staat is om constant op een hoog toerental te draaien. Hoe actiever je metabolisme of stofwisseling hoe meer vet je verbrandt en hoe sneller je afvalt. Het 17 dagen dieet is echter een dieet waarbij je dagelijks niet méér dan 1000 calorieën mag binnen krijgen. Zo’n dieet met te weinig calorieën werkt averechts. Je verbrandt dan zelfs minder vet dan met het minimum van 2100 calorieën voor mannen, en 1800 voor vrouwen. Zo’n dieet is zowel volgens diëtisten als voedingscoaches een zuiver crash dieet. Met minder dan 1000 calorieën per dag, word je al vlug met een ernstig tekort aan gezonde voedingsstoffen geconfronteerd. Dat is daardoor een ongezond, en in extreme gevallen zelfs een levensbedreigend dieet dat sterk wordt afgeraden. Zo’n crash dieet kun je onmogelijk lang volhouden, en zorgt slechts voor een tijdelijk gewichtsverlies. Eens ermee gestopt en in je oude, ongezonde eetgewoonten hervallen, vliegen de kilo’s er zo weer aan.

Het 17 dagen dieet in vier fasen

Het 17 dagen dieet verloopt in vier fasen van telkens 17 dagen, dus in totaal 68 dagen. Elke dat dag start met het drinken van 250 milliliter lauw water met het sap van een halve citroen. Dat is een bekend gegeven. Lauw water met citroen activeert je metabolisme zodat je meer opgeslagen vet verbrandt vlugger.

De vier fasen van het 17 dagen dieet:

Het 17 dagen dieet zonder vetten en koolhydraten

Tijdens de eerste fase van 17 dagen eet je uitsluitend voeding rijk aan eiwitten. Dus geen zonder vetten en koolhydraten. In dit 17 dagen dieet eet je dus geen:

 • Geraffineerde witte suiker

 • Witte broodsoorten

 • Geraffineerde deegwaren en rijst

 • Snoep, koekjes, gebak of chips

De eiwitten haal je uit komen uit:

 • Mager vlees: zoals magere biefstuk, kip en kalkoen

 • Vette vissoorten: wilde zalm, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis

 • Eieren

Deze eiwitrijke voeding combineer je met veel groenten. Die mag je onbeperkt eten. Je drinkt vooral veel groene thee om je vetverbranding te stimuleren.

Met het aanpassen van je eetgewoonte alleen zal je niet afvallen. Je beweegt in deze eerste fase intensief gedurende minimaal 17 minuten. Dat kan

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

In het 17 dagen dieet eet je naast eiwitrijke voeding ook veel groenten. Die eet je zoveel je wilt

door een stevige wandeling en/of een aangepaste work- out thuis of in de sportschool.

Bereik je na deze eerste zeventien dagen je gezond streefgewicht, dan mag je de twee volgende fasen overslaan en onmiddellijk naar de vierde en laatste fase overschakelen.

Dat is echter niet aan te raden. Uitgerekend in de derde fase leer je een gezond eetpatroon te ontwikkelen, om het zo gevreesde jojo effect te voorkomen.

Het 17 dagen dieet tweede fase met beperkte koolhydraten

In de tweede cyclus van 17 dagen dieet of de verbeterfase, wordt afvallen relatief gemakkelijker. Nu mag je een beperkt aantal voedingsmiddelen eten eerder niet toegelaten waren.

Dat is onder meer het geval met meerdere soorten vlees, met granen en graanproducten zoals gerst, bruine en wilde rijst, boekweit, bulgar, kamut, Faro, gierst, haver, spelt, en quinoa.

Daarnaast mag je ook peulvruchten (erwtjes, boontjes, groentekiemen, linzen en kikkererwten), en aardappelen in beperkte mate eten.

Daarbij kun je niet onderuit aan de 17 minuten intens sporten.

Het 17 dagen dieet derde fase met veel groenten en eiwitten

In de derde fase ligt de nadruk op het aanleren van een gezond eetpatroon. Daarmee wil men het zo gevreesde jojo effect voorkomen.

Je eet vooral veel groenten en nog meer voeding rijk aan eiwitten.

Nu mag je weer suiker en witte deegwaren eten zoals pasta en rijst, en één alcoholische drank per dag drinken.

Voldoende en intensief bewegen gedurende een korte periode blijft centraal staan.

Het 17 dagen dieet vierde fase om je streefgewicht te behouden

De vierde en laatste fase duurt in principe 17 dagen. In werkelijkheid betreft het een gezond eetpatroon, en dat is levenslang.

Het is de bedoeling je bereikte streefgewicht definitief te behouden. Dat doe je door op weekdagen te eten zoals aangegeven in fase drie.

Tijdens het weekend mag je zondigen en eten wat je zelf wilt. Wel liefst zo gezond mogelijk.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Het 17 dagen dieet promoot het drinken van groene thee. Dat helpt je meer vet verbranden

Het gaat om de volhardingsfase. Kom je gedurende deze periode 2,5 of meer kilo bij, dan wordt geadviseerd terug over te schakelen op fase twee, de verbeteringsfase, tot je weer je streefgewicht hebt bereikt.

De voordelen van het 17 dagen dieet

Net zoals er aan alles voor- en nadelen zijn verbonden, is dit ook het geval met het 17 dagen dieet:

 • De recepten zijn niet ingewikkeld, en door iedereen gemakkelijk en in korte tijd te bereiden
 • Het dieet legt naast voeding, ook de nadruk op voldoende beweging
 • Je krijgt veel praktische tips om je dieet gemakkelijker vol te houden
 • Het is een dieet met een langetermijnvisie

De nadelen van het 17 dagen dieet

 • De eerste 17 dagen eet je minder dan 1000 calorieën per dag, dit terwijl een man minstens gemiddeld 2100 en een vrouw 1800 calorieën per dag nodig heeft om gezond te functioneren
 • Door minder dan 1000 calorieën per dag naar binnen te krijgen, zal je minder in plaats van meer lichaamsvet verbranden
 • Daardoor is het 17 dagen dieet een crash dieet, waarmee je al vlug wordt geconfronteerd met een tekort aan gezonde voedingsstoffen
 • Dit dieet duurt geen 17, maar viermaal 17 of in totaal 68 dagen
 • Het is ongeschikt voor diabetici
 • Zowel volgens diëtisten als voedingscoaches wegen het beperkt aantal voordelen zeker niet op tegen deze nadelen.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole