Glutenvrije recept: quiche van aardappelen en spinazie

Glutenvrij recept

Glutenvrij receptGlutenvrije recepten genieten heel wat belangstelling. Niet verwonderlijk, het aantal landgenoten dat gluten moeilijk of niet kan verteren, neemt sterk toe.


Om niet in de problemen te geraken met hun gezondheid, volgen ze allemaal een glutenvrij dieet. Ze zijn wat men noemt gluten intolerant.

Dit glutenvrij recept, een quiche met aardappelen en spinazie, is dan ook in de eerste plaats voor deze sterk groeiende bevolkingsgroep bestemd.

Maar lang niet alleen voor hen. Iedereen, ook diegenen die niet gluten intolerant zijn, kunnen best genieten van deze glutenvrije quiche. Glutenvrij eten en glutenvrije recepten is immers voor iedereen gezond. 

Gluten zijn samengesteld uit verschillende soorten eiwitten. Je vindt ze vooral in granen waaronder gerst, haver en rogge. Gluten worden in onze voedingsindustrie voornamelijk gebruikt als bind- en verdikkingsmiddel, maar ook als smaakversterker, en als eiwitsupplement.

Gluten vind je niet alleen in granen. Als bindmiddel zijn ze bijvoorbeeld ook aanwezig in kant- en klare gerechten zoals sauzen, soepen en aan bouillon, aan ketchup, salade dressings, en allerlei marinades.

Gluten verbeteren ook de smaak van sommige voedingsproducten zoals kruidenmixen, koffie, zuivel, azijn, en likeuren.

Een glutenvrij dieet helpt om de vervelende symptomen van glutenintolerantie te verzachten of te verhelpen.

Een glutenvrij dieet voorkomt vooral ernstige problemen aan ons spijsverteringsstelsel.

  • De belangrijkste symptomen van glutenintolerantie: ernstige spijsverteringsproblemen, gebrek aan energie, vermoeidheid en chronische vermoeidheid, ernstig gewichtsverlies, buikpijn, buikkrampen, pijnlijke botten, botontkalking of osteoporose, bloedarmoede, een opgezwollen buik, huidproblemen, verhoogde prikkelbaarheid, en aften

Aardappelen tegen spijsverteringsstoornissen

Aardappelen maken ons niet dik, zoals dikwijls dus ten onrechte wordt beweerd. Ze zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B3 en vitamine C.

Aardappelen zijn tevens een belangrijke bron van mineralen waaronder vooral calcium, fosfor, kalium en ijzer. Aardappelen helpen je bij spijsverteringsproblemen, bij maagpijn, maagzuur, brandend maagzuur en reflux, en tegen maagzweren.

Spinazie zuivert je lichaam 

Spinazie is ongetwijfeld een van de meest gezonde groenten die je maar kunt vinden. Het is rijk aan vitamine A, B, C en K. Spinazie is ook een rijke bron van mineralen zoals mangaan, magnesium, kalium, koper, fosfor, zink en seleen.

Spinazie zorgt niet alleen voor sterke botten, maar versterkt ook je immuunsysteem en geeft je extra natuurlijke weerstand. Zo maakt deze groente je meer bestand tegen allerlei aandoeningen.

Spinazie zuivert tevens je lichaam van alle giftige afvalstoffen. Deze zijn afkomstig van onze ongezonde voeding, van de vele lichaamsprocessen en van de voortschrijdende milieuverontreiniging.

Glutenvrije recepten quiche met aardappelen en spinazie: de ingrediënten

De ingrediënten nodig voor een quiche met een doormeter van ongeveer 24 centimeter

  • 400 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels water en een snuifje zout

Glutenvrije recepten: quiche: de bereiding van de quiche

  • Zeef de bloem en voeg er de boter en een snuifje zout aan toe
  • Kneed dit mengsel tot deeg
  • Roer en er vervolgens de eieren doorheen
  • Voeg er het water aan toe
  • Maak er een bal van met behulp van huishoudfolie.
  • Leg deze bal gedurende ongeveer dertig minuten in de koelkast
  • Verdeel het deeg over de bodem en de rand van de springvorm.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet er de springvorm in gedurende maximaal vijf minuten

Glutenvrije recepten: de ingrediënten voor de vulling:

  • 4 zoete aardappelen
  • 200 gram spinazie
  • 1 ui
  • 200 gram gerookte kip
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 5 eieren
  • 100 gram crème fraîche
  • olijfolie,

Glutenvrije recepten: de bereiding van de vulling

  • Snijd de zoete aardappels plakjes van ongeveer één centimeter, en snipper de ui
  • Verhit de pan en voeg er olijfolie aan toe
  • Bak de ui en voeg er de aardappelen en de spinazie aan toe
  • Laat de spinazie slinken
  • Klop de eieren en doe er de crème fraîche bij
  • Klop het geheel tot één zachte substantie en voeg er de kip, de peper en een snuifje zout aan toe
  • Doe vervolgens de helft van het aardappelmengsel in het deeg en doe er vervolgens de kip bij
  • Verdeel de rest van het aardappelmengsel en het eimengsel over de springvorm
  • De geitenkaas gebruik je als topping

Dit eiwitrijk recept past perfect in een gezond eiwitdieet zonder gluten

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.