Glutenallergie alternatieven
Spread the love

Eet je voedsel dat gluten bevat en ben je daarvoor allergisch? Dan reageert je immuunsysteem door het beschadigen van je dunne darm.

Daarbij worden de vele uitstulpingen of vlokken die de dunne darm bekleden, vernietigd. Deze vlokken zorgen er voor dat nutriënten uit het voedsel worden geabsorbeerd in het bloed. Zonder vlokken, en onafhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat je eet, geraak je ondervoed.

Auto- immuunziekte

Ons immuunsysteem veroorzaakt de schade aan onze dunne darm. Daardoor wordt coeliaki beschouwd als een auto- immuunziekte

Coeliakie is een erfelijk, en komt in de ene familie veel meer voor dan in anderen. Werd bij een familielid coeliaki vastgesteld, dan vergroot je risico op coeliaki aanzienlijk. In heel wat gevallen manifesteert de ziekte zich na een operatie, een zwangerschap of bevalling, na virale infectie of als een emotionele reactie bij stress.

Symptomen

Lang niet iedereen die allergisch is aan gluten kampt met spijsverteringsklachten.

De meest voorkomende symptomen bij een glutenallergie zijn: chronische diarree, onregelmatige- en/of overmatige ontlasting, constipatie, gewichtsverlies, een belangrijke groeiachterstand bij jonge kinderen, een opgeblazen buik na de (warme) maaltijd, bloedarmoede, gebrek aan eetlust, braken en misselijkheid, lusteloosheid, vermoeidheid, botontkalking of osteoporose, sterke stemmingswisselingen, spierklachten, vruchtbaarheidsproblemen, zenuwaandoeningen en psychische klachten

Dit mag je niet eten bij glutenallergie

De volgende voedingswaren zijn niet geschikt voor mensen met glutenallergie:

  • Graanproducten: bloem en zetmeel van tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut, durum en triticale, brood beschuiten, crackers, pistolets, sandwiches, …
  • Deegwaren: pasta, rijst, tarwegriesmeel, tarwebloem, bakkersroom, room
  • Gebak: taart, koekjes, pannenkoeken, wafels, koffiekoeken, pizza
  • Ontbijtgranen: muesli
  • Pasta: spaghetti, tagliatelli, lasagne, vermicelli, macaroni, mie
  • Bereide voeding: paneermeel, gepaneerde vis of vlees, bereid gehakt, paté, bloedworst, kroketten, aardappel gratin, couscous, seitan, zemelen
  • Voorverpakte en kant en klare gerechten: soepen, sauzen, roomijs, vis- en vleesbereidingen
  • Dranken: bier, granenkoffie, en alle dranken met mout of granen

 

Gezonde alternatieven voor voeding met gluten

Niet alleen zij die allergisch zijn aan gluten hebben er alle baat bij om de consumptie van voeding rijk aan gluten zoveel mogelijk te beperken. Er zijn immers genoeg gezonde alternatieven voor gluten zoals:

  • Zilvervliesrijst: rijst is, samen met tarwe, de meest verbouwde graansoort ter wereld. Zilvervliesrijst of wilde rijst, is glutenvrij en barst van gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, en voedingsvezels
  • Teff: dit superfood is afkomstig uit Ethiopië, uitzonderlijk voedzaam, en licht verteerbaar. Teff hoort thuis in ieder glutenvrij dieet, en is een uitstekend basisingrediënt voor pasta, deegwaren, brood, pizzadeeg, en voor pannenkoekenbeslag
  • Amarant: is een Zuid-Amerikaanse graansoort, vergelijkbaar met quinoa. Gepofte amarantkorrels hebben een aangename, nootachtige smaak. Je kan amarant ook koken en gebruiken in soep of pap. Met amarant- meel bak je lekker en gezond brood
  • Quinoa: dit superfood wordt vooral gebruikt als vervanging van granen. Quinoa heeft; net als amarant een lekkere, een nootachtige smaak en is rijk aan eiwitten en mineralen. Quinoa doet het uitstekend ter vervanging van rijst en aardappelen
  • Haver: barst van onverzadigde vetzuren en is opvallend voedzaam. Je gebruikt haver in havermoutpap, en in soepen, sauzen, gebak, in youghurt, kwark en  in allerlei gezonde tussendoortjes en desserts. Gebruik uitsluitend biologische haver, die is volledig glutenvrij
  • Boekweit: is een plantaardige vrucht en geen graan. Het is erg voedzaam, en verlengd je verzadigd gevoel. Daardoor blijft je honger langer uit, en zal je automatisch minder eten en afvallen. Boekweitmeel is uitstekend geschikt voor het bakken van brood, gebak, koekjes en pannenkoeken

Dit mag je ook eten in een glutenvrij dieet: aardappelmeel, aardappelen, agar- agar, arrowroot, gierst, groenten en fruit, johannesbroodpitmeel, hazelnoot bloem, kikkererwtenbloem, kiwicha, lijnzaad, noten, mais, maizena, amandelmeel, sojamelk en soja producten, amari, tapioca, wilde rijst, xanthaangom, en jam

//

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com