Eten zonder vet een goed idee als je gezond en makkelijker wilt afvallen?

Omega 3 vetzuren

Eten zonder vet doen velen die iets aan hun overgewicht willen doen. Voor hen zijn vetten de belangrijklste oorzaak van hun overgewicht. Dat is lang niet altijd het geval. We moeten wél de juiste keuzes maken. We hebben bepaalde vetten namelijk nodig als bron van energie en van gezonde voedingsstoffen. Het ene soort vet is het andere niet. 

Is eten zonder vet een goed idee als je makkelijk en vooral gezond wilt afvallen?

Er is een groot verschil in voedingswaarde tussen onverzadigde vetten, vetzuren, verzadigde vetten en transvetten. Onverzadigde vetten en zeker vetzuren zoals omega 3 en 6 zijn onmisbaar voor onze gezondheid, ook als we willen afvallen. Voldoende gezonde vetten eten is zelfs nodig. We moeten namelijk meer gezonde vetten eten om makkelijker af te vallen. Ze zijn in de eerste plaats een bron van onmisbare energie. Vetvrije voeding is vaak van nature vetvrij. Lijnrecht daar tegenover staan bewerkte voedingsmiddelen. Die bevatten vooral veel toegevoegde suikers en- of transvetten. Die kun je best missen. Snelle koolhydraten zoals suiker en ongezonde vetten zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en teveel buikvet.

Eten zonder vet en weinig calorieën een goed idee?

Eten zonder vetVelen kiezen voor eten zonder vet en weinig of geen calorieën om zo snel mogelijk hun overgewicht kwijt te spelen. Verzadigde vetten en transvetten schaden onze gezondheid maar liggen ook aan de basis van overgewicht. We hebben het dan vooral over fastfood, snoep, koekjes en gebak, en chips maar even goed over alle gefrituurde gerechten, kant en klare voeding en diepvriesmaaltijden.

Eten zonder vet: welke voedingsproducten bevatten weinig of geen vet?

Voeding met weinig of geen vet is vooral natuurlijke voeding en vooral verse groenten en fruit. Beiden zijn ook calorie- arm. Andere vetarme voeding zijn:

Zuivelproducten

Vetvrije zuivelproducten zijn vaak minder smaakvol en leveren weinig of geen calorieën. De gebruikte zoetstoffen zijn ook belangrijk. Sommige zuivelproducten bevatten weinig vetten maar zijn des te rijker aan toegevoegde suikers. Controleer goed het etiket voor je je keuze maakt. Kies je toch voor eten zonder vet dan zijn magere en onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, roomkaas, magere melk, magere mozzarella en vetvrije zure room je beste keuze

Magere eiwit

EiwittenVoeding rijk aan magere eiwitten afkomstig van dierlijke voedingsproducten doen je snel afvallen. Ze bevatten weinig vet maar zijn wel rijk aan alle mogeliojke gezonde voedingsstoffen. Voeding met veel magere eiwitten zijn vooral kip en kalkoenfilet, magere ham, vette vis, schaap- en schelpdieten en eieren.

Volkoren granen en volkorenproducten

De beste volkorengranen die passen in ieder gezond dieet zijn haver, zemelen en boekweit. Gezonde volkorenproducten om makkelijker af te vallen zijn vooral alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en bruine rijst en harvermout.

Eten zonder vetten zorgt voor tekort aan gezonde voedingsstoffen

Maar eten zonder vetten is dus geen goed idee, ook niet als je wilt afvallen. Een voedingspatroon met veel eiwitten en zo weinig mogelijk gezonde vetten en koolhydraten is de basis van zinloze en ongezonde crash diëten. Die beloven spectaculair gewichtsverlies in een opvallend korte tijd, maar daar komt niets van in huis. Zo een crash dieet is moeilijk lang vol te houden. En eens ermee gestopt vliegen de verloren aantal kilo’s (meestal vocht maar geen grammetje vet) er zo weer aan.

Eten zonder vetten is ongezond

Het is dus belangrijk om de juiste keuzes te maken. Een vetvrij voedingspatroon is ongezond. We hebben namelijk voldoende gezonde, onverzadigde vetten en vetzuren nodig om goed te functioneren. Eten zonder vetten zorgt al vlug voor een tekort aan gezonde voedingsstoffen zoals:

Vitaminetekort

Eten zonder vetEet je vetvrij dan kamp je al vlug met een ernstig vitaminetekort. Het gaat dan in de eerste plaats om een tekort aan vitamine A, D, E en vitamine K. Die krijg je alleen in voldoende hoeveelheid naar binnen door het eten van onverzadigde vetten en vetzuren. Deze vitaminen zijn oplosbaar in vet. Ze zorgen voor een snel herstel en vernieuwing van onze lichaamscellen en zorgen voor sterke botten en tanden.

Hogere natuurlijke weerstand 

Vitamine A versterkt onze natuurlijke weerstand en speelt verder ook een belangrijke rol bij onze groei, ons gezichtsvermogen en bij de gezondheid van onze huid en ons tandvlees. E is dan weer verantwoordelijk voor een snelle celstofwisseling en voor een gezonde samenstelling van je bloed. Vitamine K zorgt voor een evenwichtig cholesterolgehalte.

  • Vitamine A: is vooral aanwezig in orgaanvlees zoals lever en niertjes en in verse groenten en fruit. Deze vitamine wordt ook vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
  • Vitamine D: zorgt voor sterke botten en tanden en verbetert de opname van calcium en fosfor. Vitamine D zorgt voor een sterke natuurlijke weerstand en voor gezonde spieren. We maken zelf geen vitamine D aan. Dat gebeurt onderhuids onder invloed van de zon. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D is in kleine hoeveelheden ook aanwezig in vette vissoorten (zoals wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis). Deze vitamine wordt aan toegevoegd aan margarine, halvarine en aan bak- en braadproducten.

Eten zonder vet brengt je hormonen uit evenwicht

Vetten spelen een hoofdrol in onze hormoonhuishouding. Ze zijn belangrijke grondstoffen voor de aanmaak van meerdere hormonen. Vetvrij eten brengt je hormonen uit balans. Dat zorgt op zijn beurt voor honger, plotse stemmingswisselingen, een slechte vochtafvoer, overgewicht en depressies.

Eten zonder vet veroorzaakt een tekort aan bouwstoffen

Eten zonder vettenGezonde vetten zorgen voor onmisbare vetzuren. Die bevatten stoffen nodig voor de ontwikkeling van onze celmembranen en lichaamsweefsels. Als je vetvrij eet worden je lichaamscellen niet vernieuwd. Gezonde vetten zijn ook onmisbaar voor een gezond brein en een goede hersenactiviteit, de ontwikkeling van onze spiermassa,  voor een sterk immuunsysteem en een grotere natuurlijke weerstand, een gezonde bloeddruk en bloedstolling en voor een goed gezichtsvermogen.

Dit eet je in een vetarm eetpatroon

Vetarm is dus zeker niet vetvrij.  Afvallen doen we namelijk alleen in een gezond voedingspatroon met veel eiwitten en voldoende gezonde vetten en koolhydraten.

In een vetarm dieet eet je vooral:

Eten zonder vet: verse groenten 

Verse groentenVerse groenten en vooral groene bladgroenten zijn het beste wat je kunt eten in een gezond en natuurlijk voedingspatroon. Ze bevatten geen vet en weinig of geen calorieën zodat je ze onbeperkt mag eten. Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle soortensla, brocolli, groene kolen, paksoi, Chinese kool, bloemkool en tuin- en waterkers barsten van de voedingsvezels. Vezels zorgen namelijk voor een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor we minder eten.

Vers fruit

Barst van alle gezonde voedingsstoffen, maar bevat ook fruitsuiker. In tegenstelling met verse groenten eet je fruit niet onbeperkt. Eet bij voorkeur niet meer dan drie verschillende stukken pruit per dag. Wil je makkelijker afvallen? Dan beperkt je dit tot een stuk per dag.

Eten zonder vet met peulvruchten

Peulvruchten zoals erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard, linzen en kikkererwten barsten van alle gezonde voedingsstoffen maar vooral van eiwitten en voedingsvezels. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om wekelijks minstens eenmaal peulvruchten op het menu te zetten. Honderd gram peulvruchten bevatten minder dan een gram vet.

Eten zonder vet met magere kwark en yoghurt

Eten zonder vetKies dan wel voor onbewerkte magere kwark en yoghurt zonder toevoegingen. Zo krijg je weinig of geen vet maar des te meer eiwitten naar binnen. Honderd gram magere kwark bevat tot maar 12 gram eiwitten. Magere kwark verwerk je eenvoudig shakes, smoothies, dips en sauzen.

Eten zonder vet: Popcorn

Is met gemiddeld drie gram vet per 100 gram popcorn een beter alternatief voor bijvoorbeeld chips. Zelf popcorn maken is eenvoudig en veel gezonder. Zo weet wat je eet en kun je de hoeveelheid vet en suiker tot een strikt minimum beperken.

Sauzen op basis van tomaten

Zoals ketchup zijn even gezond dan verse tomaten. Vervang vette sauzen zoals mayonaise door sauzen op basis van groenten.  Die zijn zeker even smaakvol maar bevatten veel minder vet.

Eieren

Barsten van hoogwaardige eiwitten en weinig vet. Eieren zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en geven je een snel en langdurig voldaan gevoel. Je eet ze best bij je ontbijt, zo eet je overdag minder en heb je geen trek in zoete tussendoortjes.

Kip en kalkoenfilet

Zowel kip als kalkoenfilet barsten van de hoogwaardige eiwitten. In 100 gram kip of kalkoen vinden we minder dan een gram vet.

Eten zonder vet: Hüttenkäse

Eten zonder vetHüttenkäse of smeerkaas is ideaal als broodbeleg, vooral bij je ontbijt. Het is een uitstekend en vooral gezond alternatief voor bewerkte vleeswaren of vette kaas. In 100 gram hüttenkäse vinden we maar vier gram vet.

Conclusie: Eten  zonder vet is ongezond

Om gezond af te vallen hebben we voldoende gezonde onverzadigde vetten en vetzuren broodnodig. Te vette voeding brengt onze gezondheid in gevaar en is een belangrijke oorzaak van overgewicht. Het is dus belangrijk om een goede keuze te maken. Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren:

Je gezondheid verbeteren en makkelijker afvallen doe je in je gezond eetpatroon met voldoende gezonde vetten zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.