Ergonomische bureaustoel
Spread the love

Een ergonomische bureaustoel kopen is belangrijker dan je denkt. Heb je regelmatig rugpijn en rugproblemen? Laat die niet aanslepen om erger te voorkomen. Rugpijn en rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerder zithouding. Daar speelt niet alleen de ergonomie van van je bureaustoel maar ook van andere stoelen een belangrijke rol. Kies Ergonomie is niet alleen belangrijk in onze dagelijkse werksituaties maar ook daarbuiten. 


Kortom, aan wat moet een goede ergonomische bureaustoel voldoen om je rug te sparen?

We zijn niet gemaakt om te zitten, maar toch brengen we de meeste tijd door al zittend. Dat heeft ernstige gevolgen voor onze gezondheid en zeker voor die van onze rug. En toch kunnen we er iets aan doen om deze klachten te voorkomen of te verzachten.  Lage rugpijn, lumbago, hernia en chronische rugpijn zijn één van de meest voorkomende klachten. Om deze rugklachten te voorkomen is een goede zithouding zeer belangrijk. Zitten is vooral belastend voor onze rug en vooral voor onze lage rug. De natuurlijke kromming van onze wervelkolom wordt daarbij niet bewaard en dat zorgt voor onze rugproblemen. Dat alleen maakt het kiezen van een goede ergonomische bureaustoel zinvol. Een goede ergonomische stoel kies en koop je makkelijkst online en zeker bij Herman Miller.

Wat verstaan we onder een goede ergonomische bureaustoel?

Ergonomische bureaustoelEen goede ergonomische bureaustoel past zich aan aan onze individuele behoeften en onze activiteiten aan. Een ergonomische bureaustoel komt tegemoet aan de eisen van dynamisch zitten en aan onze lichaamslengte en breedte. Goed zitten is dynamisch zitten en beschermt ons  tegen een eenzijdige overbelasting. Dat doen we door regelmatig van zithouding te veranderen. Het constant afwisselen van onze zithouding tijdens onze activiteiten voorkomt rugpijn en rugklachten, RSI en vermoeidheid. Een goede ergonomische bureaustoel heeft:

  • Een stevig en stabiel voetenkruis
  • Wielen die aangepast zijn aan onze vloer zodat je de bureaustoel soepel kunt bewegen zonder onze rug te belasten.

Een ergonomische bureaustoel heeft de juiste hoogte

De zithoogte van een ergonomische bureaustoel is belangrijker dan je denkt. De juiste instelhoogte van een ergonomische bureaustoel varieert tussen de 40 tot 51 centimeter. Op die manier kunnen zowel grote als kleinere personen gebruik maken van de bureaustoel. Voor gebruikers met een lichaamslengte van meer dan 195 centimeter of kleiner dan 160 centimeter kies je best een ergonomische bureaustoel uitgerust met een zogenaamden gasveer. Onze voeten moeten namelijk plat op de grond kunnen staan. De hoek tussen je boven- en onderbenen bedraagt minstens 90 graden.

Een ergonomische bureaustoel met een goede bewegingsmechanisme

Ergonomische bureaustoelErgonomische (bureau)stoelen  zijn uitgerust met een vlotte bewegingsmechanisme, namelijk een Synchroon free-float- balanced Movement of bracingmechanisme. Daardoor wordt een dynamische afwisseling van onze lichaamshoudingen gestimuleerd. Dat zorgt voor een goede gezondheid van onze tussenwervelschijven. Op die manier kunnen we pijnlijke rugklachten zoals lumbago en hernia verminderen of zelfs voorkomen. Bij een ergonomische bureaustoel is de tegendruk individueel instelbaar. Nu zijn er zelfs ergonomische bureaustoelen met een automatische gewichtsinstelling beschikbaar.

Een ergonomische bureaustoel met rugleuning en bekkensteun

De rugleuning van een ergonomische bureaustoel zorgt er voor dat de natuurlijke S- kromming van onze wervelkolom in verschillende zithoudingen behouden blijft. Hiervoor moet ook onze bekkensteun in hoogte instelbaar zijn.

De zitdiepte en een ergonomische stoel 

Bij een goede ergonomische stoel is de zitdiepte instelbaar. Wanneer de zitting te diep is ga je te ver naar voor neigen waardoor  je rug te zwaar wordt belast en je maag wordt ingedrukt. Zo kunnen deze organen minder goed werken. Ook je buikademhaling wordt bemoeilijkt of is uiteindelijk zelfs onmogelijk. Bij een correcte zitdiepte wordt rechtop zitten gestimuleerd en heb je tussen je knieholte en de voorkant van de zitting een ruimte van vier vingers.

Een ergonomische bureaustoel heeft korte armleggers

Goede armsteunen zijn kort en  verstelbaar, bij voorkeur zowel in de hoogte als in de breedte.

Ergonomische bureaustoelen voldoen aan Europese normen :

Ergonomische bureaustoelErgonomische bureaustoelen die voldoen aan de Europese norm krijgen een NEN 1335 label. De Nederlandse NPR 1813 norm voorziet een nog grotere instelbaarheid van de bureaustoel. Zo genieten ook kleine, grote en smallere personen voldoende ondersteuning.

Je zithouding verbeteren kan op twee manieren

  • De “open-hoek” zithouding zorgt voor een open hoek (>90 °) in je heupgewricht. De heuphoek is ongeveer 110°. In deze houding blijft het bekken naar voren gekanteld en blijft de natuurlijke kromming bewaard.
  • De passief ondersteunde zithouding met een goede bekkensteun. Die is op de juiste hoogte ingesteld waardoor de natuurlijke kromming in onze onderrug bewaard wordt.
  • De zithouding voor langdurige bureauwerkzaamheden is anders dan voor kortere klussen. Voor korte bezigheden is een actieve houding een aanrader. Bij een lange passieve houding of afwisseling tussen een actieve en een passieve houding.

Op een ideale bureaustoel kun je zowel een actieve als een passieve zithouding aannemen. Voor een actieve zithouding moet een stoel voorover kunnen kantelen, voor een passieve juist achterover.

Een ergonomische bureaustoel zorgt voor evenwicht tussen beweging en ondersteuning

Een goede bureaustoel zorgt voor evenwicht tussen beweging en ondersteuning. Die zorgt voor aangenaam bewegen en voor voldoende ondersteuning vanaf het moment dat dit nodig is. Alleen zo kunnen zowel je rug-, nek- en schouderspieren ontspannen. Een ergonomische bureaustoel past zich aan je behoeften aan. Die variëren in de loop van de dag zodat je de instellingen van je bureaustoel regelmatig moet aanpassen. Let er dus zeker op dat je ergonomische bureaustoel gebruiksvriendelijk en dus makkelijk instelbaar is.

Een goede zithouding heb je altijd in een Herman Miller Stoel.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole