Proteine shake
Spread the love

Proteïne shake is vooral populair bij kracht- en duursporters, maar zeker niet uitsluitend bij hen. Ook diegenen die meer vet willen verbranden en makkelijker willen afvallen grijpen massaal naar proteïne shake(s). Proteïne of eiwitten zijn namelijk een van de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. Het is dus niet verwonderlijk dat ook bij ons hun populariteit blijft toenemen. Het regelmatige gebruik van deze proteïne shakes is voor iedereen aan te bevelen. Ze zorgen voor meer en sterkere spieren en botten en helpen ons diabetes type 2 te voorkomen.

Hoeveel proteïne of eiwitten hebben we dagelijks nodig?

Proteïne of eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. Zo zorgen ze niet alleen voor onze spieropbouw, maar ook van onze botten huid en andere weefsels. Onze spijsvertering breekt de zogenaamde lange eiwitmoleculen af en maken er dus korte eiwitketens van. Je lever breekt ze verder af tot aminozuren. In de lever worden deze vervolgens afgebroken tot aminozuren. Die worden op hun beurt door ons lichaam geabsorbeerd om er nieuwe eiwitten van te maken.

Een proteïne shake zorgt voor extra aminozuren

Sommige aminozuren maken we zelf aan. De overige acht essentiële aminozuren halen we uit eiwitrijke voeding of uit proteïne shakes.  Die worden vaak gebruikt door duur- en krachtsporters. Die gebruiken een proteïne shake voor een snel spierherstel na hun zware inspanningen. Nu worden een proteïne shake meer en meer gebruikt om makkelijker af te vallen. Proteïnes of eiwitten zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen. Ze zorgen tegelijkertijd voor een snel en langdurig verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer honger hebt en dus makkelijker afvalt.

Een goede proteïne shake vergroot je spiermassa

Een goed samengestelde proteïne shake vergroot onze spiermassa en heeft een gunstige invloed op onze botten, huid en op alle andere weefsels. Proteïne shakes zijn uiteraard rijk aan hoogwaardige eiwitten maar bevatten daarnaast ook voldoende gezonde vetten, vetzuren en de juiste trage koolhydraten. Ze worden vooral gebruikt door duur- en krachtsporters om na hun inspanningen hun spierherstel te versnellen. Maar dus ook meer en meer door diegenen die iets aan hun aanslepend gewichtsprobleem willen doen.

De juiste samenstelling van een goede proteïne shake

Proteïne shakes zijn er in ontelbare samenstellingen en combinaties. In een goede shake worden veel hoogwaardige eiwitten gecombineerd gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en trage koolhydraten. Toch is er waakzaamheid geboden als het de samenstelling van een proteïne shake gaat. Die verschillen in de eerste plaats in de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen en er worden vaak ook geur-, reuk, smaak- en bewaarstoffen aan toegevoegd. Controleer dan ook de samenstelling van proteïne shakes voor je een beslissing neemt. Een goede eiwit shake bevat alleen eiwitten, gezonde vetten en vetzuren en trage koolhydraten en dat in de juiste verhoudingen. Gezonde vetten zijn een onmisbare bron van energie. Trage koolhydraten geven ons een snel en langdurig verzadigd gevoel waardoor we minder snel honger krijgen en we dus minder eten.

Soorten eiwitten

Er bestaan meerdere soorten eiwitten die in een proteïne shake kunnen verwerkt worden zoals:

Wei-eiwit wordt snel opgenomen waardoor je vlug weer honger hebt

Is met voorsprong het meest gebruikte soort eiwit met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het betreft een eiwit dat vrijkomt bij de productie van kaas en wordt snel opgenomen. Ons lichaam heeft maar een uur nodig om het te verwerken en in aminozuren om te zetten. Dat zorgt ervoor dat we weer vlug honger hebben. Het is vooral een goede aanvulling na een harde training. Je neemt deze shake best voor je gaat slapen zo word je een nacht lang van hoogwaardige eiwitten voorzien.

Caseïne eiwit wordt langzamer opgenomen

Wordt door ons lichaam langzamer opgenomen en vind je vooral in eieren en melk. Het zorgt voor een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor je eetlust verkleint en je dus minder eet. Caseïne eiwit heeft in tegenstelling met  wei-eiwit een dikke en korrelige structuur. Doet het uitstekend als maaltijdvervanger.

Soja-eiwit tast ons testosterongehalte en vetvrije massa niet aan

Wordt vooral door duur- en krachtsporters ondergewaardeerd. Ongepast want soja is een goede bron van eiwit. In tegenstelling met wat sommigen beweren bewezen meerdere grootschalige onderzoeken dat soja- eiwit zowel onze testosterongehalte als onze vetvrije massa niet aantasten.

Ei-eiwit:

Is een eiwit van goede kwaliteit. Bevat geen vetten.

Een goede proteïne shake past in ieder gezond eet- en leefpatroon

Als je proteïne shake uit veel eiwitten en voldoende gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en trage koolhydraten bestaat, past hij in ieder gezond eet- en leefpatroon, zeker als je snel wil afvallen. Overdrijf niet en gebruik een proteïne shake met mate.

Een proteïne shake doet je makkelijker afvallen

Naast het bevorderen van onze sportieve prestaties doen proteïne shakes ons ook makkelijker afvallen. In de eerste plaats omdat ze onze eetlust sterk afremmen en we dus veel minder eten. Zonder vervelend hongergevoel, eiwitten zorgen voor een snel en voldaan gevoel. Daarnaast vergroten ze ook onze spiermassa. Hoe meer spieren je hebt hoe makkelijker je afvalt. Spieren verbruiken namelijk ook energie (calorieën) zelfs in rust. Afvallen in onze slaap kan dus best.

De voordelen van een  proteïne shake

Regelmatig een goed samengestelde proteïne shake gebruiken is niet alleen uitstekend voor duur- en krachtsporters. Ook voor diegenen die gezonder willen leven met zoveel mogelijk natuurvoeding en voldoende beweging worden ze sterk aangeraden. Eiwitten zijn namelijk de brandstof voor ons lichaam. Proteïne shakes:

 • Beschermen tegen allerlei infecties
 • Helpen bij spier- en gewrichtspijn
 • Zorgen voor een betere lichamelijke en geestelijke inspanningen
 • Doen ons meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen
 • Bevorderen onze spiergroei
 • Helpen mee diabetes type 2 te voorkomen
 • Behouden onze spieren ook als we weinig of niet bewegen

Hoeveel proteïnen innemen per dag?

Een volwassen man heeft dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilogram gewicht nodig. Dit betekent dat een man van gemiddeld 70 kilogram 56 gram eiwitten per dag binnen neemt. Een vrouw van pakweg 60 kilogram heeft genoeg aan 50 gram eiwitten per dag. Als je regelmatig sport heb je meer eiwitten nodig. Hen wordt aangeraden tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag in te nemen.

Proteïne shake met teveel cholesterol

Elke proteïne shake is spijtig genoeg niet even gezond. Vaak bevatten ze teveel cholesterol. Dat is vooral zo met Whey eiwit, een bijproduct van melk en kaas die relatief veel cholesterol bevatten. Bij een standaard proteïne shake met Whey eiwit van wei krijg je 35 milligram cholesterol waarbinnen gemiddeld 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid betekent. Teveel slechte LDL- cholesterol verhoogt je risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten, teveel vet (triglyceriden) in je bloed, hoge bloeddruk en zelfs diabetes.

Te veel eiwitten is ook niet gezond

We krijgen via onze dagelijkse voeding al een flinke dosis eiwitten naar binnen. Gebruik je daar boven op nog eiwitshakes dan kan dit voor belangrijke nadelen zorgen zoals:

 • Een moeilijke spijsvertering
 • Constipatie of verstopping
 • Darmpoliepen of divertikels
 • Aderverkalking 
 • Hart- en vaatziekten
 • Ernstige lever- en nierproblemen

Conclusie

Regelmatig een proteïne shake in je gezond eet- en leefpatroon inpassen is een goed idee. Overdrijven is echter nooit goed. Controleer het etiket van je proteïne shake, sommigen bevatten tot 600 calorieën. Als je teveel proteïne shakes gebruikt val je niet af maar zul zelfs aankomen.

Je gezondheid verbeteren en makkelijker afvallen doe je alleen in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!  

Snel afvallen zonder dieet

 

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole