Zemelen zijn voedingsvezels die zich aan de buitenzijde van de graankorrel bevinden. Ze bevatten de grootste concentratie aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Zemelen zijn de velletjes rond de graankorrel. Worden deze uit het graan gezeefd, dan blijft er bloem over.
Wat betekenen deze zemelen voor onze gezondheid?
Zemelen passen in een gezond eetpatroon. Voeg ze zeker toe aan je gezond ontbijt met veel eiwitten. Zemelen zijn zelfs nog gezonder dan het zo geprezen havermout.
Zemelen bevatten minder vet en meer vezels en eiwitten
Vergeleken met havermout bevatten zemelen minder vet en meer hoogwaardige eiwitten en vezels. Ze zijn tegelijk een belangrijke bron van sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze laatsten kunnen onze lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.
Zemelen zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte
En net als havermout brengen zemelen een verstoord cholesterol weer in evenwicht. Dat doen ze door de concentratie aan goede HDL- cholesterol te verhogen en die van de lage LDL- variant te verlagen. Een verstoord cholesterolgehalte is vaak oorzaak van aderverkalking, hart- en vaatziekten en van een beroerte.
Zemelen helpen ons makkelijker afvallen
Ze bevatten namelijk zo mogelijk nog meer voedingsvezels dan havermout. Daardoor zorgen ze snel voor een langdurig voldaan gevoel. Je hebt minder honger en zal dus makkelijker je overgewicht verliezen.
Verwijderen suikers en vetten in een versneld tempo
Zemelen mengen zich met de aanwezige voeding in ons spijsverteringsstelsel. Zelf kunnen we de vezels uit zemelen niet opnemen. Daardoor worden ze, samen met de suikers en de ongezonde vetten, uitgescheiden. Zo nemen we minder suikers en vetten op en vallen we sneller af.
Zemelen helpen zowel bij diarree als verstopping
Deze haverzemelen bestaan voor bijna de helft uit voedingsvezels. Een eetlepel zemelen of maar vijf gram bevat maar liefst 2,2 gram vezels. Een natuurlijk voedingspatroon rijk aan deze voedingsvezels heeft een positieve effect op onze spijsvertering. Ze zorgen ze voor een gezonde darmflora en een regelmatige stoelgang.
Zemelen bevatten geen gluten
Precies zoals havermout zijn ook zemelen vrij van gluten. Tenminste als ze tijdens verwerking niet met andere granen in contact zijn geweest. Daardoor zijn ze uitstekend voor diegenen die allergisch zijn aan gluten. Mensen met coeliakie eten uitsluitend glutenvrij.
Het gebruik van zemelen
In een gezond en natuurlijk eetpatroon hebben we tussen de dertig en veertig gram vezels nodig. De meesten onder ons blijven daar ver onder. Voldoende zemelen aan ons eetpatroon toevoegen is dus zeker een goed idee. Ze verminderen onze trek in zoet en dat heeft dan weer een gunstig effect of ons (over)gewicht.
Gebruik dagelijks minstens vier eetlepels zemelen
Gebruik daarom minstens vier eetlepels zemelen per dag. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een portie magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr. Zemelen zijn ook uitstekend in zelf gebakken muffins, koekjes en gebak.
Voldoende water drinken
Voor een zo goed mogelijke werking drink je hierbij voldoende water, minstens twee liter per dag.
Recept om je zemelenbrood zelf te bakken
Ingrediënten: een anderhalf kopje extra vierge tarwebloem, een eetlepel droge gist, een kopje zemelen, twee eetlepels suiker, twee eetlepels plantaardige olie (olijfolie), een eetlepel boter, een kopje water en een snuifje zout
Bereiding
- Meng water, gist en suiker en laat dit vijftien minuten staan
- Voeg er de overige ingrediënten bij
- Zeef het meel en voeg het in kleine porties toe
- Kneed het deeg
- Zorg ervoor dat het niet aan je handen blijft kleven en dus vrij zacht blijft
- Dek het deeg af met een handdoek en laat het op een warme plaats rusten tot het in volume verdubbelt is
- Doe het deeg in een hittebestendige schaal, bestuif het met bloem en kneed het
- Zet de schotel op een warme plaats om hem verder in volume te laten toenemen
- Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden
- Na dertig minuten is je zemelenbrood gebakken
- Haal het brood uit de oven, dek het af met een doek en laat rustig staan
In je broodbakmachine
Ingrediënten: twee kopjes zemelen, drie kopjes tarwebloem, twee kopjes water, vier dessertlepels olijfolie of een andere soort plantaardige olie, een dessertlepel droge gist, twee dessertlepels steviapoeder of een andere gezonde suikervervanger, 50 gram boter en een snuifje zout
Bereiding
- Doe de bloem, boter, suiker, zout, zemelen en de gist samen
- Giet het warme water er voorzichtig in een dun straaltje bij
- Stel dan je oven op de gewenste stand in (de roggebroodstand).
- Het heerlijke en geurige zemelenbrood is klaar in 3,5 uur.