Diepvriesgroenten zo gezond als verse groenten of toch niet?

Diepvriesgroenten zo gezond als vers? Ze zijn alvast erg populair. Ze vergemakkelijken het werk in de keuken en zijn volgens velen zo gezond als hun verse variant. Diepvriesgroenten bevatten nauwelijks minder gezonde voedingsstoffen dan verse groenten en zijn gebruiksklaar. Verse groenten zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. Ze werden, in tegenstelling met diepvriesgroenten niet bewerkt. 

Zijn diepvriesgroenten zo gezond als hun verse groenten? 

Groenten horen thuis in ieder gezond dieet, zeker als je iets aan je overgewicht wilt doen. Ze barsten van alle gezonde voedingsstoffen en bevatten nauwelijks calorieën. Groenten eet je onbeperkt en minstens 500 gram per dag. Je eet ze bij voorkeur rauw, maar gekookte, gestoomde of gewokte groenten zijn gezonde alternatieven. Groenten zijn een belangrijke bron van alle essentiële voedingsstoffen. Ook van diegenen die we niet zelf aanmaken. We weten allemaal dat groenten super gezond zijn, maar toch eten we er veel te weinig van.

Diepvriesgroenten zo gezond als verse groenten?

Zijn diepvriesgroenten zo gezond als verse groentenNiets is natuurlijker dan verse groenten. Recht van het veld op ons bord leveren ze ons de hoogste concentraties aan gezonde voedingsstoffen. Vooral vitaminen en mineralen maar ook voedingsvezels, sterke antioxidanten en eiwitten. De smaak van verse groenten zijn ook onovertroffen. Verse groenten van bij de groenteboer of uit de supermarkt zijn uiteraard minder vers dan uit onze eigen tuin.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Diepvriesgroenten zo gezond als verse groenten: Het bewerkingsproces

Tussen het oogsten en het eten van kant en klare groenten zit enige tijd om te gebruiksklaar te maken en ze in de winkel aan te bieden.  Onmiddellijk na het oogsten gaan de meeste groenten richting veiling. Daar worden ze verkocht en naar de fabriek gebracht. Waar ze verwerkt en verpakt worden. Eens verpakt gaan ze naar de supermarkt of eventueel de groenteboer. Dit ganse verwerkingsproces duurt enkele dagen, zeker als de groenten uit het buitenland komen. Vers is hier dus relatief. Tijdens hun transport worden deze groenten uiteraard zo koel mogelijk gehouden. Daardoor gaan er zo weinig mogelijk gezonde voedingsstoffen verloren. Dat neemt niet weg dat de vermindering van de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen al start van bij het oogsten.

Diepvriesgroenten zo gezond als verse groenten: hun bereiding 

Diepvriesgroenten zo gezond als verse groentenGroenten bewaar je best in de speciaal daarvoor voorziene groentelade van je koelkast. Hun houdbaarheidsdatum verschilt van soort tot soort, maar langer dan drie dagen bewaar je ze nooit. Groenten die je niet zo snel mogelijk eet, kun je best blancheren. Tussen het oogsten en het eten van de groenten ging er spijtig genoeg al een flink deel van hun voedingswaarde verloren. Om hun voedingswaarde maximaal te bewaren kun je ze best nog dezelfde dag eten.

Voedingswaarde van verse groenten

De voedingswaarde van verse groenten kan nooit overtroffen worden. Als je ze onmiddellijk klaar maakt tenminste. Alleen je eigen groentetuin maakt dit mogelijk. Hoe meer tijd er verloop tussen het oogsten en het eten van de groenten, hoe lager hun voedingswaarde.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Diepvriesgroenten zo gezond als verse groenten: uiterst strenge normen 

Voor het de industrieel verwerking van groenten gelden strenge kwaliteitsnormen. Om het verlies aan voedingswaarde maximaal te beperken, worden de groenten zo snel mogelijk na het oogsten korte tijd gestoomd of in heet water gedompeld. Dit desactiveert de enzymen die vitamine C en andere voedingsstoffen afbreken en smaak- en geurafwijkingen veroorzaken.

Diepvriesgroenten zo gezond als verse groentenNa het blancheren worden de groenten ingemaakt of ingevroren. Bij het inmaken in blik of glas worden water en zout toegevoegd. Daarna worden de groenten gesteriliseerd, waardoor ze meer dan twee jaar houdbaar blijven.

Diepvriesgroenten zo gezond als verse groenten: zonder zout en bewaarmiddelen

Diepgevroren groenten bevatten geen zout of bewaarmiddelen. Het invriezen zelf gebeurt zo snel dat de celstructuur van de groenten maximaal behouden blijft. Hierdoor gaan tijdens het ontdooien en klaarmaken weinig voedingsstoffen verloren. Diepgevroren groenten zijn gemiddeld twee jaar houdbaar.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Bereiding thuis minder snel

Zijn diepvriesgroenten zo gezond als verse groentenHet thuis invriezen van groenten verloopt minder snel dan het industriële invriezen. Dat heeft een weerslag op hun kwaliteit. Tijdens het traag invriezen ontstaan grote ijskristallen. Die beschadigen de celstructuur van groenten. Een deel van de gezonde voedingsstoffen gaan zo verloren kunnen en de groenten worden minder knapperig. Bij de bereiding van groenten verdwijnt tijdens het verhitten nog een hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen. Om dit verlies maximaal te beperken, is het aanbevolen om:

Diepvriesgroenten nooit te ontdooien vooraleer ze te bereiden.

Weinig of geen water te gebruiken tijdens het verhitten. Door de  groenten te stomen, te roerbakken in olie of te koken onder druk of in de microgolfoven (zonder toevoeging van extra water)

Groenten in blik of glas slechts kort op te warmen.

Elke bereiding leidt tot een verlies van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Eet daarom regelmatig verse rauwkost. Variëren is ook hier het ordewoord. Wissel het eten van rauwe groenten af gekookte, gestoomde of gewokte groenten.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Conclusie: Dagverse groenten leveren de meeste gezonde voedingsstoffen

Er gaat niets boven groenten uit je eigen tuin. Zo beperk je de tijd tussen het oogsten, het klaarmaken en het eten van de groenten.  Heb je weinig tijd, dan zijn diepvriesgroenten een uitstekend alternatief.

Dankzij de snelle verwerking bevatten diepvriesgroenten vaak meer vitamine C dan dagverse groenten uit eigen tuin. Dat er tijdens het verwerken van groenten een hoeveelheid vitaminen, mineralen en voedingsvezels verloren gaan valt niet te ontkennen.

Gezond eten doe je alleen in een gezond eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!  

Gezond vetpercentage

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!
Door |2018-10-22T16:10:18+00:00oktober 22nd, 2018|Gezondheid|0 Reacties

Over de auteur:

Francois Appers
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Reageer ook!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.