De gezondheidsvoordelen van maca
Spread the love

Maca is een krachtige superfood dat steeds populairder wordt vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt.

In dit artikel zullen we bespreken wat maca precies is, de voedingswaarde ervan en de verschillende voordelen die het kan hebben voor onze gezondheid.

Daarnaast zullen we ook ingaan op hoe je maca kunt gebruiken om optimaal te profiteren van deze superfood.

Je hebt de keuze uit drie soorten maca’s, namelijk:

Maar wat is dit superfood nu precies en wat zijn de gezondheidsvoordelen van maca?

Maca is een wortelgewas dat afkomstig is uit de hooglanden van Peru. Het wordt al eeuwenlang gebruikt door de inheemse bevolking vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak beschouwd als een adaptogeen.

Dit betekent dat het ons helpt om beter om te gaan met stress en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

De voedingswaarde van maca

Maca is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om gezond te functioneren en vooral aan:

  • Vitaminen: vooral vitamine B1, B2, B3, B6 en vitaminen D en E
  • Mineralen: naast calcium, kalium en natrium zijn dat vooral magnesium, ijzer, fosfor en zink
  • Hoogwaardige eiwitten
  • Aminozuren: zijn belangrijk bij de bouw van eiwitten
  • Sterke antioxidanten

Welke soorten maca zijn er?

We hebben de keuze tussen gele, rode en zwarte maca. De meest bekende en meest gebruikte maca is gele maca. Wanneer er niets over de kleur van maca bijstaat, kun je ervan uit gaan dat het gaat om gele maca.

Rode maca is bestemd voor vrouwen, zwarte maca voor mannen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van maca?

Het regelmatig gebruik van maca zorgt vele voordelen op het vlak van onze gezondheid. Maca:

Doet je makkelijker afvallen

Maca zorgt voor een snel en langdurig voldaan gevoel. Zo blijft je honger langer uit en eet je automatisch minder.

Door maca in je gezond en gevarieerd eetpatroon in te passen bereik je zonder honger je volgende maaltijd.

Dit superfood zorgt ook voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Je trek in suiker en zoete tussendoortjes vermindert, om uiteindelijk zelfs volledig te verdwijnen.

Maca verbetert de fysieke en geestelijke gezondheid

Maca heeft een hoge voedingswaarde. Dit superfood is vooral rijk aan gezonde, langzame koolhydraten en aan hoogwaardige eiwitten.

Dat verbetert niet alleen onze fysieke, maar ook onze geestelijke inspanningen. Door zijn hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen en zijn hoog mineraalgehalte doet maca je sneller herstellen tussen twee intense sessies.

Dit is de reden dat Maca poeder op grote schaal wordt gebruikt door atleten op hoog niveau. Neem Maca poeder na het sporten voor een snel herstel.

Maca verlicht de menopauze

Maca verlicht de vervelende symptomen van de menopauze of overgang. Dat zijn vooral opvliegers, plotse stemmingswisselingen, verstoorde hormonen, een onverklaarbare gewichtstoename, moeilijk inslapen en een verstoorde slaap.

De gezondheidsvoordelen van maca: beschermt tegen osteoporose of botontkalking

Maca in je gezond eetpatroon zorgt voor sterke botten, haar en nagels. Het verbetert tegelijk je botdichtheid, waardoor het je beschermt tegen osteoporose of botontkalking. Dat danken we vooral aan de hoge concentratie aan calcium in maca.

Osteoporose of botontkalking is niet leeftijds- of geslachtsgebonden, maar komt wel veel meer voor bij vrouwen in de overgang dan bij mannen.

Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand

Dankzij zijn vele gezonde nutriënten zoals vitaminen en mineralen, versterkt maca ons immuunsysteem en verhoogt het onze natuurlijke weerstand.

Dat maakt ons weerbaarder tegen allerlei seizoensgebonden aandoeningen zoals verkoudheden, griep, ontstekingen van onze luchtwegen, bronchitis en ontstekingen van onze urinewegen.

Hoe maca gebruiken?

Maca is verkrijgbaar in verschillende vormen, vooral capsules, poeder en extract. Je voegt het toe aan je gerechten, in je zelf gemaakte soepen, sauzen en smoothies en aan ontbijtgranen, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr en aan je koekjes en gebak.

Het gebruik van maca is veilig. Het is altijd verstandig om voor gebruik een arts te raadplegen, zeker als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.

Conclusie: Maca is een superfood met vele gezondheidsvoordelen

Maca is een krachtige superfood met veelbelovende gezondheidsvoordelen. Door regelmatig maca toe te voegen aan je gezond eetpatroon, geniet je maximaal van alle gezondheidsvoordelen van maca. Probeer verschillende vormen van maca uit en ontdek wat voor jou werkt!

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole