Waarom meer bieslook eten

Waarom meer bieslook eten? + Recepten

Spread the love

Waarom meer bieslook eten? De voordelen van bieslook spreken voor zich. Als kruid is het nauw verwant met knoflook, prei en ui. Je herkent bieslook aan zijn fijne stengels en aan hun mooie roze, witte of paarse bloemen. Het heeft een kruidige geur en heel wat geneeskrachtige eigenschappen.

Waarom zou je meer bieslook moeten eten?

De smaak van bieslook lijkt sterk op die van uien en knoflook. Gebruik zowel mogelijk verse bieslook, maar je kunt dit kruid ook drogen en invriezen. Je kunt het aan vele gerechten toevoegen. Zeker aan zelf gemaakte salades, aan zelfgemaakte soepen en sauzen, aan vis- eiergerechten, stoofschotels, kruidenboters en dressings. Bieslook geeft een frisse smaak aan gekookte en gebakken aardappelen. Je gebruikt het uitsluitend rauw, maar zeker niet gekookt of gestoofd. Tijdens het verwarmen gaan namelijk alle Gezonde voedingsstoffen verloren.

Waarom meer bieslook eten: zijn Voedingswaarde

Bieslook heeft een hoge voedingswaarde. Het is dus rijk aan alle gezonde nutriënten om onze gezondheid te verbeteren en in stand te houden. In maar een eetlepel fijn gesnipperde bieslook vinden we veel:
  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11, C en vitamine K
  • Mineralen: zoals magnesium, calcium, kalium, natrium, mangaan, ijzer, fosfor, koper, zink, selenium en jodium
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
Om zoveel mogelijk te kunnen genieten van de vele gezondheidsvoordelen gebruik je bieslook altijd vers.

Waarom meer bieslook eten: geschikt voor diabetici

Waarom meer bieslook eten? Daar zijn meer dan voldoende redenen voor. Zo stabiliseert bieslook, onze bloedsuikerspiegel. Dat doet het door de juiste hoeveelheid insuline aan te maken. Dit populaire kruid zorgt tegelijk voor een evenwichtig cholesterolgehalte. Daardoor is het zelfs uitstekend geschikt voor diabetici.  en dat heeft ook een positieve werking op diabetes type II

Helpt tegen vermoeidheid en voorjaarsmoeheid

Bieslook is ook een belangrijke energiebron. Het helpt zo tegen vermoeidheid, voorjaarsmoeheid en zelfs chronische vermoeidheid.

Kan hooikoorts voorkomen

In bieslook vinden we quercetine, een stof dat de vervelende symptomen van allergieën zoals hooikoorts vermindert. Quercetine heeft namelijk een sterk histaminevertragend effect. Allergische reacties worden precies veroorzaakt door te veel aan histamine. Bieslook vermindert de aanmaak van histamine, en kan daardoor deze allergische reacties verminderen. Heb je regelmatig last van hooikoorts? Dan is het dagelijks gebruik van bieslook een uitstekend idee dat je zeker beterschap zal opleveren.

Gezonde spijsvertering

Bieslook zorgt voor een gezonde spijsvertering en helpt zo tegen winderigheid en diarree. Het heeft ook een sterk vochtafdrijvend effect.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Bieslook is rijk aan de sterke antioxidanten. Deze verdedigen ons tegen de nadelige gevolgen van de vrije radicalen. Die vrije radicalen schaden onze lichaamsweefsels als gevolg van oxidatieve stress. Vrije radicalen kunnen ons zo ziek maken en ons natuurlijke verouderingsproces versnellen. Ze worden ook aangeraden tegen aderverkalking en ernstige hart- en vaatziekten.

Verhoogt natuurlijke weerstand

Bieslook is rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral vitamine C. Deze populaire vitamine versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Dat vermindert aanzienlijk onze kans op seizoensgebonden aandoeningen. Door de aanwezigheid van provitamine A. Dat wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A, dit kruid voor een beter zicht.

Verlicht symptomen van artritis en blaasontsteking

Dit kruid is ook een natuurlijke ontstekingsremmer, die de pijnlijke symptomen van artritis en blaasontsteking verlicht. Net als knoflook, uien en prei is het ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Dat danken we weer aan de aanwezigheid van quercetine. Helpt het bij het verlichten van de pijnlijke symptomen van reumatoïde artritis, cystitis en andere ontstekingen.

Verlaagt bloeddruk en helpt tegen bloedarmoede

Het kruid is van nature ook een natuurlijke bloedverdunner, die zelfs bloeddrukverlagend werkt. Het bevat ook relatief veel ijzer. Een tekort aan dit mineraal is vaak de oorzaak van bloedarmoede. IJzer verbetert ook onze bloedsomloop en doorbloeding en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Hiervoor hebben we ook voldoende foliumzuur nodig. Deze belangrijke vitamine komt, net als vitamine C, in overvloed voor in prei. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer.

Bieslook invriezen

Er is niets mis met het snel invriezen van dit kruid. Ben je van plan om dit kruid in te vriezen? Doe dat dan zo kort mogelijk na het oogsten. Zo blijven alle gezonde voedingsstoffen maximaal bewaard.

Pannenkoeken met courgettes en bieslook

Ingrediënten voor acht pannenkoeken: twee eetlepels fijn gesnipperde bieslook, een fijn geschaafde courgette, zes eieren, 150 gram fijn gesnipperde wortels, vier eetlepels kokosbloem, een fijn gesnipperd teentje knoflook, een theelepel uienpoeder, een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Combineer geraspte courgette en wortel met het kokosmeel, de eieren, gehakte bieslook, knoflook en uienpoeder. Goed roeren.
  • Verhit een pan en goed een hoeveelheid van je beslag in de koekenpan. 
  • Bak goudbruin aan beide kanten.

Pasteitjes met kipragout en bieslook

Ingrediënten voor vier personen: vier kippendijen, twee blokjes kippenbouillon, 250 gram verse champignons, 50 gram niet gezouten boter, 25 gram kokosmeel, een liter water, 10 gram verse bieslook, magere slagroom, vier pasteitjes

Bereiding

  • Doe de kippendijen en bouillonblokjes in een pan met water, breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur 1 uur sudderen.
  • Haal de dijen uit het pan en bewaar de bouillon.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de helft van de boter in een pan en bak de champignons zes minuten op hoog vuur. Kruid met peper en eventueel zout.
  • Verwijder het vel van de kippendijen. Verwijder het vlees en snijd het in kleine stukjes. Verhit de rest van de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux). Laat de roux op laag vuur in drie minuten garen gaar worden.
  • Voeg bouillon en slagroom bij de roux en meg met een garde tot een glad en egaal mengsel.
  • Voeg de kip en champignons toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de ragout in de pasteitjes en knip de bieslook erboven.
  • Smakelijk

2 reacties

  1. Ik heb altijd bieslook in de tuin staan. Deze staat in een grote stenen pot en blijft winter en zomer doorbloeien. Het is niet alleen mooi om te hebben maar ook lekker en gezond.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.