Waarom meer bieslook eten

Waarom meer bieslook eten? + Recepten

Spread the love

Waarom meer bieslook eten? Als kruid is bieslook familie van knoflook, prei en ui. Bieslook herken je aan zijn fijne stengels en aan hun mooie roze, witte of paarse bieslook bloemen. Het heeft een kruidige geur en heel wat geneeskrachtige eigenschappen.

Waarom zou je meer bieslook moeten eten?

De smaak van bieslook lijkt sterk op die van uien en knoflook. Gebruik vooral verse bieslook in zoveel mogelijk gerechten. Bieslook invriezen en bieslook drogen kan ook. Combineer bieslook met je zelf gemaakte salades, soepen en sauzen, maar ook aan alle vis- eiergerechten, stoofschotels, kruidenboters en dressings. Bieslook geeft een frisse smaak aan gekookte en gebakken aardappelen. Je gebruikt dit populaire kruid uitsluitend rauw en zeker niet gekookt of gestoofd. Tijdens het verwarmen gaan namelijk alle gezonde voedingsstoffen verloren.

Waarom meer bieslook eten: zijn Voedingswaarde

Bieslook is rijk aan alle gezonde nutriënten. In een eetlepel fijn gesnipperde bieslook vinden we veel:
  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11, C en vitamine K
  • Mineralen: zoals magnesium, calcium, kalium, natrium, mangaan, ijzer, fosfor, koper, zink, selenium en jodium
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
Om zoveel mogelijk te kunnen genieten van de vele gezondheidsvoordelen gebruik je bieslook altijd vers.

Soorten bieslook

Er onderscheiden drie hoofdsoorten bieslook. Naast de gewone bieslook met uiensmaak, paarse bieslook bloemen met groene stengels zijn dat nog knoflookbieslook. Deze soort heeft een sterke knoflooksmaak. Tot slot hebben we nog de grote bieslook met grotere bieslook bloemen. Er zijn nog enkele varianten van deze grote bieslook. Dat zijn:

  • Nira bieslook: heeft een knoflookachtig aroma met een mildere smaak dan de andere soorten bieslook.
  • Chinese bieslook: is winterhard met knoflooksmaak.
  • Siberisch bieslook: je herkent deze soort aan zijn blauwgroen blad en lichtroze bieslook bloemen.

Waarom meer bieslook eten: geschikt voor diabetici

Vraag jij je ook af waarom je meer bieslook zou eten? Daar zijn meer dan voldoende redenen voor. Zo stabiliseert bieslook onze bloedsuikerspiegel door de juiste hoeveelheid insuline aan te maken. Het zorgt tegelijk voor een evenwichtig cholesterolgehalte, waardoor het geschikt is voor diabetici.

Helpt tegen vermoeidheid en voorjaarsmoeheid

Bieslook is ook een belangrijke energiebron. Het helpt zo tegen vermoeidheid, voorjaarsmoeheid en zelfs chronische vermoeidheid.

Kan hooikoorts voorkomen

In bieslook vinden we quercetine, een stof dat de vervelende symptomen van allergieën zoals hooikoorts vermindert. Quercetine heeft namelijk een sterk histaminevertragend effect. Teveel histamine verzaakt allergische reacties. Heb je regelmatig last van hooikoorts? Dan is het dagelijks gebruik van bieslook een goed idee.

Waarom meer bieslook eten: Verbetert je spijsvertering

Bieslook zorgt voor een gezonde spijsvertering en helpt zo tegen winderigheid en diarree. Het heeft ook een sterk vochtafdrijvend effect.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Bieslook is rijk aan de sterke antioxidanten. Deze verdedigen ons tegen de nadelige gevolgen van de vrije radicalen. Die vrije radicalen schaden onze lichaamsweefsels als gevolg van oxidatieve stress. Vrije radicalen kunnen ons zo ziek maken en ons natuurlijke verouderingsproces versnellen. Dankzij zijn sterke antioxidanten wordt bieslook zelfs aangeraden tegen aderverkalking en ernstige hart- en vaatziekten.

Waarom meer bieslook eten: Verhoogt natuurlijke weerstand

Bieslook is rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral vitamine C. Deze vitamine versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Dat vermindert onze kans op seizoensgebonden aandoeningen. Door de aanwezigheid van provitamine A dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A, zorgt bieslook ook voor een beter zicht.

Verlicht symptomen van artritis en blaasontsteking

Verse bieslook is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Het verlicht vooral de pijnlijke symptomen van artritis, cystitis en blaasontsteking. Dat danken we aan de aanwezigheid van quercetine in bieslook.

Waarom meer bieslook eten: Verlaagt bloeddruk en helpt tegen bloedarmoede

Het kruid is van nature ook een natuurlijke bloedverdunner, die zelfs bloeddrukverlagend werkt. Het bevat ook relatief veel ijzer. Een tekort aan dit mineraal is vaak de oorzaak van bloedarmoede. IJzer verbetert ook onze bloedsomloop en doorbloeding en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Hier hebben we ook voldoende foliumzuur voor nodig. Deze belangrijke vitamine komt, net als vitamine C, in overvloed voor in prei. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer.

Bieslook invriezen

Er is niets mis met het snel invriezen van dit kruid. Ben je van plan om dit kruid in te vriezen? Doe dat dan zo kort mogelijk na het oogsten. Zo blijven alle gezonde voedingsstoffen maximaal bewaard.

Bieslook recept: Pannenkoeken met courgettes en bieslook

Ingrediënten voor acht pannenkoeken: twee eetlepels fijn gesnipperde bieslook, een fijn geschaafde courgette, zes eieren, 150 gram fijn gesnipperde wortels, vier eetlepels kokosbloem, een fijn gesnipperd teentje knoflook, een theelepel uienpoeder, een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Combineer geraspte courgette en wortel met het kokosmeel, de eieren, gehakte bieslook, knoflook en uienpoeder. Goed roeren.
  • Verhit een pan en goed een hoeveelheid van je beslag in de koekenpan. 
  • Bak goudbruin aan beide kanten.

Pasteitjes met kipragout en bieslook

Ingrediënten voor vier personen: vier kippendijen, twee blokjes kippenbouillon, 250 gram verse champignons, 50 gram niet gezouten boter, 25 gram kokosmeel, een liter water, 10 gram verse bieslook, magere slagroom, vier pasteitjes

Bereiding

  • Doe de kippendijen en bouillonblokjes in een pan met water, breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur 1 uur sudderen.
  • Haal de dijen uit het pan en bewaar de bouillon.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de helft van de boter in een pan en bak de champignons zes minuten op hoog vuur. Kruid met peper en eventueel zout.
  • Verwijder het vel van de kippendijen. Verwijder het vlees en snijd het in kleine stukjes. Verhit de rest van de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux). Laat de roux op laag vuur in drie minuten garen gaar worden.
  • Voeg bouillon en slagroom bij de roux en meg met een garde tot een glad en egaal mengsel.
  • Voeg de kip en champignons toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de ragout in de pasteitjes en knip de bieslook erboven.
  • Smakelijk

2 reacties

  1. Ik heb altijd bieslook in de tuin staan. Deze staat in een grote stenen pot en blijft winter en zomer doorbloeien. Het is niet alleen mooi om te hebben maar ook lekker en gezond.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.