Brandend maagzuur voorkomenBrandend maagzuur is vaak onschuldig, vervelend en vaak ook erg pijnlijk. Gelukkig ku je er zelf veel doen om brandend maagzuur te voorkomen. Dat kan zeker met kruiden, aangepaste voeding en natuurlijke supplementen als extra ondersteuning.
Spread the love

Brandend maagzuur voorkomen is nodig. Het is niet alleen vervelend, het kan ook erg pijnlijk zijn. Je kunt brandend maagzuur dan ook maar beter voorkomen dan genezen.

Wil je graag brandend maagzuur voorkomen op een natuurlijke manier? Dat kan perfect. Ontdek hoe kruiden en natuurlijke remedies kunnen helpen.

Leer meer over effectieve en veilige alternatieven voor medicijnen. Ontdek welke kruiden en voedingsmiddelen het zuurniveau in je maag kunnen reguleren.

De beste supplementen tegen brandend maagzuur:

Wat zijn de beste kruiden en andere natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, ook wel bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), is een aandoening waarbij het maagzuur terugstroomt naar de slokdarm.

Dit kan leiden tot een onaangenaam branderig gevoel in je borststreek en in je keel. Het is vaak het gevolg van een ongezond en eenzijdig eetpatroon met veel ongezonde, verzadigde vetten, transvetten en toegevoegde suiker.

Brandend maagzuur heeft ook lichamelijke oorzaken. Bijvoorbeeld door een zwakke sluitspier tussen je maag en je slokdarm, waardoor het maagzuur makkelijker omhoog komt.

Oorzaken van Brandend Maagzuur

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van brandend maagzuur. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Een ongezond en eenzijdig eetpatroon: dat is er een met veel ongezonde, verzadigde vetten, transvetten en toegevoegde suikers.
 • Een zwakke sluitspier tussen je maag en je slokdarm.
 • Een teveel aan maagzuur.
 • Teveel eten.
 • Roken en overmatig alcoholgebruik.
 • Een zwangerschap kan druk uitoefenen op de buikorganen, waardoor brandend maagzuur kan ontstaan.

Symptomen van Brandend Maagzuur

De symptomen van brandend maagzuur kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:

 • Een branderig gevoel in de borststreek en keel.
 • Zuurbranden en oprispingen.
 • Een zure of bittere smaak in de mond.
 • Moeite met slikken.

Supplementen en Voeding tegen Maagzuur

Naast het aanpassen van je dieet en levensstijl, kunnen bepaalde supplementen en voedingsmiddelen helpen bij het verminderen van brandend maagzuur:

Probiotica

Deze “goede” bacteriën kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van ontstekingen in de darm, waardoor brandend maagzuur kan worden verminderd.

Gember

Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het kalmeren van de maag. Het kan als thee worden gedronken of aan gerechten worden toegevoegd.

Aloë vera-sap

Aloë vera heeft een kalmerende werking op de slokdarm en kan helpen bij het verminderen van irritatie veroorzaakt door brandend maagzuur. Drink dagelijks een klein glas aloë vera-sap voor maximaal effect.

Kruiden tegen Maagzuur en hun Gebruik

Sommige kruiden staan ook bekend om hun positieve effect op brandend maagzuur:

Kamille

Kamillethee kan helpen bij het ontspannen van de spieren in de slokdarm en maag, waardoor brandend maagzuur wordt verminderd. Drink een kopje kamillethee na de maaltijd.

Pepermunt:

Pepermunt heeft een kalmerende werking op het spijsverteringsstelsel en kan helpen bij het verlichten van maagzuur. Kauw op een pepermuntblaadje na het eten of drink pepermuntthee.

Paardenbloem

Paardenbloemwortel kan helpen bij het verminderen van overtollig maagzuur en ontstekingen in de spijsverteringsorganen. Zet thee van paardenbloemwortel en drink dit regelmatig

Dit kun je ook doen tegen brandend maagzuur

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om brandend maagzuur te voorkomen:

Eet kleinere porties

Daardoor vermijd je het eten van grote maaltijden vlak voor het slapengaan. Dit helpt om de druk op de sluitspier te verminderen en reflux te voorkomen.

Deze voedingsmiddelen eet je best niet bij brandend maagzuur

Net zoals er voeding bestaat dat brandend maagzuur kan voorkomen of verzachten, is er ook voeding die brandend maagzuur uitlokt. Dat zijn vooral:

 • Vetrijke voeding
 • Pittig gekruide gerechten
 • Alle citrusvruchten
 • Tomaten en tomatenproducten
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Cafeïnerijke dranken: vooral koffie, thee, frisdranken en energiedrankjes.

Gezond gewicht

Houd een gezond gewicht door regelmatig lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet. Overgewicht kan de druk op de buik vergroten en brandend maagzuur veroorzaken.

Rook niet en beperk alcoholgebruik

Beide gewoontes kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van brandend maagzuur.

Eet langzaam en kauw goed

Dit helpt de spijsvertering te vergemakkelijken en voorkomt dat er te veel lucht wordt ingeslikt, wat tot reflux kan leiden.

Brandend Gevoel Slokdarm

Een brandend gevoel in de slokdarm is meestal zeer ongemakkelijk. Het wordt vaak veroorzaakt door brandend maagzuur. Het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken om verlichting te vinden:

 • Volg bovengenoemde tips om brandend maagzuur te voorkomen.
 • Verhoog je hoofdkussen of gebruik een wigkussen tijdens het slapen om reflux ’s nachts te voorkomen.
 • Als symptomen aanhouden, raadpleeg dan een arts voor verdere diagnose en behandelingsopties.

Conclusie: Neem brandend maagzuur altijd ernstig

Besteed voldoende aandacht aan brandend maagzuur. Je moet deze veel voorkomende aandoening altijd ernstig nemen.

In een gezonde eet- en levensstijl en door de juiste voedingskeuzes te maken, kun je de frequentie en ernst van brandend maagzuur verminderen.

Raadpleeg altijd je vertrouwde huisarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimized by Optimole