Schimmelnagels
Spread the love

Schimmelnagels of kalknagels worden veroorzaakt door schimmels of gisten. Meestal kan dezelfde schimmel ook voetschimmel of zwemmerseczeem veroorzaken. Maar er zijn ook schimmels die alleen voetschimmel veroorzaken. Schimmelinfecties zijn meestal minder schadelijk. Controle en goede voethygiëne zijn noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen. Schimmelnagels zijn namelijk zeer besmettelijk.

Wat kun je zelf doen aan schimmelnagels?

Deze schimmelnagels hebben diverse oorzaken. Te korte nagels en te kleine of oncomfortabele schoenen zijn de twee meest voorkomende oorzaken van kalknagels. Diabetici zijn een ook een belangrijke risicogroep. Ze lijden aan een onstabiele bloedsuikerspiegel en een slechte bloedcirculatie. Als gevolg hiervan worden hun weefsels aangetast en zullen schimmelinfecties zich sneller ontwikkelen. Het is om deze reden dat diabetici regelmatig gecontroleerd moeten worden door medisch pedicures.

Hoe moet je schimmelnagels behandelen?

Je loopt vaak met kalknagels rond zonder er last van te hebben. In deze gevallen worden ze dan ook niet behandeld. Toch is dat nodig voor een goede voethygiëne. Vooral omdat je deze bacterie niet verder zou verspreiden. Want zoals we hierboven schreven zijn ze erg besmettelijk. Heb je regelmatig last van vervelende kalknagels? Gebruik dan dagelijks anti-schimmelolie of tinctuur en ga met deze behandeling door totdat je schimmelnagel is vervangen door een nieuwe nagel. Duurt het te lang, en beginnen ze pijn te doen? Dan kan een laserbehandeling een oplossing zijn. De combinatie van licht en warmte vernietigt namelijk de schimmel. Laserbehandeling is pijnloos en meestal is één behandeling voldoende.

Kalknagels voorkomen

Heb je regelmatig last van schimmel- of kalknagels? Dan kun je die voortaan proberen te voorkomen door:

  • Na je bad of douche je altijd grondig af te drogen
  • Bij het wassen van je voeten geen zeep te gebruiken 
  • Dagelijks enkele keren je sokken te vervangen 
  • Je voeten voldoende te hydrateren met een speciaal daarvoor geschikte voetzalf. Voldoende hydratatie voorkomt een drogen schilferige huid 
  • Schoenen dagelijks (nacht) te verluchten 
  • Regelmatig van schoenen te verwisselen 
  • Je voeten regelmatig te laten verzorgen door een geschoolde medische pedicure
  • Een gezonde eet- en leefstijl met veel groenten, fruit, en noten en dagelijks voldoende te bewegen  

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole