Vetverbranders als voedingssupplement
Spread the love

Vetverbranders als voedingssupplement zijn vooral populair bij diegenen die hun buikje willen ruilen voor een strakke en platte buik. Dat is er een zonder vet en meer spieren. Velen stellen hun hoop op deze zogeheten fat burners om snel af te vallen. Maar is dat wel zo’n goed idee en zijn er dan geen gezondere alternatieven?

Wat zijn fat burners of vetverbranders?

Fat burners of vetverbranders zijn voedingssupplement waarvan wordt beweerd dat ze onze stofwisseling verhogen, onze vetopslag verminderen en meer opgeslagen vet verbranden. Deze voedings supplementen bevatten vaak ingrediënten die verband houden met vetverlies. Ze worden massaal gepromoot als wondermiddel om je gewichtsproblemen definitief op te lossen. Maar is dat ook zo, en welke invloed hebben deze vetverbranders op onze gezondheid?

Soorten vetverbranders

Vetverbranders als voedingssupplement zijn vooral verkrijgbaar als capsules, tabletten, poeders en thee, die op een verschillende manier werken  Daarnaast heb je ook verschillende soorten, die ieder op een andere manier werken. De meest voorkomende vetverbranders zijn:

Vetverbranders als voedingssupplement: Eetlustremmers

Eetlustremmers zijn bedoeld om je voldaan gevoel te verlangen. Zo blijft je honger langer uit en eet je automatisch minder. Hoe kleiner je eetlust hoe minder je eet en hoe makkelijker je overtollig lichaamsvet verbrandt en afvalt. Het lijkt simpel, maar is dat ook zo?

Thermogene vetverbranders

Dit soort vetverbranders wil meer vet verbranden en makkelijker afvallen door meer warmte te produceren. Wanneer we calorieën verbranden, genereren we namelijk meer warmte door het activeren van onze stofwisseling of vetverbranding stimuleren.  Thermogene fat burners bevatten natuurlijke ingrediënten die onze vetverbranding extra stimuleren en zo onze vetverbranding verhogen. De meest bekende natuurlijke vetverbranders zijn cafeïne en groene thee.

Vetverbranders als voedingssupplement: Vetblokkers

Vetblokkers voorkomen dat we vet opnemen. Overtollige vetten worden via onze stoelgang uitgescheiden. Zo wordt voorkomen dat dit vet zich verder in onze weefsels wordt opgeslagen.

Vetverbranders zonder cafeïne

Dit soort fat burners bevatten uitsluitend cafeïnevrije ingrediënten. Dit soort vetverbranders als voedingssupplement neem je bij ’s avonds, en bij voorkeur vlak voor het slapengaan.

Dit zijn veel gebruikte ingrediënten bij vetverbranders

In vetverbranders als voedingssupplement vinden we vaak verschillende bestanddelen waarvan gezegd wordt dat ze vet- en gewichtsverlies kunnen mogelijk maken. De meest bekenden zijn ongetwijfeld:

 • Cafeïne: is een van de meest voorkomende ingrediënten. Deze stof zorgt voor gewichtsverlies door onze stofwisseling te verhogen en onze eetlust te verminderen. Het gewichtsverlies waarvoor cafeïne kan zorgen is echter opvallend klein
 • Groene thee (extract): Groene thee wordt in verband gebracht met een hogere verbranding. Het effect van dit thee-extract lijkt helaas verwaarloosbaar. Wil je echt vet verbranden? Dan kun je beter een stevige wandeling gaan maken
 • Carnitine: maken we zelf aan uit aminozuren, afkomstig uit eiwitten. Carnitine verbetert onze vetstofwisseling, vermindert onze vetmassa e, zorgt voor een grotere spiermassa. Spieren zijn belangrijk als we meer vet willen verbranden en makkelijker afvallen. Ze verbruiken namelijk meer energie (calorieën) dan we denken. Dat doen ze zelfs in rust en tijdens onze slaap.  Carnitine komt van nature ook voor in rood vlees, vis en in melk
 • Yohimbe: is een plantaardige stof, afkomstig van de bast van de gelijknamige boom. Deze natuurlijke stof activeert onze vetverbranding en kan tot meer dan twee procent meer vet verbranden. Bij een overmatig gebruik zorgt yohimbe voor vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn, angst en een verhoogde bloeddruk
 • Oplosbare vezels zoals pectine, bèta-glucaan, Psyllium, glucomannan en guargom nemen in onze maag meerdere keren hun oorspronkelijk volume aan, waardoor onze maag snel wordt gevuld en ons dus een voldaan gevoel geeft en onze eetlust aanzienlijk vermindert
 • Chitosan: wordt gemaakt van chitine, een koolhydraat dat we terugvinden in insecten en schaaldieren zoals kreeften en garnalen. Chitosan voorkomt door zijn sterke absorptie dat vetmoleculen zich binden in onze darmen. Overtollige vetten worden uitgescheiden via onze stoelgang

Andere stoffen die vaak in vetverbranders worden aangetroffen zijn guarana, bromelaïne en efedrine

Bijwerkingen van vetverbranders als voedingssupplement

Voedingssupplementen als vetverbranders hebben niet alleen weinig invloed op onze vetverbranding, ze zorgen vaak voor vervelende bijwerkingen zoals:

 • Hoofdpijn
 • Maag- en darmproblemen
 • Overmatig transpireren
 • Slaapproblemen
 • Een verzwakt zenuwstelsel
 • Allergische reacties
 • Zijn sterk verslavend

Natuurlijke vetverbranders zijn veel doeltreffender

Moeder natuur zorgt voor meerdere natuurlijke vetverbranders. Resultaten van grootschalige onderzoeken wezen uit dat deze natuurlijke fat burners veel doeltreffender zijn dan vetverbranders als voedingssupplement. De meest bekende natuurlijke vetverbranders zijn:

 • Verse groenten: en vooral rucola sla, alle (groene) koolsoorten en artisjokken
 • Peulvruchten: zoals doperwtjes, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Vers fruit: voornamelijk avocado, pompelmoes, citroen, limoen en kiwi
 • Zoete aardappelen
 • Halfvolle zuivel en zuivelproducten: zoals melk, onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr
 • Koffie
 • Eieren
 • Vis, met een voorkeur voor vette vis
 • Pindakaas
 • Kokosolie
 • Groene thee
 • Chiazaad
 • knoflook
 • Chilipeper

Conclusie

Verwacht van vetverbranders als voedingssupplementen geen wonderen. Ze hebben slechts een kleine invloed op ons vetpercentage en ons overgewicht. Ingepast in een gezond en natuurlijk eetpatroon zijn natuurlijke vetverbranders zoals koffie en groene thee veel doeltreffender. In tegenstelling met voedingssupplementen zijn ze ook niet verslavend.

Smart Protein

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole