Voeding met vitamine D

Voeding met vitamine D verhoogt je weerstand en beschermt tegen corona

Spread the love

Voeding met vitamine D is belangrijk om je gezondheid te verbeteren en in stand te houden. Iedereen heeft het over een vitamine, maar eigenlijk is het is een groepsnaam voor prohormonen die in vet oplosbaar zijn. Prohormonen zijn voorlopers van hormonen met vaak weinig of geen specifieke hormonale activiteit. Als het om het verbeteren van onze gezondheid gaat, zijn vooral vitamine D2 en vitamine D3 belangrijk. Vitamine D2 wordt op een natuurlijke manier aangemaakt door allerlei planten. Vitamine D3 maken we zelf niet aan. Dat doen we wel onderhuids onder invloed van de ultraviolette straling (vooral uv-b-stralen) van de zon. 

Wat doet vitamine D met onze gezondheid en waar vinden we ze terug?  

Vitamine D halen we dus gedeeltelijk uit onze voeding. Om voldoende van deze vitamine D aan te maken is het namelijk belangrijk dagelijks minstens een half uurtje te wandelen, te fietsen of te joggen. Zoals hierboven aangehaald maken we namelijk onderhuids vitamine D aan onder invloed van de zon. Het is daarom nodig om ook bij slecht weer en dus ook in de winter buiten te komen. Eet ook regelmatig die voedingsproducten die deze vitamine bevatten. Alleen op die manier heb je altijd voldoende vitamine D in voorraad. Je kunt dit maximaal ondersteunen door een natuurlijk supplement te slikken.

Twee soorten Vitamine D in onze voeding

Vitamine D komt in de voeding voor in 2 vormen, namelijk vitamine D2) en vitamine D3. Beiden worden aangemaakt onder invloed van ultraviolette straling (uv-straling) van de zon. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt.

Symptomen vitamine D tekort

Het is belangrijk om ene tekort aan vitamine D tijdig te herkennen. Een gebrek aan energie, vermoeidheid, lusteloosheid en depressieve gevoelens worden vaak gelinkt aan een tekort aan vitamine D. Maar er zijn vele gezondheidsproblemen met dezelfde symptomen. Lichamelijke klachten die op een tekort aan vitamine D kunnen wijzen zijn vooral:

  • Spierkrampen, trillingen en zwakke spieren
  • Pijnlijke spieren en gewrichten 
  • Groter risico op spierletsels en botbreuken

Lees ook: Vitamine D verbetert je humeur en doet je makkelijker afvallen

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D vind je in beperkte mate terug in:

  • Vette vis: en vooral in wilde zalm, tonijn, forel, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en in ansjovis
  • Vlees: zoals in magere biefstuk en rosbief
  • Eieren
  • Wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en aan bak- en braadproducten, uitgezonderd olie
  • Roomboter

De voordelen van vitamine D: Sterke botten

Vitamine D is is onmisbaar om calcium uit de voeding beter te kunnen opnemen. Daarom is deze zonnevitamine belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D zorgt ook mee aan een goede werking van je spieren, versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand.

De voordelen van vitamine D: Verkleint risico op corona

Een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand helpen tegen infecties en verkleinen je risico op verkoudheden, griep (influenza) corona, infecties van je luchtwegen en vooral bronchitis en op pijnlijke infecties van je urinewegen.

Dit vind je wellicht ook interessant: Snel overgewicht verliezen op een natuurlijke manier makkelijker dan je denkt

Voedingssupplement

Bepaalde bevolkingsgroepen zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen boven de vijftig en mannen ouder dan zeventig hebben extra vitamine D nodig. Naast het regelmatig eten van voeding met vitamine D is het nodig dat ze een natuurlijk voedingssupplement met vitamine D slikken.Shiitake bron van vitamine D

De shiitake is een paddenstoel die afkomstig uit China en Japan. In deze oosterse landen staat de shiitake bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dit soort paddenstoel is rijk aan vitamine D. Honderd gram shiitakes bevat maar liefst 3,5 gram van deze vitamine.

Vitamine d3 kopen

Vitamine D en vitamine D3 koop je bij de drogist, de apotheker, in de natuurwinkel en de bio-shopn maar bij voorkeur online. Daar vind je makkelijk gespecialiseerde websites in de verkoop van natuurlijke voedingssupplementen zoals vitaminen en mineralen. Daar hoort zeker ook vitamine D bij. Zorg er voor dat je in het vooruitzicht van de winter voldoende van deze vitamine naar binnen krijgt. Dat is belangrijk om de natte en koude wintermaanden zonder zorgen door te komen.

Voldoende vitamine D krijg je alleen binnen in een gezond en natuurlijk eetpatroon en meer te bewegen zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu zonder enig risico uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.