Het beste cacaopoeder
Spread the love

Het beste cacaopoeder is niet vergelijkbaar met de chocolade die we kennen vanuit de supermarkt. Bij de productie van chocolade werd cacaopoeder zo bewerkt dat het veel van zijn gezonde voordelen verloor. Chocolade barst van de toegevoegde suikers en vetten. Daardoor is het een belangrijke oorzaak van overgewicht en daarmee verbonden aandoeningen. Gezonde chocolade bestaat uit minsten 85 procent en rauw cacaopoeder. Hoe meer rauw cacaopoeder wordt gebruikt bij het vervaardigen van chocolade, hoe gezonder. Pure chocolade smaakt bitterder en bevat weinig of geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Wat is het beste cacaopoeder en wat kan dit voor je gezondheid betekenen?

Het beste cacaopoeder is rauwe cacaopoeder en wordt tijdens het malen van de bonen niet verhit. Hierdoor blijven alle gezonde voedingsstoffen die van nature in het poeder aanwezig zijn volledig behouden. Dat is niet alleen voor de vele vitaminen, mineralen en eiwitten, maar even goed voor de hoge concentratie voedingsvezels. Rauwe cacao is super gezond. Bij de productie van chocolade wordt dit rauwe cacaopoeder gebrand. Na verhitting worden ze gemalen.

Het beste cacaopoeder bevat geen kankerverwekkende bestanddelen

Tijdens het verhitten verliest rauwe cacao veel gezonde voedingsstoffen. De van nature aanwezige cafeïne wordt hierdoor aanzienlijk versterkt. Dat is er oorzaak van dat heel wat koffiedrinkers last hebben van hartkloppingen, een opgejaagd gevoel of van een versnelde bloedcirculatie. In gebrande en bewerkte cacao werden recent ook koolstof-verbindingen gevonden die kankerverwekkend kunnen zijn. Deze worden geactiveerd door het branden van cacao en zijn daarom niet aanwezig in rauwe cacao. Rauwe cacao is gezond en dus het beste cacaopoeder dat je kunt gebruiken. Dit geldt dus ook voor cacao.

Het belangrijkste bestanddeel van chocolade

Cacao is het belangrijkste ingrediënt van chocolade en zijn afkomstig van de cacaovrucht. Die groeien aan de gelijknamige bomen in  Midden- en in Zuid-Amerika. Cacao wordt dus als hoofdbestanddeel voor chocolade geroosterd en gemalen bij hoge temperaturen geroosterd en gemalen. Door deze bewerkingen verliest rauwe cacao het grootste deel van zijn gezonde voedingsstoffen. Daardoor heeft de cacao die gebruikt wordt voor de productie van chocolade weinig of geen voedingswaarde meer. Ruwe cacao is daarentegen rijk aan:

 • Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex zoals vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12, en vitamine K
 • Mineralen: en vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, jodium, koper, selenium, zink en chroom
 • Onverzadigde en dus gezonde vetten
 • Gezonde omega 6 vetzuren 
 • Cafeïne en theobromine, twee sterk stimulerende stoffen

Lees ook: Rauwe cacao: Bestaat er dan ook gezonde chocolade?

Het beste cacaopoeder is vooral rijk aan Magnesium

Het beste cacaopoeder met uitsluitend rauwe cacao barst van magnesium. Het betreft een mineraal waar de meesten onder ons en vooral vrouwen, veel te weinig van binnenkrijgen. Magnesium is een belangrijke bron van energie en de favoriete voeding van je hersenen met een sterk werkend zenuwstelsel als resultaat. Magnesium zorgt tegelijk voor meer en sterkere spieren, botten en tanden en voor een gezonde bloeddruk.
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en snel afvallen![/fusion_button]

Het beste cacaopoeder barst van ijzer

Naast magnesium vind je in het beste cacaopoeder ook veel ijzer. Dit mineraal helpt bij het transport van zuurstof en van andere mineralen zoals kalium, zink, mangaan en seleen.

Het beste cacaopoeder bevat een hoge concentratie Flavonoïden

Dat zijn sterke antioxidanten die vooral aanwezig zijn in natuurlijke voedingsproducten zoals rauwe cacao. Antioxidanten beschermen je tegen de vrije radicalen. Die beschadigen je lichaamsweefsels, maken je ziek en versnellen je natuurlijk verouderingsproces.  Andere voordelen van sterke antioxidanten zoals deze flavonoïden zijn een:

 • Kleiner risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten
 • Evenwichtig cholesterolgehalte
 • Gezonde bloeddruk

Het beste cacaopoeder helpt je afvallen 

Rauwe cacaopoeder is rijk aan gezonde bestanddelen en bevat geen toegevoegde vetten en suiker. Het is dus puur natuur.  Weet je dat puur cacaopoeder je zelfs helpt om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen? Naast gezonde vetzuren (omega 6) vind je in rauw cacaopoeder ook oliezuur. Het betreft een onverzadigd en dus gezond vetzuur dat ook in olijfolie aanwezig is. Puurs cacaopoeder vermindert ook je eetlust waardoor je minder eet en je risico op onbeheersbare (vr)eetbuien aanzienlijk verkleint.

Ook interessant: Chocolade eten voor een betere gezondheid en gewicht + Recepten

Het beste cacaopoeder brengt je bloedsuikerspiegel weer in evenwicht

Dat rauwe cacao daar boven op ook je bloedsuikerspiegel weer in evenwicht brengt is een andere bijkomende factor die je makkelijker doet afvallen.

Het beste cacaopoeder is gezond voor hart- en vaatziekten 

Rauwe cacao zorgt voor een gezonde bloeddruk en een goede bloedcirculatie. Daardoor zorgt dit superfood voor soepele bloedvaten zodat ze beter uitzetten, je bloeddruk daalt en je bloeddoorstroming opmerkelijk verbetert. Dankzij zijn vele gezonde voedingsstoffen voorkomt rauwe cacao het vastkleven van je witte bloedcellen aan de wanden van je bloedvaten.

Het beste cacaopoeder maakt je weerbaarder tegen stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van veel voorkomende aandoeningen. Het staat zelfs afvallen in de weg. Dankzij zijn vele natuurlijke ingrediënten vermindert rauwe cacao ook stress, ontspant het je spieren en verbetert je geheugen en concentratie. Het vermindert ook de symptomen van depressie en burn-out. Het ontspant je spieren, verbetert je geheugen en je concentratievermogen.

Beter humeur en groter geluksgevoel

Naast de vele vitaminen en mineralen bevat het beste cacaopoeder ook fenylalanine, een stof die je lichaam omzet in dopamine of het gelukshormoon. Dat verbetert je humeur en je concentratie en vergroot je geluksgevoel. In puur cacaopoeder vind je ook serotonine, tyramine en anandamine. Ook deze natuurlijke bestanddelen maken je blijer en opgewekter. Dankzij de aanwezigheid van tryptofaan vermindert cacao ook stress en werkt het sterk ontspannend. Tryptofaan vind je ook in bananen, avocado en in pecannoten.

Het beste cacaopoeder helpt bij slaapproblemen

Dankzij de aanwezigheid van magnesium voorkomt rauwe cacao slaapproblemen en zorgt het voor een goede slaap. Dit mineraal doet je ook sneller inslapen. Daarnaast ontspant het je spieren, helpt bij nachtelijke spierkrampen en verlaagt je concentratie aan cortisol, wat ontspannend werkt. Daarom dat diëtisten het belang van voldoende slaap zo sterk benadrukken. Voldoende slaap helpt je zelfs makkelijker afvallen. Dat dank je aan je spieren. Die verbranden namelijk ook energie (calorieën) zelfs wanneer je rust en terwijl je slaapt. De hoeveelheid slaap verschilt van persoon tot persoon. Acht uur slaap per nacht wordt als ideaal aanzien.

Hoeveel pure chocolade eten per dag?

Pure chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao is dus niet alleen lekker, maar ook een superfood. Dat betekent echter niet dat je het onbeperkt kunt eten. Om van al zijn gezondheidsvoordelen te genieten eet je nooit meer dan 20 gram pure chocolade per dag.

 
Ook de moeite waard: Rauwe voeding met de meeste gezonde voedingsstoffen + Recepten

Gebruik rauwe cacao en pure chocolade

Rauwe cacao en pure chocolade kun je toevoegen aan al je zelf in smoothies, aan natuuryoghurt en kwark en bij pannenkoek.

Andere voordelen van rauwe cacao:

 • Helpt bij diabetes type 2
 • Voorkomt of verzacht de symptomen van botontkalking of osteoporose
 • Heeft een sterke antibacteriële werking
 • Ontstekingsremmend
 • Hoeststillend
 • Helpt bij bronchitis
 • Verzacht insectenbeten
 • Verbetert je spijsvertering

Je versterkt de voordelen van het beste cacaopoeder in combinatie met een gezond en natuurlijk eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).
Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en snel afvallen![/fusion_button]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole