Rauwe cacao is in tegenstelling tot chocolade niet geraffineerd en bevat dus geen toegevoegde suiker. Deze geraffineerde witte suikers zijn een belangrijke oorzaak van teveel buikvet en overgewicht. Pure cacao is rijk aan gezonde voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten, voedingsvezels en eiwitten.

Bestaat er naast ongezonde dan ook gezonde chocolade en hoeveel mogen we daar dan van eten?

Chocolade zoals we die in de supermarkt vinden bevat nauwelijks pure en onbewerkte cacao. Spijtig want hoe meer rauwe cacao we in chocolade terugvinden hoe beter. Pure, zwarte chocolade bevat minstens 75 procent rauwe cacao. Deze gezonde chocolade zorgt voor vele voordelen. Als we er dagelijks niet meer dan 20 gram van eten.

Wat is rauwe cacao?


Rauwe cacaopoederPure cacao is in tegenstelling tot gewone cacao en chocolade niet geraffineerd. Cacao en cacaopoeder is het belangrijkste bestanddeel van chocolade. Cacao wordt vaak bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen. Dat heeft spijtig genoeg tot gevolg dat alle gezonde voedingsstoffen die in cacao van nature aanwezig zijn verloren gaan. Cacao en cacaopoeder bevatten geen suiker en melk. Dat is daardoor minder zoet iets dan gewone chocolade en cacao. De smaak van rauwe cacao is wel veel  intenser.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

De voordelen van cacaopoeder

Rauwe cacao is dus rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals:

  • Vitaminen: waaronder viatmine B1, B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12, vitamine E en K
  • Mineralen: Natrium, kalium, calcium, Fosfor, magnesium, ijzer, jodium, zink, koper en selenium
  • Eiwitten
  • Essentiële vetzuren
  • Voedingsvezels


Essentiële vetzuren

Essentiële visvetzuren staan centraal in ieder gezond eetpatroon, zeker als je makkelijker wilt afvallen. Ze geven snel een langdurig voldaan gevoel waardoor je veel minder eet. Daarnaast stimuleren de aanwezige sterke antioxidanten, mineralen zoals  magnesium, ijzer, zink en de omega 6 vetzuren ons vetverbrandingsproces. In cacao vinden we ook cafeïne en theobromine die voor extra energie zorgen.  Het eten van pure chocolade geeft ons ook een aangenaam gevoel. Dat hebben we te danken aan het gelukshormonen zoals dopamine, serotonine en endorfines. Deze stoffen zorgen er niet alleen voor dat we ons beter in ons vel voelen. Het werkt ook pijnstillend en zorgt voor een gezonde slaap.

Gezonde slaap doet je makkelijker afvallen

Rauwe cacaoVoldoende slaap helpt ons sneller afvallen. Onze spieren verbruiken namelijk energie (calorieën) zelfs in rust en terwijl we slapen. Hoe groter je spiermassa hoe meer vet we verbranden en hoe sneller we afvallen. Ook stimuleren ze de vrijlating van dopamine en endorfine in de hersenen, waardoor je stemming verbetert. Door de aanwezigheid van chroom brengt rauwe cacao ook onze bloedsuikerspiegel in evenwicht en onze insulinegevoeligheid aanzienlijk vergroot.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Rauwe cacao eet je met mate

Rauwe cacaopoeder en pure chocolade zijn gezond als we ze met mate eten. Diëtisten leggen de dagelijkse hoeveelheid pure chocolade op 20 gram. Cacao en pure chocolade zijn ook niet geschikt voor iedereen. In sommige gevallen zorgt rauwe cacao voor spijsverteringsproblemen zoals, maagpijn, misselijkheid, braken en obstipatie. Heb je last van het Prikkelbare Darmsyndroom of kortweg PDS, een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes dan kun je rauwe cacao en pure zware chocolade best niet eten.

Rauwe cacao doet ons makkelijker afvallen

Rauwe chocoladeRauwe cacao bevat geen cacaoboter. Dus ook weinig of geen vet en calorieën. Voeg daarom cacaopoeder toe aan je gezond eet- en leefpatroon. Dat maakt afvallen niet alleen efficiënter maar ook veel aangenamer. Want wie wordt er niet blij van pure chocolade eten? Het beetje vet dat we in cacaopoeder terugvinden is oliezuur, een onverzadigd vetzuur dat ook in olijfolie aanwezig is. Cacao bevat ook stearinezuur, een verzadigd vetzuur dat geen enkele invloed heeft op ons cholesterolgehalte.

Rauwe cacao vermindert je trek in zoet

Cacaopoeder verminder niet alleen onze trek in zoet. Het beperkt ook onze eetlust. Het geeft ons namelijk een snel en langdurig verzadigd gevoel waardoor we minder eten.  Drink een half uur voor iedere maaltijd een kopje warme chocolademelk van rauwe cacao. Je eet dan minder tijdens de maaltijd waardoor je op een natuurlijke manier afvalt.

Rauwe cacao verlaagt stress

Rauwe cacaoAlleen al de geur van rauwe cacao verlaagt ons stressgevoel wat ons meer opgeslagen vet doet verbranden en makkelijker afvallen. Bij stress maken we meer cortisol aan. Dit hormoon zorgt er voor dat we vet uit onze voeding makkelijker opslaan zodat je een groter risico loopt op teveel ongezond buikvet.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Rauwe cacao houdt je bloedsuikerspiegel stabiel

Met het eten van cacao of pure chocolade blijft onze bloedsuikerspiegel stabieler. Om daar maximaal van te genieten combineer je cacao met zoveel mogelijk voedingsmiddelen.

De sterke antioxidanten in rauwe cacao versnellen ons natuurlijk verouderingsproces

Rauwe cacaoCacao is rijk aan flavonoïden, een van de sterkte antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze laatsten dringen onze lichaamscellen binnen, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces. Dat merken we vooral aan onze huid. Meerdere studies wijzen uit dat rauwe cacao tot 20 keer zoveel antioxidanten als blauwe bessen bevat. De antioxidanten in cacao verhogen onze goede HDL-cholesterol in ons bloed. We maken daardoor minder ongezonde LDL- cholesterol aan. HDL-cholesterol verlaagt een hoge bloeddruk en voorkomt hart- en vaatproblemen. De antioxidanten beschermen ons ook tegen diabetes type 2 en chronische ontstekingen.

Rauwe cacao zorgt voor een strakke, jonge en  huid

En beschermt je tegen ouderdomsverschijnselen zoals ouderdomsvlekjes, kraaienpootjes en rimpels. Cacao voorkomt huidverdunning en houdt je huid strak, jong en stralend. Verder zorgt cacao voor gezonde tanden zonder gaatjes, gezond tandvlees, voorkomt allerlei ontstekingen, werkt hoeststillend, verzacht de symptomen van insectenbeten, helpt tegen reuma en zorgt voor een gezonde spijsvertering.
Rauwe cacaoCacao gebruik je bij voorkeur in zoveel mogelijk gerechten. Het laat zich makkelijk verwerken in zelf gemaakte smoothies, in natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen en in al je gebak zoals in pannenkoek bijvoorbeeld. Eet dagelijks nooit meer dan 20 gram onbewerkte cacaopoeder of 20 gram pure chocolade met minstens 75 procent cacaopoeder.

Je gezondheid verbeteren en makkelijker afvallen doe je alleen in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!