Teff brood
Spread the love

Teff brood is niet alleen gezond. Het helpt je ook afvallen en is zelfs geschikt voor patiënten met coeliakie.  Meer en meer landgenoten geloven erin. De meesten die hun gezondheid willen stimuleren en iets aan hun overgewicht willen doen, schrappen brood van hun dagelijks menu. Dat is voor niets nodig. Kies het juiste brood. Daar maakt dit teff brood zeker deel van uit.

Hoe gezond is teff brood?

Teff is een intrigerende graansoort, het is een lid van de familie van de grassen. Teff valt op met zijn uiterst kleine korrel, maar is des te voedzamer. Honderdvijftig korrels teff evenaren de grootte van één korrel tarwe. Teff is ook een uitstekende bron van onmisbare aminozuren, vooral lysine. Teff bevat meer lysine dan gerst, gierst, en tarwe en lichtjes minder dan rijst of haver. Het is ook rijk aan vezels. Vezels zijn een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen. Ze geven ons snel een langdurig voldaan gevoel. Zo eet je minder en val je makkelijker af. Teff is vrij van gluten. Daardoor is het zelfs geschikt voor personen met een glutenintolerantie en coeliakie.

Volkoren teff brood laat je maximaal genieten van de onbewerkte graankorrel die voor dit meel wordt gebruikt.

Wat is teff meel?

Teff is een glutenvrije graansoort, afkomstig uit Eritrea (Afrika) en Ethiopië. Net zoals alle andere soorten graan maakt teff deel uit van de grassenfamilie. In tegenstelling met vele graansoorten, heeft teff opvallend kleine zaadjes. Maar liefst 150 (teff) zaadjes wegen evenveel als één tarwekorrel. Die kleine korrels worden deze in hun geheel vermalen waardoor de hoge voedingswaarde van teff  behouden blijft.

Gezonde voedingsstoffen in teff zaad:

  • Vitaminen: teff bevat uitsluitend vitamine C
  • Mineralen: teff zaad is vooral rijk aan ijzer kalium, natrium, calcium, fosfor, ijzer, koper en zink        
  • Bevat elf procent eiwitten, tachtig procent complexe koolhydraten en maar drie procent vet

Teff meel is glutenvrij

Teff is volledig vrij van gluten. Teff meel is daardoor uitstekend geschikt voor al diegenen die glutenintolerant zijn, of last hebben van coeliakie. Voor een zo goed mogelijke structuur, worden er zemelen of glutenvrije broodmixen aan  toegevoegd. Teff is rijk aan gezonde voedingsstoffen en ook geschikt voor het bereiden van glutenvrije koekjes en gebak.

Afvallen met slankbrood van teff brood?

Door zijn vele gezonde ingrediënten, helpt teff brood van verantwoord afvallen  Het geeft ons onder meer een veel langer verzadigingsgevoel. Daardoor hebben we minder vlug honger, eten we automatisch minder, verbranden we meer vet en vallen we gemakkelijker af. Door zijn lage Glycemische Index en hoog ijzergehalte zorgt teff ook voor een beter uithoudingsvermogen en betere sportpresentatie. Slankbrood met teff meel is daardoor niet alleen geschikt voor iedereen die op een gezonde manier wilt afvallen, maar zeker ook voor sporters die betere prestaties nastreven. Daar boven op is teff volledig glutenvrij, waardoor het past in ieder glutenvrij eetpatroon. 

Het gebruik van teff

Teff kan op verschillende manieren worden gegeten. Met teff bakken we ook heerlijke en gezonde koekjes en gebak, pizza’s en pannenkoeken.

Waar kopen we teff?

Teff wordt nu ook bij ons meer en meer verbouwd. Toch is dit meel nog lang niet overal verkrijgbaar. Teff is wel in de betere  natuurwinkels, bioshops en online in allerlei webshops te koop;

De voordelen van teffmeel

Bevordert de groei

Met acht verschillende aminozuren, waaronder een licht zeldzame die lysine wordt genoemd, kan teff ondersteuning bieden voor groei en ontwikkeling. Ons lichaam heeft eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken, oude cellen te herstellen en voor de algemene ontwikkeling gedurende ons leven. Hoewel dierlijke eiwitten nuttig kunnen zijn, kunnen onze lichamen gemakkelijker plantaardige eiwitten afbreken in hun samenstellende aminozuren.

Uitkomst voor coeliakie patiënten

Omdat het aantal mensen met coeliakie blijft stijgen, is het belangrijk om alternatieve opties voor gluten bevattend voedsel te hebben. Coeliakie (glutenintolerantie) kan zeer pijnlijk en gevaarlijk zijn voor mensen die eraan lijden. Daarom bieden glutenvrije opties zoals teff graan gezonde en heerlijke opties voor mensen die gluten vermijden.

Gezonde botten

Teff bevat een breed scala aan mineralen en voedingsstoffen, maar qua calcium is het echt indrukwekkend. Calcium is een essentieel mineraal voor de groei en ontwikkeling van botten en draagt ​​bij aan de botdichtheid van het botweefsel naarmate we ouder worden. Als je vatbaar bent voor osteoporose (botontkalking) of als je een tekort hebt aan calcium in je dieet, dan kan het toevoegen van teff je botten helpen beschermen naarmate je ouder wordt.

Sterker immuunsysteem

Hoewel de meeste granen rijk zijn aan mineralen zijn, bevatten ze ook essentiële vitamines, met name vitamine C. Zoals je waarschijnlijk weet, is vitamine C een cruciaal onderdeel van ons immuunsysteem, omdat het de productie stimuleert en de activiteit van witte bloedcellen. Vitamine C is echter ook een belangrijk onderdeel van collageen, wat nodig is voor de aanmaak van nieuwe cellen, bloedvaten, organen en spierweefsel. Samen met het hoge eiwitgehalte van teff graan, kan de vitamine C die in dit voedsel wordt aangetroffen een aanzienlijke invloed hebben op je algehele gezondheid.

Verhoogde circulatie

Over mineralen gesproken, het meest ongewone hoge minerale gehalte komt in de vorm van ijzer. In feite wordt teff over het algemeen aanbevolen voor patiënten die lijden aan bloedarmoede. IJzer is een sleutelelement in onze rode bloedcellen en wanneer er sprake is van ijzertekort in het lichaam, zwakte, duizeligheid, cognitieve stoornissen, spierkrampen en hoofdpijn kan vaak volgen (dit zijn symptomen van bloedarmoede).  Als je je bloedcirculatie wilt stimuleren en de zuurstoftoevoer naar belangrijke orgaansystemen en delen van je lichaam wilt verhogen, voeg dan snel wat teff graan of injera brood toe aan je dieet!

Diabetescontrole

Een van de voordelen van teff graan is het vermogen om diabetici te helpen hun toestand te beheersen. Door te helpen de afgifte van insuline in de bloedbaan te vertragen, kan teff diabetici helpen de gevaarlijke pieken en plunges te voorkomen die kunnen optreden als je niet voorzichtig bent. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het vezelgehalte van teff graan, maar er zijn ook meer complexe chemische routes die dit in verband brengt, alhoewel het onderzoek zich nog in de relatief vroege stadia bevindt.

Verlicht menstruatieproblemen

Teff graan staat al generaties bekend als een ontstekingsremmend en menstrueel verzachtend middel, dus als u de weleens lijdt aan zware menstruatie, ernstige krampen of andere fysieke bijwerkingen tijdens deze periode, kan het toevoegen van teff aan je dieet helpen om de ernst te verminderen.

Verhoogt de gezondheid van de spijsvertering

Teff graan wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel om het spijsverteringsproces te versnellen. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan voedingsvezels in de korrel, die ontlasting kan ophopen, peristaltische beweging kan stimuleren en de regelmaat en kwaliteit van je stoelgang kan verhogen. Voedingsvezels zijn ook in staat om het cholesterolgehalte in het lichaam in evenwicht te brengen.

Ondersteunt energieproductie

Een ander mineraal in hoge concentraties in teff is koper, dat een belangrijke rol speelt in ons hele lichaam, inclusief bij energieproductie, groei en herstel, enzymatische reacties, de werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Zonder het juiste kopergehalte zullen veel van onze lichaamssystemen beginnen te falen, dus het toevoegen van een koperboost met teff is geen slecht idee.

Gezond hart

Last but not least, is aangetoond dat teff graan zeer gunstig is voor de gezondheid van het hart. Het lage natriumgehalte zorgt ervoor dat het lichaam de bloedvaten niet te veel verstopt, en er is aangetoond in onderzoeksstudies dat het graan de bloeddruk effectief verlaagt. Dit kan de kansen op hartaanvallen of beroertes verminderen.

 

Recept teff brood

Ingrediënten: 500 ram teff meel, zeven gram droge biologische gist, drie eieren, dertig gram kokosolie 500 milliliter lauw water honderd gram gemalen walnoten, 500 gram amandelen of amandelmeel een snuifje Keltisch of Himalaya zout

Bereiding

  • Teff meel grondig mengen met het gist
  • Water toevoegen
  • Eieren, kokosolie, zout en noten toevoegen
  • Mengen met mixer
  • Bak je deeg in je broodbakmachine of in de oven goudbruin
  • Bewaar je teffbrood direct na het bakken in een keukendoek. Zo blijft je teffbrood een hele week goed.

Gebruik voor je zelf gebakken slankbrood teff meel met een natuurlijke samenstelling zonder toegevoegde stoffen:

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole