Sauna bezoek
Spread the love

Sauna bezoeken werkt in de eerste plaats ontspannend. Ontspanning is nodig om ons zowel lichamelijk als geestelijk gezond te houden. Een bezoek aan de sauna zorgt dan ook voor meer gezondheidsvoordelen dan de meesten denken. Vele wetenschappers gaan er zelfs vanuit dat een saunabezoek ons sneller doet afvallen. Laten we dit misverstand maar meteen de wereld uit helpen. Een verblijf in de sauna alleen zal je niet makkelijker doen afvallen. Wel als je het inpast in een gezond eet- en leefpatroon. De warmte in de sauna activeert onze vetverbranding en ondersteunt je afslankkuur.

Wat betekent uiteindelijk zo’n saunabezoek voor onze gezondheid?

Dat een bezoek aan de sauna gezond is zuigen we niet zomaar uit onze duim. Dat werd bewezen door wetenschappers aan de Oklahoma State University. Die stelden vast dat een sauna bezoeken wel degelijk ontspannend werkt. En dat zowel lichamelijk als geestelijk. De resultaten van meerdere grootschalige onderzoeken leerden ons ook dat het onze celdeling ondersteunt en ons genezingsproces activeert. Een bezoek aan de sauna werkt ook pijnverlagend, kalmerend en je seksdrive.

Ben je ook op zoek naar de geschikte sauna voor thuis? Maak dan zeker kennis met het gamma sauna’s van SuperSauna met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Sauna bezoeken en wat dit met je gezondheid doet

Om gezond te blijven duurt een gemiddelde sessie in de sauna nooit langer dan twintig minuten. Tijdens deze relatief korte periode gebeurt er heel wat in je lichaam. Je lichaamstemperatuur stijgt tot 39 graden. Dat brengt meerdere belangrijke lichaamsprocessen op gang. En daar doet onze gezondheid zijn voordeel mee.

Versterkt je immuunsysteem

Uit een onderzoek aan universiteitskliniek Charité in Berlijn blijkt dat een saunabezoek ons immuunsysteem versterkt en onze bloedcirculatie verbetert. Ons lichaam reageert heftig op de warmte van de sauna, gevolgd door de sterke afkoeling daarna. Zo maken we extra antistoffen aan wat ons beschermt tegen allerlei ziekmakers. Een geregeld saunabezoek verkleint ons risico op verkoudheden, griep, corona en infecties van onze luchtwegen zoals bronchitis. Maar een sessie in de sauna doet veel meer voor onze gezondheid.

Doet sauna bezoeken meer vet verbranden en makkelijker afvallen?

Een sauna bezoek alleen zal je niet doen afvallen. Gezond en natuurlijk eten is het belangrijkste als je meer vet wilt verbranden en je overgewicht wilt verliezen. Dat neemt gemiddeld zeventig procent van je totale gewichtsverlies voor zijn rekening. De rest komt van regelmatig bewegen. Weeg je tachtig kilo en verblijf je twintig minuten in de sauna, dan verbrand je tussen de zestig en de negentig calorieën. Daar zul je dus zeker niet sneller mee afvallen. Makkelijker afvallen doe je in de eerste plaats dus door gezond te eten, door regelmatig te bewegen en door je spiermassa op te bouwen. Onrechtstreeks helpt de sauna ons wél afvallen.

Sauna bezoeken ontspant

En dat helpt je onrechtstreeks makkelijker afvallen. Stress is namelijk een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan verbonden aandoeningen. Een saunasessie is ook doeltreffend tegen spier- en gewrichtspijn. Door de warmte in de sauna maken we ook meer witte bloedcellen aan en die beschermen ons tegen ziekmakers zoals virussen. Hoe sterker je immuunsysteem, hoe beter je algemene gezondheid. Een sterk immuunsysteem beschermt je tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Een sauna bezoeken verhoogt je hartslag

Een bezoek aan de sauna verhoogt je hartslag met gemiddeld 50 tot 70 procent. Dat zorgt voor een betere bloedsomloop en doorbloeding van zowel weefsels als organen. Je bloedvaten zetten uit en je bloeddruk daalt. Na een koude douche daalt deze weer tot onder je normale hartslag. Dat beschermt je tegen hart- en vaatziekten. Een hogere hartslag verbrandt meer energie en vet.

Brengt je hormonen in evenwicht en doet je beter slapen

Een saunabezoek brengt je hormonen weer in evenwicht. Door de hoge temperatuur maken we meer endorfines aan wat ons humeur verbetert en plotse stemmingswisselingen vermindert. Dat zorgt tegelijk voor een betere slaap. Sneller inslapen en een betere slaap zorgt voor een goede start van de dag. Je hebt meer energie en tijdens je slaap verbrand je meer vet. Dat dank je aan je spieren die ook energie verbranden. Niet alleen in rust maar even goed terwijl je slaapt.

Meer serotonine maakt je gelukkiger

Een verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ook voor de aanmaak van meer serotonine of het gelukshormoon. Na een saunabezoek voelen we ons gelukkiger en beter gehumeurd.

Een sauna bezoeken verlaagt je kans op verkoudheden en griep

Hoe hoger je natuurlijke weerstand, hoe meer je bestand bent tegen allerlei ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels.  Finse wetenschappers aan de universiteit van Turku ontdekten dat diegenen die tweemaal per week de sauna bezoeken na een maand tot dertig procent minder last hebben van verkoudheden. Het vermindert tegelijk je risico op griep, corona en bronchitis.

Een Sauna bezoeken verbetert je prestaties

Een regelmatig saunabezoek maakt ons meer bestand tegen hitte waardoor we minder snel vermoeid zijn. Het is tegelijk een doeltreffende manier om sneller te herstellen na geleverde inspanningen. De bloedtoevoer naar vermoeide en gespannen spieren vergroot, waardoor ze sneller ontspannen en herstellen.

Andere voordelen van een sauna bezoeken 

  • Evenwichtig cholesterolgehalte: een Pools onderzoeksteam toonde aan dat een regelmatig bezoek aan de sauna ons cholesterolgehalte in evenwicht brengt.
  • Is een natuurlijke pijnstiller: en dan vooral een infrarood sauna helpt tegen (chronische) pijn.
  • Zorgt voor sterk en gezond haar: dat danken we aan onze talgklieren. Die vinden we in onze hoofdhuid. Ze maken bepaalde stoffen vrij die helpen bij het conditioneren en hydrateren van ons haar. Een saunasessie activeert onze talgklieren en zorgt voor beter hanteerbaar, gezonder en glanzend haar.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole