Koffie drinken is gezond en doet je makkelijker afvallen

Spread the love

Koffie drinken is niet alleen gezond. Wetenschappers aan de universiteit van Illinois in de Verenigde Staten ontdekten nu dat koffie helpt om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van koffie drinken?

Cafeïne is het belangrijkste ingrediënt van ons bakje troost. Dat is er oorzaak van dat we koffie niet onbeperkt drinken. Vier kopjes koffie per dag is voldoende om van alle gezondheidsvoordelen te genieten. En nu werd wetenschappelijk bewezen dat koffie meer opgeslagen lichaamsvet verbrandt waardoor we sneller afvallen.

Dagelijks vier koppen koffie drinken doet je makkelijker afvallen

Koffie drinkenDe resultaten van hun grootschalig onderzoek publiceerden ze nu in het vooraanstaand vakblad Journal of Functional Foods. Dat danken we aan de cafeïne dat de nadelen van te veel suiker en vet tot een absoluut minimum beperkt.

Koffie drinken: en wat met cafeïne? 

Cafeïne is een stimulerende stof die van nature aanwezig is in koffie en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook in frisdranken zoals cola, ijsthee en energiedrankjes en zelfs in chocolade en chocolademelk vinden we cafeïne. En nu wordt deze stof zelfs toegevoegd aan guarana drankjes, snoep, kauwgom en aan water met een smaakje.  Bij het drinken van maximaal vier kopjes koffie per dag verbetert cafeïne vooral je concentratie, geeft je energie en verdrijft vermoeidheid. Te veel koffie is nadelig voor je gezondheid. Het maakt je rusteloosheid, zorgt voor angstgevoelens, is oorzaak van slaapproblemen en veroorzaakt hoofdpijn. Het hoeveelheid cafeïne in je bakje is afhankelijk van de soort en de sterkte waarmee je koffie zet.

Andere gezondheidsvoordelen van koffie drinken 

Vermindert je risico op Alzheimer

Dit danken we aan de aanwezigheid van cafeïne ik koffie. Cafeïne reageert op de stof dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van Alzheimer. Een kopje is al voldoende om je kans op deze veel voorkomende aandoening te verminderen. Koffie verbetert tegelijk je geheugen

Koffie drinken vermindert ook de kans op de Ziekte van Parkinson

KoffiebonenKoffiedrinkers hebben minder kans op het ontwikkelen van de Ziekte van Parkinson. De kans op het krijgen van Parkinson daalt naarmate je meer koffie drinkt (maximaal vier koppen).

Koffie drinken beschermt tegen sommige soorten kanker

De resultaten van heel wat wetenschappelijke onderzoeken naar de invloed van koffie en cafeïne op onze gezondheid tonen eensgezind aan dat deze stof de ontwikkeling van enkele soorten kanker vertraagt. Het gaat dan vooral om leverkanker, blaaskanker, darmkanker, huidkanker, en baarmoederhalskanker. Dat komt omdat koffie de aanmaak van insuline verlaagt waardoor tumoren veel trager groeien. Koffie vertraagt ook de vorming van pijnlijke galstenen.

Koffie drinken beschermt tegen diabetes

Bij het drinken van vier koppen koffie per dag verkleint je kans op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) aanzienlijk. Dat is ook het geval voor koffie zonder cafeïne. Een bepaald soort antioxidant dat we in koffie terugvinden vertraagt de opname van suiker (glucose) in onze darmen zodat we minder insuline aanmaken wat voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel zorgt.


Vermindert hart- en vaatziekten

Dat is al het geval bij twee koppen koffie per dag.

Koffie drinken heeft geen invloed op onze bloeddruk

Hoge bloeddrukDat is alleen zo bij diegenen die sporadisch een bakje troost drinken en dan nog in erg kleine mate. Drink je regelmatig koffie dan heeft dit geen invloed op je bloeddruk.

Koffie drinken verbetert je snelheid en uithoudingsvermogen

Door zorgt cafeïne voor. Deze stof verbetert ook het samentrekken van onze spieren.  Cafeïne zorgt er voor dat onze spieren minder snel vermoeid raken minder waardoor ons uithoudingsvermogen toeneemt.

Verkleint de kans op een beroerte

Bij een kopje hebben we tot maar liefst 20 procent minder kans op een beroerte dan mensen die zelden of nooit doen.

Koffiedrinkers leven langer

Koffiedrinkers worden over het algemeen ouder dan zij die dit niet drinken. Dit belangrijke voordeel geldt ook voor de cafeïnevrije variant.

2 gedachten over “Koffie drinken is gezond en doet je makkelijker afvallen”

  • Dag Roxanne,

   Bedankt voor je reactie. Ik hou ook veel van koffie maar mijn koffieconsumptie is drastisch vermindert nadat ik een rare nasmaak ervaar na het drinken van koffie.

   Blijf genieten van je bakje troost. Maar drink dus niet meer dan vier koppen per dag.

   Met gezonde groeten,

   Francois,
   Leefnugezonder

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.