Lenzen kiezen – Op wat moet je letten voor de beste keuze?

Spread the love

Lenzen kiezen is belangrijk. Er zijn namelijk zoveel verschillende materialen, soorten en prijzen dat je je eerst moet goed informeren voor je een definitieve keuze maakt. De juiste keuze van contactlenzen wordt nog belangrijker. Zeker nu bijna 70 procent van onze landgenoten een bril of contactlenzen draagt. Dit aantal neemt alsmaar toe als gevolg van de vergrijzing. Bijna iedereen van de 75-plussers draagt nu een bril of contactlenzen.

Kortom, op wat let je best bij het kiezen van de juiste lenzen?

Goede lezen zijn perfect schoon in alle omstandigheden. Alleen zo laten ze genoeg zuurstof door en irriteren niet. Dat is niet alleen nodig voor de gezondheid van je ogen maar even goed voor de gezondheid van je ogen en maximaal gebruikscomfort. Goede lenzen kiezen hangt ook af van de toestand van je ogen, van je levensstijl  en wat je van je lenzen verwacht.

Laat je bij je keuze van je contactlenzen zeker inspireren door een professionele onlineshop voor contactlenzen en lenzenvloeistof.

Lenzen kiezen: laat je ogen regelmatig controleren 

Lenzen kiezenEen regelmatige controle en meting van je ogen bij je keuze van de beste lenzen. Onze ogen zijn namelijk uniek, zelf experimenteren met brillen en contactlenzen is dan geen goed idee.  De juiste oogsterkte is belangrijk. Dat is ook zo met je dagelijkse activiteit. Zit de meeste tijd achter een beeldscherm of niet? Wanneer je lenzen kiest hou je daar best rekening mee. Of je vaak of minder vaak met je ogen knippert is dat zeker ook. Je ogen blijven niet levenslang hetzelfde. Ze veranderen regelmatig zodat je ze ook best regelmatig laat controleren en opmeten. Dat vertrouw je best toe aan je oogarts.

Hoe kies je de juiste contactlenzen?

Iedereen verwacht iets anders van contactlenzen, iedereen heeft een andere levensstijl en andere eisen.

Lenzen kiezen: Welke soort lenzen ga je dragen?

Er zijn vele soorten lenzen. Die worden ingedeeld volgens hun draagtijd. Daarbij onderscheiden we daglenzen, weeklenzen, maand en drie maand lezen. Sommigen dragen hun lenzen dag en nacht. Anderen dragen ze bijvoorbeeld alleen tijdens het sporten of bij andere activiteiten. De juiste keuze hangt van je persoonlijke voorkeuren af.

Daglenzen beschermen je tegen infecties en oogletsels

Deze worden maar een dag gedragen. Daglenzen zijn vriendelijk voor je ogen. Je draagt namelijk dagelijks nieuwe lenzen en zijn een goede keuze bij allergieën of gevoelige ogen. Daglenzen zijn zeker ook een goed idee bij een vakantie aan zee en zeker tijdens een duikvakantie. Daglenzen beperken dan je risico op ooginfectie of oogletsel. Dit soort lenzen is ook geschikt voor sporters of voor evenementen waar het dragen van een bril niet is toegestaan. Bij daglenzen heb je ook geen lenzenvloeistof of lenzendoosje nodig.

Lenzen kiezen: Weeklenzen bewaren in aangepaste vloeistof

Lenzen kiezenDraag je maximaal 14 dagen. Weeklenzen bewaar je ’s nachts in een aangepaste lenzenvloeistof. Dit soort lenzen is zowel geschikt voor regelmatig als voor occasioneel gebruik. Met weeklenzen voorkom je dat je telkens een relatief grote voorraad lenzen moet kopen. Deze lenzen zijn ook minder duur.

Maandlenzen en drie maandelijkse lenzen draag je ook dag en nacht

Je draagt ze overdag en bewaar ze ’s nachts in een aangepaste lenzenvloeistof. Je kunt ze ook zowel overdag als ’s nachts dragen maar nooit langer dan de aangegeven periode.

Lenzen kiezen: Flexibele lenzen garanderen comfortabel draagcomfort

Flexibele lenzen vaak je beste keuze. Ze zorgen voor maximaal draagcomfort, zelfs als je ze vergeet ’s nachts uit te doen en je niet erg gevoelig bent voor infecties. Je moet er ook geen voorraad voor in huis halen.

Aangepaste lenzenvloeistof en oogdruppels

Zorg voor dat je bij alle soorten lenzen over de geschikte lenzenvloeistof en oogdruppels beschikt. Die zijn nodig om je lenzen in de beste omstandigheden te dragen.

Lenzen kiezen die je ook ’s nachts kunt dragen

Lenzen kiezenWil je ook ’s nachts goed en scherp zien met je contactlenzen? Dan zijn contactlenzen die zoveel zuurstof doorlaten dat je ze ’s nachts kunt inhouden een goed alternatief. Toch is geen veilige oplossing voor iedereen. Bespreek met je oogarts of lenzen voor dag en nacht geschikt zijn voor jou.

Multifocale contactlenzen voor wie ver en bijziend is

Wie zowel ver als bijziend is kiest best voor zogenaamde multifocale contactlenzen. Die zorgen voor scherp zicht op elke afstand en maken een leesbril overbodig.

Lenzen aangepast aan droge ogen 

Heb je last van droge ogen of allergieën? Dan zijn lenzen vaak minder comfortabel of zelfs af te raden. Bespreek dit probleem altijd met je oogarts voor je een beslissing neemt. In sommige gevallen zijn daglenzen geschikt maar er zijn ook lenzen aangepast aan droge ogen.

Lenzen kiezen: torische lenzen voor onscherp zicht

Zie je onscherp in twee richtingen? Dan heb je astigmatische ogen of ogen met een cilinderafwijking. Een torische lens corrigeert een oog dat in 2 richtingen een andere sterkte nodig heeft.

Lenzen kiezen met het beste materiaal

LenzenJe moet niet alleen kiezen uit meerdere soorten lenzen. Bij de productie van contactlenzen gebruiken we ook verschillende materialen. Het juiste materiaal voor de lens is belangrijker dan we denken. Het vergroot namelijk het draagcomfort van je lenzen. De meest gebruikte materialen zijn:

Hydrogel lenzen

Bestaan zowel als dag-, week- of maandlens. Ze verspreiden uitstekend ons traanvocht zodat deze lenzen erg comfortabel zijn.  Ze transporteren vaak minder zuurstof naar de ogen en zijn erg zacht. Daardoor zijn ze erg gevoelig voor scheuren.

Silicone hydrogel lenzen

Deze lenzen laten tot vier keer meer zuurstof door dan andere lenzen en laten je ogen ook ‘ademen’. Ze zorgen voor voldoende hydratatie en zijn dun en soepel. Zo zorgen ze voor hoog draagcomfort. Dit materiaal voorkomt droge ogen waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor al diegenen die veel met beeldschermen werken, voor sporters en tijdens je vakantie. Silicone hydrogel lenzen verminderen oogirritatie en voorkomen rode ogen.

Kies ook de juiste vloeistof

lenzenvloeistofDe juiste lenzenvloeistof kiezen is zeker even belangrijk. Die zorgt voor perfect schoongemaakte lenzen. Omdat onze ogen uniek zijn is een bepaalde lenzenvloeistof niet voor iedereen geschikt. Lenzenvloeistof moet vooral goed ontvetten. Wat je voor het reinigen van je lenzen zeker niet mag gebruiken is kraantjeswater. Dat bevat namelijk allerlei micro-organismen waardoor je ogen kunnen infecteren. Gekookt kraantjeswater desinfecteert te weinig en is dus ongeschikt voor jet schoonmaken van je lenzen.

Waar op letten bij je keuze van de juiste lenzenvloeistof?

De bestanddelen van je lenzenvloeistof is erg belangrijk. Hoe minder chemische ingrediënten hoe beter je vloeistof. Hou zeker ook rekening met de gebruikte bewaarmiddelen. Ook gedestilleerd en fysiologische water is ongeschikt. De gebruikte vloeistof moet uiteraard ook aangepast zijn aan je soort contactlens. Een goede lenzenvloeistof bevat:

Zo weinig mogelijk chemische stoffen en bewaarmiddelen

Hoe minder chemische stoffen in onze lenzenvloeistof is terug te vinden hoe beter.

Genoeg desinfecterende ingrediënten

Té milde lenzenvloeistof is ook niet goed. Een goede lenzenvloeistof moet namelijk voldoende desinfecteren.

Hydraterende stoffen

Je lenzen voldoende hydrateren is erg belangrijk. De mate van hydrateren bepaalt het draagcomfort van je lenzen. Let bij het kiezen van je lenzenvloeistof zeker ook op de vervaldatum. Kies je voor een lenzenvloeistof die je  relatief lang kunt gebruiken? Hou er zeker rekening meer dat je vloeistof na zijn houdbaarheidsdatum zijn desinfecterende en hydraterende eigenschappen verliest.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.