Is rijst gezond

Is rijst gezond en wat is dan de gezondste soort rijst + Recepten

Spread the love

Is rijst gezond en wat is de beste soort rijst die we kunnen eten? Er zijn verschillende soorten rijst, elk met hun specifieke eigenschappen. Rijst is een populaire graansoort die overal ter wereld wordt gegeten.

Welke soort rijst past in een gezond eetpatroon, ook als je wilt afvallen?

Dankzij zijn gezonde ingrediënten past rijst in een evenwichtig en gezond eetpatroon. Het kan je zelfs helpen om meer vet te verbranden en makkelijker je overgewicht te verliezen. Als je de juiste soorten rijst kiest tenminste.

Wat is rijst?

Rijst maakt hoort thuis bij de grasfamilie. Het is een van de oudste granen ter wereld en een belangrijke voedselbron voor het grootste deel van de wereldbevolking. Het wordt voornamelijk genuttigd in Afrika, India en Azië. Naast het kaf of de oneetbare schil bevat rijst ook een hoge concentratie aan zemelen en de kiem of korrel van de rijst zelf.

De voedingswaarde van rijst

Rijst is een puur natuurproduct met een hoge voedingswaarde. Het bevat alle onmisbare voedingsstoffen om gezond te blijven presteren.  Rijst is vooral rijk aan:

  • Vitaminen: vooral vitamine B1, B2, B3, B5, en B11 en een beetje vitamine E en K
  • Mineralen: voornamelijk natrium, kalium, calcium,  fosfor, magnesium, ijzer, jodium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

Vetarm met weinig of geen cholesterol en zonder gluten

De meeste soorten rijst zijn vetarm, bevatten weinig of geen cholesterol en geen gluten. Daarnaast is het rijk aan gezonde, complexe koolhydraten. Die worden trager verteerd en zorgen zo voor een snel verzadigd gevoel. Van de juiste soort rijst eet je minder waardoor je makkelijker afvalt. Rijst heeft een uitdrogend effect. Dat zorgt ervoor dat je al snel de eerste resultaten ziet van regelmatig rijst eten. Zowel op de weegschaal als aan je buikomtrek.

Soorten rijst

Er bestaan vele soorten rijst, elk met hun specifieke eigenschappen, hun voor- en eventueel nadelen.

Witte rijst

Witte rijst is is wereldwijd de meest gegeten soort rijst met een neutrale smaak. Het bevat vooral vitaminen van het B- complex en mineralen zoals ijzer en magnesium. Hun concentratie ligt veel lager dan zilvervliesrijst. Dat is ook zo met de hoeveelheid voedingsvezels. Witte rijst bevat ook veel geraffineerde suiker.

Is rijst gezond: Zilvervliesrijst of volkoren rijst

Zilvervliesrijst of volkoren (bruine) rijst is onbewerkte. Daardoor blijft de zemel of het zilvervlies volledig bewaard. Er zijn meerdere soorten zilvervliesrijst, elk met meer gezonde voedingsstoffen, vooral vezels, dan witte rijstsoorten.

Meergranen rijst

Meergranen rijst bestaat uit bruine, witte en- of wilde rijst, gerst en tarwe. Dit is de reden waarom de voedingswaarde van meergranen rijst sterk varieert.

Is rijst gezond: Wilde rijst 

Wilde rijst is geen echte rijst, maar is nauw verwant aan rijst. Het is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen, vooral voedingsvezels. Hij wordt vaak gemengd met andere rijstsoorten.

Basmatirijst

Basmatirijst heeft een sterker aroma en wordt vooral gebruikt in de Indiase keuken. Er is zowel witte als volkoren Basmatirijst.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst komt uit Thailand en wordt vaak gegeten bij kruidige gerechten. Het is ook een goedkoper alternatief voor basmatirijst en is net als basmatirijst verkrijgbaar in zowel wit als volkoren.

Surinaamse rijst

Surinaamse rijst is een witte en minder voedzame soort rijst.

Gekleurde rijst

Natuurlijke kleurstoffen geven deze soorten rijst hun kenmerkende kleur. Rode rijst krijgt zijn kleur van tomaten. Pandan rijst wordt dan weer gekookt met de bladeren van groene pandan. Gele rijst  wordt dan weer gekleurd met kurkuma of saffraan.

Kleefrijst of sushi-, risotto- en dessertrijst

Gekookt heeft deze rijstsoort een kleverige structuur. Hij wordt daarom vooral gebruikt in desserts of in sushi. Deze witte rijst is armer aan gezonde voedingsstoffen, vooral aan vezels.

Is rijst gezond: Snelkookrijst

Deze rijstsoorten werden voorgekookte en bevatten weinig gezonde voedingsstoffen. Er worden vaak andere stoffen zoals plantaardige oliën aan toegevoegden. Snelkookrijst heeft weinig voedingswaarde en hoort niet thuis in een gezond eetpatroon. Zeker niet als je iets aan je gewicht wilt doen.

Witte rijst

Beperk het gebruik van witte rijstsoorten. Bij witte rijst wordt de voedzame zemel verwijderd. Dat is bij zilvervliesrijst en bij bruine rijstsoorten niet zo.

Conclusie: Dit is de gezondste soort rijst

De gezondste soort rijst is onbewerkte rijst. Die bevat de volledige graankorrel zodat je maximaal geniet van alle gezondheidsvoordelen van rijst. Zilvervlies- of bruine rijst is daarom de gezondste soort rijst die je kunt eten. Die is namelijk rijk aan alle gezonde voedingsstoffen vooral onmisbare vezels. Zoals alle voedingsproducten eet je ook rijst met mate. Varieer daarbij zoveel mogelijk en vervang rijst regelmatig met andere (volle) granen zoals bulgur, quinoa, gerst of amarant.

Recepten met rijst: Zilvervliesrijst met wokgroenten en garnalen

Ingrediënten voor vier personen: vierhonderd gram zilvervliesrijst of bruine rijst, twee teentjes knoflook, vijfhonderd gram rauwe roze garnalen, drie eetlepels olijfolie, 800 gram (Chinese) wokgroenten, 500 gram verse gesneden snijbonen, groenten naar keuze, twee eetlepels masala

Bereiding

  • Kook de zilvervliesrijst, giet af en laat uitlekken.
  • Snijd de teentjes knoflook fijn.
  • Verhit de olie en bak de garnalen drie minuten op hoog vuur. gedurende drie minuten op een hoog vuur.
  • Voeg de wokgroente en de snijbonen toe en roerbak nog eens drie minuten.
  • Voeg de garam masala en de rijst toe en verwarm kort mee.
  • Kruid met peper en zout.

Zilvervliesrijst met romige paddenstoelensaus en salade

Ingrediënten voor vier personen: vijfhonderd gram zilvervliesrijst, vijfhonderd gram mager en in blokjes gesneden rundvlees, vier eetlepels olijfolie, vierhonderd gram gesneden oesterzwammen, vijfhonderd gram, gesneden kastanjechampignons, tweehonderd gram, knoflook, twee eetlepels  gedroogde Provençaalse kruiden, een eetlepel, rodewijnazijn, honderd gram sla, mengeling van tweehonderd gram rauwe groenten, twee fijn gesneden uien, peper en zout. 

Bereiding:

  • Kook de bruine rijst (zilvervliesrijst).
  • Verhit een pan met de helft van de olie en bak het vlees op hoog vuur gedurende twee minuten tot het bruin en krokant is en al het vocht verdwenen is. Schep regelmatig om.
  • Voeg een kwart van de olie, oesterzwammen en champignons toe en kook op middelhoog vuur gedurende zes minuten.
  • Voeg de Provençaalse kruiden toe, verwarm een ​​minuut en roer tot een romige saus.
  • Kruid met peper en zout.
  • Klop de resterende olie en azijn samen tot een saus en breng op smaak met peper.
  • Voeg rauwe groenten, gesnipperde uien en botersla bij de dressing.
  • Verdeel de rijst over de borden, schep de romige champignonsaus erover en zet de salade apart. 

Gebakken zilvervliesrijst met doperwten en bloemkoolsteak

Ingrediënten voor vier personen: vierhonderd gram, twee teentjes knoflook, twee fijn gesnipperde sjalotten, vijftien gram verse gemberwortel, vier eetlepels, zonnebloemolie, een eetlepel, currypoeder 500 dram doperwtjes 450 g, vier bloemkoolsteaks, een rode peper en dertig gram platte peterselie.

Bereiding:

  • Kook de rijst, snijd de knoflook fijn en de sjalotten in halve ringen. Schil en rasp de gember.
  • Verhit de helft van de olie, snipper de knoflook, sjalotten en de gemberwortel fijn en kook ze nogmaals vijf minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
  • Giet de rijst af, doe de doperwten erbij en bak ze nog eens vier minuten.
  • Kruid eventueel met zout.
  • Verhit de overgebleven olie en bak de bloemkoolsteaks zes minuten op middelhoog vuur. Keer halverwege.
  • Verwijder het stengeltje van de rode peper. Snij de peper middendoor in de lengte, elimineer de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Snijd de peterselie fijn.
    Meng de peper en de peterselie door de rijst en serveer met de bloemkoolsteak.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.