Honingwater
Spread the love

Honingwater is een supergezond drankje. Dat zal je niet verwonderen. Bestaat er iets natuurlijker dan water en honing? Honing is puur natuur en barst van alle onmisbare gezonde voedingsstoffen om je gezondheid te verbeteren  en in stand houden. En zonder water is er geen enkele leven mogelijk. Water versterkt alleen maar de vele voordelen van honing. En honingwater is niet alleen gezond, maar daar bovenop nog lekker ook. Zeker wanneer je kiest van onbewerkte honing zonder toegevoegde stoffen, rechtstreeks van bij de imker.

Wat betekent honingwater voor onze gezondheid?

Honing gezond, daar is iedereen het over eens. Zeker als het om ruwe en dus onbewerkte honing gaat. Koop daarom je honing altijd bij de imker. Die garandeert je de hoogste kwaliteit van je honing.

Gezond dankzij sterke antioxidanten

Ruwe honing bevat verrassend weinig gezond voedingsstoffen. Het bestaat voor meer dan tachtig procent uit suiker. En toch is honing gezond. Dat dankt het aan de vele sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die vrije radicalen kunnen onze lichaamsweefsels beschadigen door oxidatieve stress. Daarnaast kunnen ze ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. De meeste en sterkste antioxidanten vinden we in donkere honing. Die zijn vooral aanwezig als polyfenolen en flavonoïden. Door deze combinatie verkleint honing je risico op:

 • Overgewicht
 • Hoge bloeddruk,
 • Aderverkalking
 • Hart- en vaatziekten,
 • Ontstekingen en infecties
 • Huidziekten zoals acne, puistjes en psoriasis
 • Herpes
 • Hooikoorts
 • Staar
 • Teveel cholesterol en vet triglyceriden in je bloed 

De voedingswaarde van onbewerkte honing

In honing vinden we deze gezonde voedingsstoffen in beperkte mate:

 • Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex zoals B1, B2, B3, B6 en vitamine C
 • Mineralen: voornamelijk natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, koper, zink en selenium

Drink honingwater voor je ontbijt, dus op een nuchtere maag. Zo geniet je maximaal van alle voordelen die honing je biedt.

Honingwater helpt je afvallen

Honing is een natuurlijke zoetstof waardoor je vooral calorieën opneemt. Het kan zo je trek in verminderen. Zo zul je overdag  minder suiker eten. Honing heeft een hoge voedingswaarde. Door zijn gezonde ingrediënten is honing zoveel meer dan een natuurlijke zoetstof. Hoewel honing veel suikers bevat, vinden we in honing toch een variatie van gezonde voedingsstoffen, nodig heeft om gezond te functioneren. Deze voedingsstoffen zijn niet te vinden in ‘gewone’ suiker.

Gebruik van honing

Gebruik honing onverwarmd. Zo behoud het alle waardevolle en warmtegevoelige enzymen.

Honingwater verbetert spijsvertering

Warm water met honing helpt je dikke darm te reinigen, lichaamsgassen te neutraliseren en een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Honingwater boost je immuunsysteem

Honing en honingwater doodt bacteriën.  Eén glas warm honingwater per dag volstaat om je immuunsysteem extra te stimuleren.

Honingwater stilt je hoest en verzacht keelpijn 

Warm water verzacht de keel, en honing doet daar nog een schepje bovenop. De antioxiderende eigenschappen van honing helpen verkoudheid, griep (influenza), corona, ontstekingen van je bovenste luchtwegen zoals bronchitis en keelontsteking te verzachten.

Zorgt voor een goede mondhygiëne

Door een schijfje citroen aan honingwater toe te voegen, zal de zuurtegraad van de citroen en de antibacteriële eigenschappen van de honing een slechte adem voorkomen.

Verjongingskuur voor je huid 

Honing met citroen heeft herstellende en antibacteriële eigenschappen en zal de aanmaak van collageen stimuleren. Deze stof is onmisbaar om de elasticiteit van je huid zo lang mogelijk te behouden. Honing is dus goed tegen ouderdomsvlekjes, rimpels, wallen onder je ogen en kraaienpootjes.

Honingwater doeltreffend tegen allergieën

Honing helpt je niet van je allergie af. Pure en natuurlijke honing kan de gevoeligheid aan milieugerichte allergieën wel aanzienlijk verminderen.

Zorgt voor meer stabiele bloedsuikerspiegel

Ondanks zijn hoge concentratie aan suikers zorgt het mee voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit dankt het aan zijn evenwicht tussen glucose en fructose. Daardoor heeft honing verrassend genoeg een lage  glycemische index (GI). En dat is onmisbaar als je meer vet wilt verbranden en makkelijker wilt afvallen. Een stabiele bloedsuikerspiegel is ook goed voor diabetici.

Helpt tegen griep en schimmels

Dankzij de enzymen in honing helpt honingwater tegen ziekmakende bacteriën en schimmels. Zo beschermt dit lekkere en gezonde drankje tegen allerlei ontstekingen, verkoudheid, griep (influenza), corona, bronchitis, darminfecties,  reuma, artrose en artritis

Vergroot je spiermassa en zorgt voor betere prestaties

Daar is het evenwichtig suikergehalte van honingwater verantwoordelijk voor. Niet verwonderlijk dat honingwater het favoriete drankje van vele (top)sporters. Het vergroot namelijk je uithoudingsvermogen en zorgt zo voor betere prestaties

Gezond alternatief voor geraffineerde suiker

Honing zoet veel krachtiger dan gewone suiker. Je hebt er dus veel minder van nodig om je gezonde recepten en dranken op smaak te brengen. Honing en honingwater:

 • Versterken je immuunsysteem en verhogen je natuurlijke weerstand
 • Zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte: drink daarom ‘s morgens een groot glas lauw water met twee eetlepels honing
 • Zuivert je lichaam van alle giftige afvalstoffen: die zijn het gevolg van onze ongezonde voeding, van de vele lichaamsprocessen en van de slechte kwaliteit van onze leefomgeving. Een zuiver lichaam zonder afvalstoffen is in staat meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen
 • Vertraagt je natuurlijk verouderingsproces
 • Zorgt voor een jonge, strakke en stralende huid
 • Verkleint  je risico op allerlei allergieën

Recept gezond honingwater

Ingrediënten: een eetlepel biologische en onbewerkte honing van bij de imker en een groot glas water

Bereiding

 • Meng een eetlepel honing in een glas lauw water.
 • Doe er eventueel zelf geperst citroensap en een snuifje kaneelpoeder bij. Dat versterkt nog de vele voordelen van dit lekkere en gezonde honingwater

Laat het warme water afkoelen tot zo’n veertig graden. Als je honing verwarmd tot boven deze temperatuur verliest die zijn voordelen.

Kies altijd voor onbewerkte natuurhoning zonder toegevoegde stoffen:

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole