Rozemarijn
Spread the love

Rozemarijn geeft vooral zuiderse gerechten extra pit.  Maar dit kruid doet zoveel meer. Het is zo rijk aan allerlei gezonde voedingsstoffen dat het uitstekend past in elk gezond eetpatroon. Ook als je makkelijker wilt afvallen. Diëtisten en voedingscoaches riepen dit kruid niet voor niets uit tot het gezondste ter wereld.

Wat kan rozemarijn voor onze gezondheid betekenen? 

Rozemarijn is afkomstig van de gelijknamige kleine struik met opvallend gekleurde blaadjes. Bij ons wordt dit kruid vooral gebruikt om zowel lams- als rundvleesgerechten een zuiderse en pittigere smaak te geven. Het is beperkte winterhard en draagt in het voorjaar mooie decoratieven blauwe of witte bloemen. Het maakt deel uit van de uitgebreide familie van de lipbloemenfamilie waarvan bijvoorbeeld ook bijvoorbeeld dovenetel en salie deel van uitmaken. In de winter blijft het zijn groene kleur behouden. Als je de blaadjes knijpt komt er een heerlijk zuiders aroma vrij.

De voedingswaarde van rozemarijn

Precies zoals alle andere kruiden, heeft ook dit kruid een hoge voedingswaarde. In dit kruid vinden we vooral veel:

 • Vitaminen: vooral B1, B2, B3, B6 en foliumzuur, vitamine A en C
 • Mineralen: voornamelijk natrium, kalium, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, koper, mangaan en selenium
 • Eiwitten: honderd gram van dit kruid bevat 6 gram eiwit
 • Voedingsvezels: dezelfde hoeveelheid bevat 17 gram voedingsvezels
 • Sterke antioxidanten: beschermen ons tegen de vrije radicalen. Door de vorming van oxidatieve stress kunnen die onze lichaamsweefsels beschadigen, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.
 • Gezonde vetten: vooral onverzadigde vetten en visvetzuren zoals omega-3.

Rozemarijn doet je makkelijker afvallen

Dit populaire kruid activeert je vetverbranding. Daardoor verbrand je niet alleen meer vet, maar zul je ook makkelijker afvallen. Daarnaast brengt het een verstoord cholesterolniveau weer in evenwicht en zorgt het voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Allemaal factoren die je helpen om makkelijker overgewicht te verliezen. Daarnaast is het ook opvallend vezelrijk. Dat zorgt op zijn beurt voor een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor je automatisch minder eet en je trek in zoet verminderd. Al deze voordelen maakt dat rozemarijn je risico op het metabool syndroom verkleint.

Rozemarijn helpt tegen het metabool syndroom

Het metabool syndroom is een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk, een onevenwichtig cholesterolgehalte en een verstoorde bloedsuikerspiegel. Rozemarijn is een rijke bron van stoffen die een gunstige invloed hebben op het metabool syndroom.

Rozemarijn verbetert je bloedcirculatie

Heb je vaak koude handen en voeten en last van een lage bloeddruk? Dat is meestal het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Door dit pittige kruid aan je gerechten toe te voegen zorg je voor een betere bloedsomloop en een verhoogde zuurstoftoevoer naar je organen en lichaamsweefsels.

Rozemarijn verbetert je nier- en leverfunctie

Beide organen zuiveren ons lichaam van alle mogelijke giftige afvalstoffen. Dat zorgt niet alleen voor een betere gezondheid. Een zuiver lichaam vrij van afvalstoffen zal meer vet verbranden en je makkelijker gewicht doen verliezen.

Verbetert je spijsvertering

Omdat het vet uit je dagelijkse voeding makkelijker verteert, wordt, zorgt rozemarijn voor een betere spijsvertering. Heb je last van maag- of darmkrampen of word je regelmatig geplaagd door winderigheid? Rozemarijn in je gerechten verzacht of voorkomt deze vervelende klachten.

Verlicht verkoudheden, griep en bronchitis

Dat danken we vooral aan de aanwezigheid van een hoge concentratie aan etherische oliën in rozemarijn. Die geven verlichting bij luchtwegproblemen zoals verkoudheden, griep, bronchitis en taai slijm.

Voorkomt stress

Rozemarijn ontspant en is dus belangrijk tegen stress. Stress is op zijn beurt een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.

Rozemarijn verbetert je geheugen

Rozemarijn versterkt je concentratie en zorgt voor een beter geheugen door de afbraak van acetylcholine, een stof die door onze hersenen wordt aangemaakt.

Helpt tegen vermoeidheid

Dankzij de vele gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen in rozemarijn zorgt dit kruid voor extra energie. Het zorgt zo voor meer energie en helpt vermoeidheid en zelfs chronische vermoeidheid verdrijven.

Vertraagt de groei van tumoren 

Dat danken we aan de aanwezigheid van de sterke antioxidanten. In combinatie met een bepaald soort enzym in je lever zorgt, verlaagt rozemarijn ook de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dat is een belangrijke oorzaak van borstkanker en van baarmoederhalskanker.

Rozemarijn is een verjongingskuur voor je huid

De vele sterke antioxidanten stimuleren je bloedcirculatie en vertragen je natuurlijk verouderingsproces. Dat is het eerste merkbaar op je huid. Rozemarijn helpt mee aan een jonge, strakke en stralende huid. Het voorkomt of behandelt acne, puistjes, acne en eczeem.

Verlicht spierpijn, hoofdpijn en migraine

Een deugddoende massage met rozemarijnolie ontspant, zorgt voor een betere bloedsomloop en verlicht de pijn

Verzacht insectenbeten

Een rozemarijnstruik in de onmiddellijke omgeving van je terras houdt zoemende en stekende insecten op een veilige afstand

Hoe Rozemarijn gebruiken?

Je gebruikt dit kruid zowel vers als gedroogd en als verkwikkende thee maar ook als olie of lotion.

Gebruik rozemarijn nooit:

 • Bij zwangerschap op je menstruatie
 • Als je last hebt van hoge bloeddruk

Rozemarijn combineren met een gezond eetpatroon

Verwacht van dit kruid geen wonderen. Door het alleen maar in de keuken te gebruiken zal je je gezondheid zeker niet verbeteren en je overgewicht niet verliezen. Dat kan alleen in een gezond eetpatroon en voldoende bewegen.

Met een gezond eetpatroon, het gebruik van rozemarijn en voldoende bewegen kun je tot twee kilo afvallen in een week 

Rozemarijn recepten

Rozemarijnthee

Ingrediënten: enkele takjes verse rozemarijn, een theelepel honing, het sap van een vers geperste halve citroen en een snuifje kaneelpoeder

Bereiding

 • Was de takjes verse rozemarijn
 • Kook de takjes gedurende enkele minuten in water
 • Zeef de blaadjes uit het water
 • Voeg er het verse citroensap en het snuifje kaneel aan toe

Gevulde pompoen met rozemarijn en knoflook

Ingrediënten: 1 pompoen van 1 kilo, 1 bolletje knoflook, 3 takjes verse rozemarijn, 5 eetlepels lijfolie, 1 eetlepel vers geperst citroensap, een snuifje peper en zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor tot op 220 graden
 • Snij de pompoen in twee en schep er het vruchtvlees uit
 • Snij de twee helften in halve maantjes (de schil laat je zitten)
 • Beleg een bakplaat met bak folie en leg er de pompoen op
 • Voeg de teentjes knoflook toe aan de pompoen
 • Trek de blaadjes van de steeltjes rozemarijn en verdeel over deze pompoen
 • Schenk de olijfolie en het zelf geperste citroensap erover en bestrooi, breng op smaak met peper en zout
 • Meng alles goed door elkaar en plaats in de oven gedurende een 40- tal minuten
 • Schep het mengsel regelmatig om

Gebruik je ook rozemarijn? Gebruik het dan altijd puur, natuurlijke en dus zonder toevoegingen:

Rozemarijn best niet gebruiken 

Rozemarijn mag niet in grote hoeveelheden worden gebruikt tijdens zwangerschap of menstruatie, of bij een hoge bloeddruk. Je kunt wel een normale hoeveelheid gedroogde of verse rozemarijn gebruiken om je gerechten te bereiden.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole