Hoest stillen met kruiden
Spread the love

Hoest stillen met kruiden is vaak even doeltreffend dan hoestsiropen of andere hoeststillende medicijnen. Maar volgens recente wetenschappelijke onderzoeken blijken deze hoestsiropen weinig te helpen. Ze zijn ook niet zo gezond en zorgen vaak voor vervelende bijwerkingen.

Wat zijn de beste kruiden en specerijen om je hoest te stillen?

Hoesten kan je in het dagelijks leven sterk hinderen. Het is vaak een symptoom van een onderliggende en meer ernstige aandoening. Hoest stillen is dan ook meer dan welkom. Dat kan trouwens op meerdere manieren.

De beste kruiden om je hoest te stillen

Dit zijn de beste kruiden om je hoest te stillen:

Hoesten op je luchtwegen te zuiveren

Hoesten is vervelend, maar heeft ook positieve kanten. Zo is het een natuurlijke manier om je luchtwegen te zuiveren. Met het ophoesten van slijm verwijder je allerlei schadelijke stof- en rookdeeltjes uit je luchtwegen, je keel en- of je longen. Alles wat je luchtwegen hindert of verstopt proberen we door te hoesten te verwijderen, ook slijm. Hoest stillen doe je bij voorkeur zonder medicijnen, wél met kruiden en specerijen.

Lees ook: Deze superfoods en vezelrijke voeding verzachten de symptomen van griep en verkoudheid

Soorten hoest

Om te weten wat de beste kruiden zijn om je hoest te stillen moet je wel weten met welke soort hoest je te maken hebt. Er bestaan namelijk meerdere soorten hoest, elk met een aangepaste behandeling, kruid of specerij. Zo is er een duidelijk verschil tussen een vastzittende en een droge hoest prikkelhoest.

Oorzaken van hoest

Hoest heeft meerdere oorzaken. Een doodgewone verkoudheid of griep, bronchitis, astma, geïrriteerde stembanden en luchtwegen kunnen hevige hoest veroorzaken. Dat is ook zo als gevolg van zenuwachtigheid, angst en stress. Alle oorzaken vragen een andere aanpak en dus ook een ander kruid of specerij.

Soorten hoest: Een droge hoest 

Oorzaken van een droge hoest zijn veel moeilijker vast te stellen. Droge hoest heeft namelijk geen enkel nut. Het is wel vervelend en kan dikwijls zelfs wekenlang aanhouden.

Kriebelhoest

Dit soort hoest is het gevolg van geïrriteerde slijmvliezen van je luchtwegen. Die irritatie wordt veroorzaakt door actief en passief roken of door een gebrek aan frisse lucht.

Vastzittende hoest

Wordt veroorzaakt door zowel een virus als een bacterie. Vastzittende hoest gaat vaak gepaard met gekleurd (vooral groen)slijm.

Rokershoest

Zowel de buiten- als de binnenkant van je luchtpijp als die van je kleine luchtwegen of bronchiën zijn bekleed met slijmvlies en vele trilhaartjes. Deze laatsten doen dienst als een soort lopende band die zowel slijm als allerlei schadelijke stofdeeltjes via je keelholte naar buiten brengen. Rokers verliezen deze trilhaartjes waardoor het slijm en de schadelijke stoffen in hun luchtwegen achter blijven.

Lees ook: Stoppen met roken op een natuurlijke manier

Hoest stillen met geneesmiddelen zoveel mogelijk beperken

Je hoest kalmeren met hoestsiropen is geen goed idee, vooral niet bij kinderen. Veel hoestsiropen zijn verslavend en zelfs niet zo effectief als natuurlijke remedies zoals kruiden en specerijen. Hoestsiroop onderdrukt de hoest, maar doet niets aan de oorzaak. Het is het beste om natuurlijke remedies te gebruiken. Ze werken efficiënter en hebben geen vervelende bijwerkingen.

Hoest stillen met verse kruiden

Tijm

Is een natuurlijk antibioticum. Gecombineerd met verschillende mediterrane kruiden is effectief tegen verkoudheden en griep. Zet thee met een theelepel verse mediterrane kruiden, tijm en een schijfje citroen. Laat dit mengsel tien minuten trekken en drink deze verfrissende thee zo warm mogelijk.

Hoest stillen met Salie

Giet kokende melk over enkele blaadjes salie. Laat alles vijf minuten trekken. Nadat deze thee is afgekoeld, kun je er een theelepel honing aan toevoegen. Zo worden alle gezondheidseigenschappen van salie en honing nog aanzienlijk versterkt.

Hoest stillen met Rammenas

Hak een rammenas in dunne plakjes, bestrooi met bruine suiker en leg er een bord bovenop. Laat alles 24 uur weken, zeef goed en bewaar dit mengsel op een donkere plaats, bijvoorbeeld in een fles. Gebruik drie eetlepels per dag voor volwassenen en drie koffielepels per dag voor kinderen.

Hoest stillen met onbewerkte honing 

Onbewerkte honing is puur natuur en sterk slijmoplossend. De aanwezige suiker trekt vocht aan. Daardoor maak je minder slijm aan. Honing is ook rijk aan etherische oliën. Die verdunnen het slijm en verminderen vervelende prikkels.

Hoest stillen met ui en honing

Snijd de ui in kleine cirkels en leg er een laag onbewerkte pure natuurhoning op, zonder enige toevoegingen. Laat dit mengsel een nacht staan ​​en je hebt een effectieve hoestsiroop. Neem maximaal vijf eetlepels per dag. Deze drank is vooral nuttig bij het bestrijden van slijm.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole