Pompoenpitten zorgen voor zalige nachtrust. Maar daar houden hun voordelen niet op. Pompoenpitten betekenen namelijk zoveel meer voor je gezondheid. Dat is niet verwonderlijk, want deze pitten bepalen namelijk de gezondheidsvoordelen van pompoenen.
Wat kunnen deze pompoenpitten voor je gezondheid betekenen en hoe kun je ze best gebruiken?
Kwamen pompoenpitten tot hiertoe bij je nog nooit op tafel? Na het lezen van de vele voordelen op het vlak van je gezondheid en lichaamsgewicht, zal daar ongetwijfeld vlug verandering in komen. De klassieke witte pompoenpitten zijn al zo gezond, maar hun groene variant of pepita heeft nog meer gezonde ingrediënten aan boord. Zeker proberen dus, want deze pompoenpitten zijn makkelijk in vele recepten te verwerken.
De voedingswaarde van pompoenpitten
Pompoenpitten dat is puur natuur. Hun voedingswaarde is dan ook in verhouding. In pompoenpitten vinden we vooral:
- Vitaminen: voornamelijk vitaminen B2, B3, B5, B6 en B11, maar ook vitamine C, E en K
- Mineralen: vooral fosfor en magnesium, maar ook calcium, kalium, natrium, ijzer, jodium, koper, selenium en zink
- Voedingsvezels
- Hoogwaardige eiwitten
- Sterke antioxidanten
- Gezonde vetzuren: vooral omega-3 en omega-6
Daarnaast bevatten ze nauwelijks calorieën. Pompoenen en zeker pompoenpitten horen dus zeker thuis in ieder gezond eetpatroon, zeker als je makkelijker en blijvend wilt afvallen.
Je kunt deze gezonde voedingsstoffen extra ondersteunen door een gezond eetpatroon te combineren met een goed gedoseerde multivitamine.
Pompoenpitten zorgen voor zalige nachtrust
Inderdaad, pompoenpitten zorgen voor zalige nachtrust. Dat danken we aan de aanwezigheid van tryptofaan. Het betreft een aminozuur dat de aanmaak van je slaaphormoon melatonine stimuleert. ’s Avonds een handjevol pompoenpitten eten met een stuk fruit zorgt voor een betere nachtrust.
Pompoenpitten helpen je makkelijker afvallen
Pompoenpitten passen past in ieder in ieder gezond eetpatroon. Ook als je meer vet wilt verbranden en makkelijker wilt afvallen. Ze stimuleren de aanmaak van testosteron, een hormoon dat je op een natuurlijke manier helpt je gewicht onder controle te houden.
Hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten
Daarnaast bevatten pompoenpitten ook veel hoogwaardige eiwitten en gezonde, onverzadigde vetten en vetzuren. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid zonder overgewicht. Ze verlengen namelijk je verzadigingsgevoel waardoor je automatisch minder eet.
Constante bloedsuikerspiegel
Pompoenpitten zorgen ook voor een meer constante bloedsuikerspiegel. Daardoor maakt je pancreas of alvleesklier aanzienlijk minder insuline aan. Insuline een hormoon dat je vetverbrandingsproces regelt. Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt (vr)eetbuien, waardoor afvallen makkelijker wordt.
Pompoenpitten stimuleren de aanmaak van testosteron
Dankzij de aanwezigheid van magnesium maken we met het eten van pompoenpitten meer testosteron aan. Dit hormoon activeert je vetverbrandingsproces en helpt je meer spieren aan te maken. Ook spieren zijn belangrijk als je iets aan je overgewicht wilt doen. Spieren verbruiken ook energie, zelfs in rust.
Pompoenpitten houden diabetes beter onder controle
Zoals we hierboven konden lezen regelen pompoenpitten de aanmaak van insuline. Daardoor staat je bloedsuikerspiegel minder bloot aan hoge pieken en dalen. Een meer constante bloedsuikerspiegel is belangrijk voor diabetici. Het houdt diabetes beter onder controle.
Pompoenpitten zorgen voor een hogere weerstand
Onze pompoenzaadjes zijn zeer rijk aan zink. Dit mineraal is betrokken bij heel wat lichaamsprocessen. Zo heeft het een positief effect op je immuunsysteem, je celgroei, insulineregulatie, je tastzin en je reuk. Dat verbetert tegelijk ook je humeur. Zink verhoogt tegelijk ook je natuurlijke weerstand. Het is ook een bron van energie en helpt bij stress, depressie en acne. Dit belangrijk mineraal beschermt je tegen verder tegen ziekte en voorkomt of verbetert leerproblemen bij kinderen.
Betere energiestofwisseling
- Een goede energiestofwisseling
- Meer energie dankzij de aanwezigheid van vitamine K
- Verkleint je risico op aderverkalking en op hart- en vaatziekten
- Verbetert je spijsverering
- Minder angst
- Een sterk geheugen en een groter concentratievermogen
- Sterke botten, tanden en spieren
- Een evenwichtig zenuwstelsel
- Verkleint je risico op spierpijn en spierkrampen, reuma, artrose en artritis
Conclusie
Pompoenpitten bezitten veel waardevolle voedingsstoffen waaronder vooral magnesium, zink en vitamine K. Deze helpen bij het voorkomen van hartziektes en beroertes, verbeteren je nachtrust én helpen je bij het afvallen.
Genoeg redenen dus om vaker pompoenpitten in je recepten te verwerken. Ze doen het uitstekend magere natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toegevoegde stoffen, in je zelf gemaakte salades of als gezond tussendoortje.
Recept vegetarische taart met pompoenzaad
- Ingrediënten voor je deeg: 250 gram bloem of hennepmeel vrij van gluten. In geval je kiest voor dit laatste heb je xanthaangom nodig als bindmiddel. Dat koop je best in de natuurwinkel of in de bioshop, 125 gram boter en een ei
- Ingrediënten voor je vulling: twee eieren, 250 gram ricotta, 75 gram geraspte Parmezaanse kaas, acht in kleine stukjes gesneden en zongedroogde tomaten, een eetlepel olijfolie, twee fijn gesneden teentjes knoflook, vijfhonderd gram verse spinazie en twee eetlepels pompoenpitten
Bereiding van je deeg:
- Meng de boter met het ei
- Voeg er 2 eetlepels water en een snuifje zout aan toe
- Kneed tot het deeg soepel is
- Maak er een dikke rol van en wikkel deze in plasticfolie
- Laat deze gedurende 30 minuten rusten op een koele plek
- Verwarm je oven voor op 200 graden
- Snijd het deeg in dunne plakken en bedek hiermee je taartbodem
- Bedek ook de randen en druk de plakken goed tegen elkaar zodat ze één geheel vormen
- Zet de taartvorm in de koelkast.
Bereiding van je vulling:
- Klop de eieren los en voeg er ricotta en de Parmezaanse kaas aan toe
- Voeg er gedroogde tomaten, een snuifje zout en peper aan toe en meng goed
- Verhit je olie in een koekenpan
- Laat de stukjes knoflook gedurende 30 seconden bakken
- Doe er de spinazie bij en zolang meebakken dat al het vocht verdwijnt
- Meng de spinazie door de geklopte eieren en doe het geheel in je taartvorm
- Strooi er de pompoenpitten over
- Zet alles in het midden van je oven
- Laat je taart gedurende een half uur goudbruin bakken
- In plaats van spinazie kun je ook andere groentesoorten gebruiken zoals rucola. Dat geeft een extra Italiaans tintje aan je vegetarische taart
Ik vind het zo’n mooi artikel. Maar omdat ik gevoelig ben voor de histamine kan ik ze niet nemen.
Kan je pompoenpitten gewoon “rauw” eten of dien je ze te roosteren,….???
Dag Wendy,
Pompoenpitten kun je gerust zo uit het vuistje eten en rauw aan bijvoorbeeld natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr en aan al je zelf gemaakte salades en gebak toevoegen Wendy!
Gezonde groetjes,
Francois,
Team Leefnugezonder
Hallo,
Je kunt ze zowel ‘rauw’ als geroosterd eten!
Hallo Francois,
Begrijp ik het goed dat je de pompoenpitten gewoon uit de pompoen kunt bewaren en gebruiken voor andere consumptie momentjes? 🙂
Groetjes Petra
Je begrijpt dat goed Petra!
Als de tijd van de pompoenen om zijn ,waar moet je ze dan halen
Groetjes
Dag Nicoli,
Gedroogde, gekookte of geroosterde pompoenen en recepten, bijvoorbeeld pompoensoep… kun je perfect invriezen!
Gezonde groetjes,
Francois,
Team Leefnugezonder