Gezondheid verbeteren
Spread the love

Onze gezondheid verbeteren of behouden kunnen we op vele manieren. In vele gevallen draait alles om gezond en natuurlijk eten en voldoende bewegen. Gezonde en natuurlijke voeding zorgt immers voor alle gezonde voedingsstoffen die voor een goede gezondheid onmisbaar zijn.


Voldoende bewegen draagt eveneens toe tot een betere conditie. Een combinatie van beiden is noodzakelijk om op een verantwoorde manier met vet  en ongezond buikvet te verbranden. Dat maakt makkelijker afvallen mogelijk.

Hoe kunnen we onze gezondheid verbeteren door makkelijker af te vallen?

Vet verbranden en gewicht verliezen doen we om de meest uiteenlopende redenen. In de eerste plaats om er beter uit te zien en in het hedendaagse modebeeld te passen.

Daar tegenover staan ook de velen die door hun vertrouwde huisarts of specialist worden aangeraden om op een ernstige manier aan hun overgewicht te werken omdat ze met ernstige aandoeningen worden geconfronteerd.

Overgewicht is immers oorzaak van:

  • Aderverkalking
  • Levensbedreigende hart- en vaatziekten
  • Een verstoord cholesterolgehalte

 

  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Galstenen
  • Rugklachten
  • Spier- en gewrichtsproblemen
  • Veel voorkomende en agressieve soorten kanker

Zij die om de een of andere reden moet afvallen willen dat zo snel mogelijk doen.

Snel afslanken is onmogelijk. Dat doet men geleidelijk aan met een gezond eetpatroon en niet met een ongezond crash dieet.

Precies zoals je overgewicht er niet van de ene op de andere dag tot stand kwam geraak je er ook niet in een handomdraai van verlost. Daar is veel geduld en doorzetting voor nodig.

Overgewicht brengt je gezondheid in gevaar en is oorzaak van vele ernstige aandoeningen zoals uit het bovenstaand lijstje blijkt. Eén van de meest voorkomende aandoeningen als gevolg van overgewicht of zwaarlijvigheid is zeker diabetes.

Diabetes wordt in de medische wereld niet voor niets als dé epidemie van de 21 ste aanzien.

Wereldwijd neemt het aantal diabetici sterk toe en hun leeftijd wordt alsmaar jonger. Zelfs jonge kinderen krijgen ermee te maken.

Belangrijke oorzaken van overgewicht zijn:

  • Het eten van suiker- en vetrijke voeding
  • Een trage vetverbranding
  • Hormonale problemen
  • Een verstoord cholesterolgehalte
  • Een te traag of te snel werkende schildklier
  • Stofwisselingsproblemen
  • Het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen

Overgewicht voorkomen doe je door:

  • Meer opgeslagen vet en ongezond buikvet te verbranden
  • Gezond af te vallen met een gezond eetpatroon  met gezonde en natuurlijke voeding
  • Meer te bewegen in de buitenlucht
  • Minder suiker- en vetrijke voeding te eten

Overgewicht en diabetes

Mensen die kampen met diabetes worden meestal ook geconfronteerd met overgewicht en teveel buikvet.

Diabetes voorkomen lukt alleen met een aangepast en gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging eventueel gecombineerd met geneesmiddelen.

Naast ouderdomsdiabetes zijn een ongezond eet- en leefpatroon de belangrijkste oorzaken van diabetes.

Gezondheid verbeteren door opgeslagen vet en overgewicht te verliezen  

Onze gezondheid verbeteren doe je in de eerste plaats door gezond en natuurlijk te eten met weinig geraffineerde witte suiker, onverzadigde vetten en transvetten en door meer te bewegen. Je moet daarvoor zeker niet urenlang trainen zoals een topsporter. Dagelijks een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen op je eigen tempo volstaat.

Een gezond eetpatroon bestaat naast gezonde en natuurlijke voeding ook uit gezond drinken. Vooral water met gezonde smoothies en sappen als gezonde alternatieven

Gezondheid verbeteren doe je ook met:

  • Meerdere kleine eetmomenten in te bouwen: in plaats van drie grote maaltijden. Diëtisten denken dan aan zes tot acht eetmomenten per dag. Zo blijft je vetverbranding actief, verbrand je meer vet en val je makkelijker af
  • Meer voeding met gezonde onverzadigde vetten: daarbij genieten plantaardige voedingsproducten de absolute voorkeur. Denk daarbij in de eerste plaats aan onbewerkte ongezouten en niet geroosterde of gebrande noten, en aan peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, kapucijnen, linzen en kikkererwten)
  • Meer vette vis: wilde zalm, paling, tonijn, forel, kabeljauwfilet, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en ansjovis
  • Minder vette vleessoorten te eten
  • Zo weinig mogelijk gefrituurde gerechten, kant-en-klare gerechten en diepvriesmaaltijden
  • Meer groenten en fruit: denk dan minimaal aan 300 gram verse groenten (vooral groene bladgroenten) en twee verschillende stukken fruit per dag. Verse groenten en fruit zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Er wordt dan ook minder insuline aangemaakt
  • Suikerrijke en light frisdranken te vermijden: en meer water gezonde smoothies en sappen te drinken. Onze dagelijkse hoeveelheid water schommelt tussen de 2,5 en 4 liter per dag (water uit je voeding uiteraard meegerekend)
  • Gezonde tussendoortjes: zoals onbewerkte noten, groentekiemen, zaden en pitten en natuurlijke magere yoghurt en kwark
  • Minder voeding met snelle koolhydraten: zoals suiker en zetmeelhoudende voedingsmiddelen. Die verteren vrijwel onmiddellijk en vragen daarvoor weinig of geen energie. Vervang deze door voeding met trage koolhydraten. Die blijven lang in je spijsverteringsstelsel aanwezig. Ze verteren immers erg moeilijk en in sommige gevallen zelfs niet. Om deze trage koolhydraten te verteren is er veel energie nodig waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt.
  • Voeding rijk aan trage koolhydraten en voedingsvezels: zoals volkorenbrood, volkoren pasta en deegwaren en zilvervliesrijst

Gezondheid verbeteren met deze gezonde recepten

Volkoren tagliatelle courgettes en gegrilde paprika 

  • Ingrediënten voor 4 personen: 400 gram volkoren tagliatelle, 600 gram courgette en gegrilde paprika of je favoriete groenten, 4 grote en in fijne blokjes gesneden tomaten, 2 teentjes knoflook, rucola, 4 eetlepels pijnboompitten, 100 gram geitenkaas, tijm, olijfolie, peper en zeezout

Bereiding:

  • Snijd de courgette in blokjes en de gegrilde paprika in reepjes
  • Pers de verse knoflook klein en bak deze in een beetje olijfolie
  • Voeg er de blokjes courgette aan toe en 3 minuutjes later de reepjes paprika
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes stukken en doe deze bij de groenten
  • Breng op de gewenste smaak met tijm  en een snuifje peper en zeezout
  • Laat alles gedurende tien minuten zachtjes pruttelen op een laag vuurtje
  • Kook ondertussen de pasta gaar
  • Doe het groentemengsel in een blender tot alles fijngemalen is
  • Voeg er een scheutje water aan toe
  • Giet de pasta af en meng de groentesaus door de pasta
  • Bestrooi met de rucola, de pijnboompitten en de geitenkaas

 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.