Gezonder en ecologischer leven
Spread the love

Gezonder en ecologischer leven is makkelijker dan je denkt. Zeker met deze eenvoudige tips en suggesties.

Gezonder en ecologischer leven gaat niet alleen over plastic tassen en een gezonde levensstijl. Het gaat om het maken van alledaagse keuzes die ons succes of falen als soort zullen bepalen.

We kunnen ons bijvoorbeeld meer bewust zijn van het verminderen van vervuiling. Of het beschermen van dieren in het wild en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

We kunnen allerlei andere acties ondernemen. Acties die helpen de snelheid van de klimaatverandering en onze gezondheid die daaraan gekoppeld is te vertragen. Speciaal daarvoor noemen we hier enkele eenvoudige tips en suggesties die je helpen gezonder en ecologischer te leven.

Denk twee keer na voordat je gaat shoppen

Denk zeker twee keer na voordat je gaat shoppen. Het idee van ‘verminderen, hergebruiken en recyclen’ voelt misschien een beetje retro aan, maar het is ook nu nog net zo relevant als toen de uitdrukking voor het eerst werd bedacht.

Gezonder en ecologischer leven: Ecologische voetafdruk verlagen

Elk product dat we kopen heeft een ecologische voetafdruk. Van de materialen die zijn gebruikt om het te maken, tot de vervuiling die tijdens de productie wordt uitgestoten. En vergeet ook de verpakking niet die op stortplaatsen terechtkomt.

Heb je dat product écht nodig?

Vraag jezelf dus voordat je iets koopt af, of je het echt nodig hebt. En als je dat doet, overweeg dan om het bijvoorbeeld tweedehands te kopen in plaats van nieuw.

Recyclen spaart een veel natuurlijke hulpbronnen, vermindert de vervuiling en bespaart energie. Tweedehands goederen kunnen vaak zo aantrekkelijk en functioneel zijn als gloednieuwe producten. En door een huishoudelijk artikel een tweede leven te geven, wordt de CO2 voetafdruk gehalveerd.

Let op milieuvoordelen bij al je aankopen

Zorg grote aankopen grote voordelen voor het milieu hebben. Als je naar een nieuwe brandstofauto op zoek bent, zoek dan naar een zuinig model. Dat bespaart niet alleen duizenden euro’s aan benzinegeld. Het verkleint tegelijk je ecologische voetafdruk.

Gezonder en ecologischer leven: let op het energy label

Zoek je naar een nieuwe koelkast, wasmachine of droger? Kijk dan goed naar zijn energy label.

Groene energie

Overweeg om op zonne-energie over te stappen.

Rijd minder en groener

Rijd minder en groen. Door je rijgewoonten te veranderen, kun je je ecologische voetafdruk namelijk drastisch verkleinen.

Laat je auto regelmatig onderhouden. Deze zogenaamde tune-ups kunnen tot 40 procent op je brandstof doen besparen.

Gezonder en ecologischer leven door meer het openbaar vervoer te gebruiken

Loop, fiets, of maak zoveel mogelijk van het openbaar vervoer gebruik. Combineer je boodschappen om verplaatsingen te verminderen en brandstof te besparen.

Wees wijs met water

Wees verstandig en sla het gebruik van flessenwater over. Al die bronwater leveranciers proberen kraanwater een slechte naam te geven. Maar het Nederlandse kraanwater smaakt prima. Het is gratis en heeft al in veel kwaliteits- en smaaktesten gewonnen van het flessenwater van bekende merken.

Water hydrateert en is gezond

Drink wel altijd voldoende water. Dat is minstens 2,5 liter per dag, water uit je voeding inbegrepen. Veel water drinken is gezond. Het spoelt ons lichaam schoon van alle giftige afvalstoffen. Water geeft ons een snel en langdurig voldaan gevoel. Daardoor doet het ons zelfs meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Gebruik bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles van Pinkcube om je watergebruik beter onder controle te houden.

Water besparen

Je kunt uiteraard flink wat water besparen door korter te douchen en lekkende toiletten te herstellen. Kies huishoudelijke apparaten met een laag waterverbruik.

Overweeg ook om je tuin xeriscaping te geven. Dat is een unieke landschapstechniek die inheemse, aan droogte aangepaste planten gebruikt. Deze planten hebben in de loop van de tijd minder water en onderhoud nodig. Ze bieden ook een fijn leefgebied en voedsel voor onder meer vogels en bijen.

Beperk zoveel mogelijk het gebruik van plastic

Gebruik ook zo weinig mogelijk plastic tassen. Die zorgen vaak voor ecologische problemen. Ze hebben maar liefst honderden jaren nodig om te ontbinden. Ze zijn daardoor bedreiging voor zowel mens, plant en dier.

Jaarlijks sterven honderdduizenden zeezoogdieren door plastic afval en giftige afvalstoffen.

Gebruik een eigen mok voor koffie in plaats van milieubelastende wegwerpbekers beker. Met deze ecologische voordelen en eenvoudige tips en suggesties wordt gezonder en ecologischer leven heel wat makkelijker.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole