De ecologische voordelen van crematie
Spread the love

De ecologische voordelen van crematie vergelijken met begraven leveren verrassend veel voordelen op. De keuze tussen crematie en begraven is niet makkelijk. Het betekent namelijk afsluiten van een leven van een dierbare. Begraven een populaire optie, maar krijgt meer en meer concurrentie van cremeren. In deze blog bespreken we de ecologische voordelen van een crematie vergeleken met begraven.

Geen landgebruik

Bij cremeren, zoals bij Crematie Groningen, wordt er vergeleken met begraven geen landschap ingenomen. Na verloop van tijd kunnen begraafplaatsen veel ruimte innemen. Die is steeds moeilijker te compenseren, terwijl er bij crematie geen landschap wordt ingenomen. Zo blijft de omgeving bijna ongewijzigd.

De ecologische voordelen van crematie: minder watergebruik

Bij begraven is er veel water nodig om het lichaam te verzorgen. Bij crematie daarentegen er geen water of enig ander vloeistof aan te pas. Dat verkleint ook onze ‘laatste voetafdruk’.

Minder CO2-uitstoot

We gaven al in punt 1 aan dat er geen landgebruik nodig is bij crematie, dit betekent ook dat er geen grote begrafenisceremonies georganiseerd hoeven te worden, wat meestal gepaard gaat met de uitstoot van kooldioxide. Crematies zijn dus CO2-neutraal als we spreken over de ceremonie. Het is natuurlijk belangrijk om te vermelden dat er wel een kleine hoeveelheid kooldioxide wordt uitgestoten bij het verbrandingsproces, maar dat is minimaal.

Minder grondwaterverontreiniging

Traditionele begrafenissen kunnen enkele meters gaan, waardoor de kans groter is dat bepaalde chemische stoffen van de grond door onze waterbronnen absorberen en zo het grondwater verontreinigen. Daarentegen is er met een crematie geen enkele bodemverontreiniging mogelijk, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van het grondwater in onze omgeving. 

De ecologische voordelen van crematie: minder meststoffen

Begraafplaatsen hebben de neiging om veel meststoffen te gebruiken om de grond te behouden en te onderhouden. Als gevolg hiervan kan de kwaliteit van de bodem lijden en de natuurlijke omgeving beïnvloeden. Crematie maakt geen gebruik van meststoffen en spaart het milieu door alleen as in een urn te bewaren en niet de bodem te bestuiven.

Conclusie

Er zijn vele redenen waarom mensen kiezen voor crematie in plaats van begraving. Het blijkt nu dat crematie, bijvoorbeeld door uitvaart-groningen ook goede ecologische voordelen heeft die we niet kunnen negeren. Het is niet alleen de praktische overweging van het minimaliseren van landgebruik terwijl het begrafenisrecht wordt behouden, maar ook de effecten van deze keuze op ons water, de kwaliteit van de bodem, en de algemene omgeving. Het is belangrijk om deze ecologische voordelen te benadrukken, zodat we bewuste en milieuvriendelijke keuzes kunnen maken bij het beslissen hoe we omgaan met de overblijfselen van onze dierbaren. Hopelijk helpt deze blog u de keuze te maken die bij u past.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole