Gezonde koolhydraten die je meer zou moeten eten zeker als je wilt afvallen

Gezonde koolhydraten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze geven je voldoende energie om goed te functioneren, meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen. En toch staan ze ter discussie. Voor door diegenen die snel veel willen afvallen. Die volgen massaal het ene crash dieet na het andere. Ze verliezen, verrassend genoeg, geen grammetje vet. Deze diëten zijn gebaseerd op veel eiwitten, weinig of geen vetten en koolhydraten. Daardoor mis je heel wat gezonde voedingsstoffen waardoor je zelfs je gezondheid in gevaar brengt.

Wat verstaan we onder gezonde koolhydraten en waarom zou je ze meer moeten eten?

Dieetgoeroes beschouwen koolhydraten als een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en daaraan verbonden aandoeningen zoals:

 • Aderverkalking
 • Hart- en vaatziekten
 • Teveel slechte cholesterol
 • Verstoorde hormonen
 • Teveel vet (triglyceriden) in je bloed
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes

Ze maken daarbij geen onderscheid tussen snelle en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn vooral geraffineerde witte suiker en zetmeel. Die kun je best missen want ze betekenen niets voor je gezondheid. Ze bevatten nauwelijks gezonde voedingsstoffen waardoor ze vaak ‘lege calorieën’ worden genoemd.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Trage, gezonde koolhydraten

Gezonde koolhydratenDaarnaast zijn er ook trage koolhydraten en die zijn wel onmisbaar voor onze gezondheid. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen en vooral voedingsvezels. Die hebben we nodig om makkelijker af te vallen. Trage koolhydraten geven ons ook een snel en langer voldaan gevoel zodat we minder eten. Ze verteren moeilijk en vaak zelfs niet waardoor ze veel energie (calorieën) verbruiken. Afvallen doe je niet met alleen eiwitten. Wel met een combinatie van veel eiwitten, gezonde onverzadigde vetten, visvetzuren (omega 3 en 6) en gezonde koolhydraten.

De meest gezonde voedingsmiddelen zijn rijk aan gezonde koolhydraten

De gezondste voedingsmiddelen bevatten ook de meest gezonde koolhydraten. Je vindt ze vooral in:

 • Groenten: en in de eerste plaats groene bladgroenten
 • Fruit
 • In alle volkorengranen: en vooral in haver, zemelen, boekweit, havermout, quinoa (semi- graan), in volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst
 • Peulvruchten: waaronder vooral erwtjes, (bruine) bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Zoete aardappelen 
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
 • Soja en sojaproducten: tofu 
 • Halfvolle en magere zuivel: zoals magere kaas (+20), magere yoghurt, karnemelk en kwark

Slechte koolhydraten zijn vooral aanwezig in snoep, koekjes, gebak, chips, kant en klare ontbijtgranen, alle soorten wit brood, witte deegwaren, rijst, bewerkte honing en in alle frisdranken.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Gezonde koolhydraten maken je niet dik

Trage en gezonde koolhydraten maken je niet dik zoals hun snelle variant. Eet er iedere dag genoeg van. Ze zijn een belangrijke bron van alle gezonde voedingsstoffen en geven je snel een langer voldaan gevoel. Meteen alle voorwaarden om op een verantwoorde manier je overgewicht te verliezen en je gezond gewicht te behouden.

Gezonde koolhydraten bevatten gluten

Gezonde koolhydraten worden sterk afgeraden voor patiënten met een glutenallergie zijn ze sterk af te raden. Gluten is een eiwit gevonden in tarwe, gerst en andere granen. Door minder koolhydraten te eten, eet je ook minder gluten eten. Glutenvrij eten is ook nodig mensen met  coeliakie en andere auto-immuunziekten.

Gezonde koolhydraten zijn ook rijk aan voedingsvezels

Gezonde koolhydratenVoedingsvezels zijn nodig voor een betere gezondheid, meer opgeslagen vet te verbranden en om makkelijker af te vallen. En die vezels vinden we in grote hoeveelheden in voeding met de juiste gezonde koolhydraten. Dat zijn naast onoplosbare ook oplosbare vezels. Deze laatsten zijn belangrijk voor een gezonde hartfunctie en voor makkelijker en snel afvallen. Oplosbare voedingsvezels zijn vooral aanwezig in:

 • Verse groenten en vooral groene bladgroenten
 • Peulvruchten: erwten,  bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Vers fruit
 • Aardappelen
 • Volkorengranen
JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Gezonde koolhydraten zorgen voor goede spijsvertering en gezonde darmflora

Gezonde koolhydratenGezonde koolhydraten verbeteren onze spijsvertering en zorgen ze voor een gezonde darmflora. Dit laatste vormt de basis van zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Om te groeien, hebben we “goede” bacteriën uit koolhydraten nodig voor voldoende energie. Gezonde koolhydraten vinden we vooral in peulvruchten. Erwten, bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen, pinda’s en kikkererwten zijn de meest bekende. Ze zijn van nature rijk aan gezonde koolhydraten en bevatten veel eiwitten en voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Peulvruchten zijn ook uitstekende vleesvervangers. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om ze wekelijks minstens eenmaal te eten.

Gezonde koolhydraten zorgen voor betere prestaties

Een gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon met veel eiwitten en voldoende gezonde koolhydraten stellen je in staat om betere (sport) prestaties te leveren. Dat is zowel het geval voor wandelen, joggen, fietsen en hardlopen als voor krachttraining voor meer en sterkere spieren en een groter uithoudingsvermogen.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Gezonde koolhydraten werken sterk ontstekingsremmend 

Gezonde koolhydratenIn tegenstelling tot snelle koolhydraten zoals suiker en zetmeel, werken gezonde koolhydraten sterk ontstekingsremmend en verbetert het de gezondheid van onze hersenen en van ons zenuwstelsel. Dat danken ze vooral aan hun grote voorraad magnesium en voedingsvezels. Goede koolhydraten en volle granen maken deel uit van het mediterraan dieet, al jarenlang het meest gezondste dieet ter wereld dat helpt tegen leeftijdsgebonden aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Je gezondheid verbeteren en makkelijker afvallen doe je in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!  

Gezond vetpercentage

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

 

Door |2019-05-28T17:13:12+02:00februari 28th, 2019|Gezond Afvallen|0 Reacties

Over de auteur:

Francois Appers
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Reageer ook!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.