Gezonde gewrichten met deze kruidenKruiden verbeteren niet alleen je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ze zorgen tegelijk voor soepele gewrichten.
Spread the love

Gezonde gewrichten met kruiden zijn in de eerste plaats soepel en beweeglijk. Dat zorgt tegelijk voor meer leefcomfort.

Gewrichtsproblemen hebben namelijk een grote impact op ons dagelijks leven.

Pijnlijke en stijve gewrichten beperken onze bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om gezonde gewrichten te bevorderen, waaronder het gebruik van kruiden.

Wat zijn de beste kruiden voor soepele en gezonde gewrichten?

Gezonde gewrichten zijn essentieel voor soepele beweging en flexibiliteit. Ze worden gevormd door kraakbeen, botten, ligamenten en pezen.

Al deze componenten werken samen om de gewrichtsfunctie mogelijk te maken. Gezonde gewrichten maken dat we zonder pijn of andere problemen kunnen bewegen.

Kies uit de beste kruiden voor gezonde en soepele gewrichten zonder pijn:

Oorzaken van pijnlijke en stijve gewrichten

Er zijn verschillende oorzaken voor pijnlijke en stijve gewrichten. De meest voorkomende oorzaken zijn ongetwijfeld onze leeftijd, overmatige en langdurige belasting, letsel of ontstekingen.

Belangrijkste gewrichtsaandoeningen

Er zijn diverse gewrichtsaandoeningen die kunnen leiden tot pijn en stijfheid. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Artrose

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen geleidelijk afneemt.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen gewrichten aanvalt, met ontstekingen als gevolg.

Jicht

Deze vorm van artritis die wordt veroorzaakt door ophoping van urinezuurkristallen in onze gewrichten.

Gezonde gewrichten met deze kruiden: Alchemilla of Vrouwenmantel

Terwijl Arabische vrouwen aannemen dat dit kruid de eeuwige jeugd en schoonheid brengt, wordt alchemilla of vrouwenmantel bij ons vooral gebruikt om de veroudering van onze gewrichten te vertragen.

Vrouwenmantel stimuleert vooral de doorbloeding rond de gewrichten. Dat reinigt onze gewrichten van allerlei (giftige) afvalstoffen, ontstekingsresten en kraakbeenfragmenten.

Alchemilla bevat bovendien ontstekingsremmende en pijnstillende stoffen.

Gezonde gewrichten met deze kruiden: Berkenblad

De bladeren van de Berk zijn antiseptisch, bloedzuiverend en ontstekingsremmend. Thee van berkenblad is vooral doeltreffend tegen jicht en reumatoïde artritis.

Brandnetel

De ‘naaldjes’ op de bladeren van brandnetels spuiten een vloeistof in de huid. Deze vloeistof bevat vooral formic acid, histamine, serotonine, acetylcholine en 5-hydroxytryptamine.

Dit veroorzaakt de vervelende prikkels en jeuk.

Brandnetels verzachten vooral de vervelende en pijnlijke symptomen van reumatoïde artritis. Wrijf met de vers geplukte bladeren over de pijnlijke gewrichten. Dit zorgt heel snel voor verlichting.

De vloeistof uit de ‘stekels’ van brandnetels bevat namelijk stoffen met een sterke ontstekingsremmende werking.

Gezonde gewrichten met deze kruiden: Kurkuma

Curcumine is de werkzame gele kleurstof in kurkuma. Dit kruid remt acute en chronische ontstekingen in en rond de gewrichten.

Daarnaast heeft het een beschermende werking op het kraakbeen. Curcumine wordt van nature slecht door het lichaam opgenomen.

Zwarte peper verbetert de opname van curcumine, maar kan de snelle uitscheiding niet voorkomen. Er is tegenwoordig een biologische vorm van Curcumine die dit wel kan.

Combinatie met groenlipmossel verbetert de opname van curcumine

Curcumine met een hoge biologische beschikbaarheid wordt vaak samen met vloeibare Groenlipmossel gebruikt en verdient de voorkeur boven Curcumine met zwarte peper. 

Kurkuma, een kruid met sterke ontstekingsremmende eigenschappen, verzacht ook de pijn en vermindert gewrichtsontsteking.

Duivelsklauw

De wortels van de duivelsklauw bevatten veel glucoiridoïden, een stof met een dubbele werking bij reumatoïde artritis en artrose.

Glucoiridoïden vermindert pijnklachten en remt ontstekingen af. Daardoor vergroot de beweeglijkheid van de gewrichten.

Omdat duivelsklauw urinezuur versnelt afvoert, is het ook doeltreffend bij jicht.

Gember vergroot de beweeglijkheid van onze gewrichten

Gember werd door de indianen gebruikt tegen spijsverteringsstoornissen en om hun lichaam te zuiveren. De Chinezen gebruikten het vooral tegen verkoudheid en griep.

Gember bevat shogaol en gingerol, goede ontstekingsremmers bij o.a. gewrichtsklachten. Dit kruid verbetert tegelijk de mobiliteit bij gewrichtsproblemen.

Zwarte bes blad

Het extract van het zwarte bes blad helpt tegen chronische diarree, buikpijn, artritis, migraine, koorts, mond- en keelinfectie, verkoudheid en vermoeidheid.

De bladeren ondersteunen de afbraak van urinezuur. Daardoor zijn ze doeltreffend tegen jicht.

Daarnaast stimuleert het zwarte bes blad de aanmaak van ontstekingsremmende hormonen. Dat beschermt het kraakbeen van onze gewrichten tegen slijtage beschermen.

Zwarte bes blad is vooral effectief bij reumatoïde artritis, artrose en jicht.

Gezonde gewrichten met deze kruiden: Zoethoutwortel

Dit kruid bevat de natuurlijke ontstekingsremmer Glycyrrthenic acid. Deze natuurlijke pijnstiller werkt vooral bij reumatoïde artritis en artrose.

Boswellia zorgt voor gezond kraakbeen

Ook dit kruid vermindert ontstekingen. Daarnaast verbetert het de gezondheid van ons kraakbeen.

Kruidnagel

Als natuurlijke pijnstiller verlicht kruidnagel gewrichtspijn.

Cats Claw

Helpt tegen ontstekingen en vermindert pijnlijke gewrichtssymptomen.

Gezonde gewrichten met deze kruiden: Kaneel

Naast zijn ontstekingsremmende eigenschappen verbetert kaneel de bloedcirculatie naar en de doorbloeding van onze gewrichten.

Grote kliswortel

Zuivert ons lichaam van alle (giftige) afvalstoffen, ook uit onze gewrichten. Zuivere gewrichten zonder afvalstoffen zijn gezonder en soepeler.

Rozemarijn

Dankzij zijn vele en sterke antioxidanten en hun ontstekingsremmende eigenschappen bevordert een gezonde gewrichtsfunctie.

Peterselie

Door zijn hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen zorgt peterselie voor gezonde, sterke botten en gezonde gewrichtsweefsels.

Het gebruik van kruiden tegen gewrichtsproblemen

Je gebruikt de meeste van deze kruiden als voedingssupplement. Je voegt ze toe aan zoveel mogelijk gerechten of drink ze als thee.

Al met al kunnen deze kruiden een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van gezonde gewrichten. Ze kunnen ontstekingen verminderen, pijn verlichten en de algehele gewrichtsfunctie verbeteren.

Conclusie

Gewrichtsproblemen kunnen ons dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Gelukkig zijn er heel wat manieren om de gezondheid van onze gewrichten te verbeteren.

Het gebruik van kruiden is zo een natuurlijke en effectieve aanpak om gewrichtsontstekingen te verminderen, pijn te verlichten en de algehele gewrichtsfunctie te verbeteren.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole