Gezond wonenGezond wonen verhoogt niet alleen ons woon- en leefcomfort. Het zorgt tegelijk voor een betere fysieke en mentale gezondheid.
Spread the love

Gezond wonen heeft betrekking op het creëren van een leefomgeving die bevorderlijk is voor zowel onze fysieke, mentale als onze emotionele gezondheid.

Het gaat niet alleen om het inrichten van ons huis op een esthetisch aantrekkelijke manier, maar ook om het zorgen voor goede luchtkwaliteit, voldoende daglicht, geluidsisolatie en veiligheid.

Hoe kun je de gezondheid van je woning verbeteren?

Onder ‘gezond wonen’ verstaan we doorgaans het binnenklimaat van een woning. Dat heeft vooral te maken met daglicht, de luchtkwaliteit, vocht en de temperatuur.

Die luchtkwaliteit in huis is regelmatig drie tot vijf keer ongezonder als buiten.  Het is niet voor niets wat mensen in huis vaak klachten ervaren als hoofdpijn, een droge huid, benauwdheid, allergieën of gewrichts- en spierproblemen ervaren.

Vocht en temperatuur binnenshuis. Luchtvervuiling, schadelijke stoffen, geluids- en geuroverlast, asbest en uv-straling, en veiligheid hebben een belangrijke invloed hebben op je gezondheid. 

Je verbetert de gezondheid van je woning met:

Gezond wonen: Kies een goede locatie voor je woning

Gezond wonen is meer dan een gezonde luchtkwaliteit. Hou zeker rekening met de locatie en de omgeving van je toekomstige woning.

In de nabije omgeving van snelwegen of industrie heb je af te rekenen met fijn stof. Dat is uiteraard schadelijk voor je gezondheid. Hoe verder je toekomstige woning van deze vervuilende bronnen ligt, hoe beter.

De oriëntatie van je woning

Om voldoende daglicht binnen te krijgen is ook de oriëntatie van je woning belangrijk. Voldoende daglicht is onmisbaar voor je gezondheid, maar ook voor je woning.

Daglicht verhoogt de aanmaak van vitamine D, verbetert je humeur en regelt je slaap-waakritme.

Zo krijg je meer daglicht binnen

Je kunt op verschillende manieren meer daglicht in je woning brengen. Extra daglicht in je woning brengen doe je met:

 • Dakramen
 • Het plaatsen van een lichtstraat
 • Grote ramen
 • Geef zowel de muren als de plafonds een licht kleurtje
 • Kies voor een licht interieur met lichte vloeren en meubels
 • Plaats glazen deuren en een achtergevel

Gezond wonen met een goede ventilatie voor betere luchtkwaliteit

Ventileren doe je eenvoudig door dagelijks zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten en met een ventilatiesysteem.

Zorg er ook voor dat er binnen niet wordt gerookt, en vermijd zoveel mogelijk het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen.

Gezond wonen met een goede isolatie

Een goede isolatie zorgt voor een goed binnenklimaat. In de zomer houdt het de warmte buiten en in de winter de koude buiten.

Gebruik ook geluidsabsorberende materialen zoals dubbel of driedubbel glas, gecombineerd met vloerisolatie.

Een goede geluidsisolatie houdt alle storende geluiden buiten en zorgen voor een rustige en ontspannen leefomgeving. Dat

Gezond wonen is veilig wonen

Verhoog de veiligheid van je woning met het gebruik van rookmelders. Gebruik ook preventieve maatregelen tegen mogelijke ongevallen. Dat doe je met het plaatsen van traphekjes en antislipmatten.

De voordelen van gezond wonen

Gezond wonen heeft meerdere voordelen. Gezond wonen:

 • Verbetert je gezondheid: gezond wonen vermindert het risico op allerlei gezondheidsproblemen zoals luchtwegaandoeningen en allergieën.
 • Voorkomt mogelijke ongevallen
 • Verbetert je algemeen welzijn:  gezond wonen verbetert je leefkwaliteit en verbetert je humeur.
 • Verhoogt je productiviteit
 • Verbetert je concentratie
 • Verhoogt de duurzaamheid: energiezuinig wonen en een goede isolatie is ook goed voor ons leefmilieu.

Conclusie: gezond wonen verbetert je leefcomfort en gezondheid

Gezond wonen is belangrijk voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goede luchtkwaliteit, met veel daglicht, een goede energie- en geluidsisolatie en maximale veiligheid verbetert onze fysieke en mentale ingesteldheid.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole