Gezond wonen heeft betrekking op het creëren van een leefomgeving die bevorderlijk is voor zowel onze fysieke, mentale als onze emotionele gezondheid.
Het gaat niet alleen om het inrichten van ons huis op een esthetisch aantrekkelijke manier, maar ook om het zorgen voor goede luchtkwaliteit, voldoende daglicht, geluidsisolatie en veiligheid.
Hoe kun je de gezondheid van je woning verbeteren?
Onder ‘gezond wonen’ verstaan we doorgaans het binnenklimaat van een woning. Dat heeft vooral te maken met daglicht, de luchtkwaliteit, vocht en de temperatuur.
Die luchtkwaliteit in huis is regelmatig drie tot vijf keer ongezonder als buiten. Het is niet voor niets wat mensen in huis vaak klachten ervaren als hoofdpijn, een droge huid, benauwdheid, allergieën of gewrichts- en spierproblemen ervaren.
Vocht en temperatuur binnenshuis. Luchtvervuiling, schadelijke stoffen, geluids- en geuroverlast, asbest en uv-straling, en veiligheid hebben een belangrijke invloed hebben op je gezondheid.
Je verbetert de gezondheid van je woning met:
Gezond wonen: Kies een goede locatie voor je woning
Gezond wonen is meer dan een gezonde luchtkwaliteit. Hou zeker rekening met de locatie en de omgeving van je toekomstige woning.
In de nabije omgeving van snelwegen of industrie heb je af te rekenen met fijn stof. Dat is uiteraard schadelijk voor je gezondheid. Hoe verder je toekomstige woning van deze vervuilende bronnen ligt, hoe beter.
De oriëntatie van je woning
Om voldoende daglicht binnen te krijgen is ook de oriëntatie van je woning belangrijk. Voldoende daglicht is onmisbaar voor je gezondheid, maar ook voor je woning.
Daglicht verhoogt de aanmaak van vitamine D, verbetert je humeur en regelt je slaap-waakritme.
Zo krijg je meer daglicht binnen
Je kunt op verschillende manieren meer daglicht in je woning brengen. Extra daglicht in je woning brengen doe je met:
- Dakramen
- Het plaatsen van een lichtstraat
- Grote ramen
- Geef zowel de muren als de plafonds een licht kleurtje
- Kies voor een licht interieur met lichte vloeren en meubels
- Plaats glazen deuren en een achtergevel
Gezond wonen met een goede ventilatie voor betere luchtkwaliteit
Ventileren doe je eenvoudig door dagelijks zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten en met een ventilatiesysteem.
Zorg er ook voor dat er binnen niet wordt gerookt, en vermijd zoveel mogelijk het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen.
Gezond wonen met een goede isolatie
Een goede isolatie zorgt voor een goed binnenklimaat. In de zomer houdt het de warmte buiten en in de winter de koude buiten.
Gebruik ook geluidsabsorberende materialen zoals dubbel of driedubbel glas, gecombineerd met vloerisolatie.
Een goede geluidsisolatie houdt alle storende geluiden buiten en zorgen voor een rustige en ontspannen leefomgeving. Dat
Gezond wonen is veilig wonen
Verhoog de veiligheid van je woning met het gebruik van rookmelders. Gebruik ook preventieve maatregelen tegen mogelijke ongevallen. Dat doe je met het plaatsen van traphekjes en antislipmatten.
De voordelen van gezond wonen
Gezond wonen heeft meerdere voordelen. Gezond wonen:
- Verbetert je gezondheid: gezond wonen vermindert het risico op allerlei gezondheidsproblemen zoals luchtwegaandoeningen en allergieën.
- Voorkomt mogelijke ongevallen
- Verbetert je algemeen welzijn: gezond wonen verbetert je leefkwaliteit en verbetert je humeur.
- Verhoogt je productiviteit
- Verbetert je concentratie
- Verhoogt de duurzaamheid: energiezuinig wonen en een goede isolatie is ook goed voor ons leefmilieu.
Conclusie: gezond wonen verbetert je leefcomfort en gezondheid
Gezond wonen is belangrijk voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goede luchtkwaliteit, met veel daglicht, een goede energie- en geluidsisolatie en maximale veiligheid verbetert onze fysieke en mentale ingesteldheid.