Eiwitrijke voeding
Spread the love

Eiwitrijke voeding is onmisbaar voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Die is nodig om diabetes type 2 te voorkomen en onze gezondheid op peil te houden.

Schommelingen in onze bloedsuikerspiegel zorgen voor heel wat gezondheidsklachten zoals diabetes, vermoeidheid en plotse stemmingswisselingen.

Met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon, rijk aan magere eiwitten, kunnen we onze bloedsuikerspiegel in balans houden.

Welke eiwitrijke voeding voor stabiele bloedsuikerspiegel kunnen we in ons gezond eetpatroon inpassen?

Eiwitten spelen een sleutelrol in het stabiliseren van onze bloedsuikerspiegel. Eiwitten vertragen namelijk de opname van koolhydraten, waardoor een plotse en sterke stijging en daling van glucose in ons bloed wordt voorkomen.

Door eiwitrijke voedingsmiddelen in ons dagelijks eetpatroon in te passen houden we onze bloedsuikerspiegel stabiel en gezond en voorkomen we de ontwikkeling van diabetes.

Daarnaast voorkomen eiwitten de ontwikkeling van insulineresistentie.

Wat is Insulineresistentie?

Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat onze alvleesklier meer insuline aanmaakt. Dit hormoon brengt suiker naar onze lichaamscellen om die van de nodige energie te voorzien.

Wanneer je te veel suikeren zetmeelhoudende voedingsproducten eet, kunnen je lichaamscellen de stroom aan insuline niet meer verwerken.

Dan spreken we van insulineresistentie, en is vaak oorzaak van:

 • Diabetes type 2 
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Overgewicht 
 • Metabool syndroom 
 • PCOS

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is niet alleen onmisbaar voor diabetici, maar voor elk van ons.

Eiwitrijke voeding voor stabiele bloedsuikerspiegel: Magere Zuivelproducten:

Yoghurt, kwark en magere melk bevatten eiwitten die de bloedsuikerspiegel geleidelijk op peil houden. Deze producten zijn ook een bron van calcium en andere belangrijke voedingsstoffen.

Magere Vleessoorten

Dat zijn vooral kip- en kalkoenfilet, maar ook rosbief, magere biefstuk, en gekookte ham zijn uitstekende eiwitbronnen die je bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Zorg ervoor om de vetten te beperken te grillen in plaats van te bakken.

Eiwitrijke voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel: Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, alle soorten bonen, doperwten en maïs zijn niet alleen rijk aan eiwitten. Ze barsten ook van voedingsvezels.

Deze combinatie zorgt voor een geleidelijke opname van koolhydraten en een stabiele bloedsuikerspiegel.

Noten en Zaden

Amandelen, walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, en lijnzaad, sesamzaad en chiazaad bevatten hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten (vooral omega-3).

Die helpen onze bloedsuikerspiegel in balans houden.

Eiwitrijke voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel: Vette Vis

Diëtisten raden niet voor niets aan om wekelijks minstens een keer wilde zalm, tonijn, forel, kabeljauw, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring of ansjovis te eten.

Naast deze eiwitten levert vooral vette vis ook omega-3-vetzuren. Die verbeteren je insulinegevoeligheid en stabiliseren je bloedsuikerspiegel.

Eiwitrijke voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel: Eieren

Naast veel eiwitten zijn eieren ook rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B2, B6, en choline, natrium en kalium.

Daarnaast zijn eieren arm aan koolhydraten, waardoor eieren geen nadelige invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Eiwitrijke voeding

Pindakaas

Een eetlepel pindakaas levert naast acht gram eiwit, ook verrassend veel voedingsvezels, magnesium, zink, vitamine B3 en foliumzuur.

Gezonde pindakaas bevat geen toegevoegde suiker, maar alleen pinda’s en zout. Om van alle voordelen van pindakaas te genieten, combineer je dit best met koolhydraatarme groenten in plaats van witbrood.

Groenten met de minste koolhydraten zijn vooral:
 • Champignons
 • Zuurkool
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Andijvie
 • Komkommer
 • Paksoi
 • IJsbergsla
 • Bleekselderij
 • Snijbonen

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole