Plantaardige eiwittenPlantaardige eiwitten maken deel uit van ieder gezond eetpatroon. Zeker als je wilt afvallen. Maar lang niet alleen daarom. Ze zijn ook onmisbaar voor een goede gezondheid en het behoud ervan.
Spread the love

De voordelen van plantaardige eiwitten worden nog teveel onderschat. Zeker in vergelijking met dierlijke eiwitten.

Eiwitten zijn echter onmisbaar voor onze gezondheid en ons welzijn. Ze spelen een belangrijke rol bij het opbouwen en herstellen van weefsels, bij het transporteren van voedingsstoffen en het reguleren van hormonen.

Maar waar halen we deze eiwitten vandaan? Vaak wordt gedacht dat dierlijke producten de beste bron van eiwitten zijn. Plantaardige eiwitten zijn minstens zo effectief en hebben zelfs enkele voordelen vergeleken met dierlijke eiwitten.

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Plantaardige eiwitten komen voor in verschillende soorten voeding zoals granen, peulvruchten, onbewerkte noten, zaden en groenten.

Deze voedingsmiddelen bevatten verschillende aminozuren. Die zijn nodig om complete proteïnen te vormen. Een compleet proteïne bevat alle negen essentiële aminozuren. Die maken we niet zelf aan.

In welke plantaardige voeding vinden we de meeste eiwitten?

Deze voeding bevatten de meeste plantaardige eiwitten:

Peulvruchten

Peulvruchten zoals (dop)erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, linzen, en kikkererwten bevatten veel eiwitten of proteïnen per portie. Honderd gram gekookte linzen bevat 9 gram proteïne.

Onbewerkte noten

Onbewerkte noten zijn ongezouten, ongebrand en niet geroosterd. Alle noten zijn rijk aan eiwitten, maar amandelen, pinda’s en cashewnoten bevatten de hoogste concentratie eiwitten. Een handjevol of 28 gram amandelen is goed voor zes gram proteïnen.

Zaden

Vooral chiazaad en hennepzaad bevatten heel wat hoogwaardige eiwitten. Een handjevol chiazaad bevat gemiddeld vier gram proteïne.

Groenten

Hoewel groenten vaak niet als een grote bron van eiwitten worden beschouwd. Groene bladgroenten en zeker broccoli, spinazie en spruitjes, maar ook (kidney)bone, alfalfa, champignons, maïs, boerenkool en artisjok zijn belangrijke bronnen van plantaardige eiwitten.

De voordelen van plantaardige eiwitten

Doen je makkelijker afvallen

Plantaardige voeding is calorierijk dan dierlijke voeding. Daardoor val je makkelijker af wanneer je dierlijke eiwitten vervangt door plantaardige.

Bovendien zorgen plantaardige eiwitten voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger hebt en dus minder eet.

Makkelijk verteerbaar

Plantaardige eiwitten zijn makkelijker verteerbaar dan hun dierlijke variant. In dierlijke producten vinden we vaak meer ongezonde, verzadigde vetten en transvetten. Die zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en vertragen onze spijsvertering.

Bovendien bevatten plantaardige eiwitten veel vezels. Die dragen niet alleen bij aan een gezonde spijsvertering. Ze zorgen voor een snel en langdurig voldaan gevoel, waardoor je makkelijker afvalt.

Plantaardige eiwitten zijn goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten

Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat het vervangen van dierlijke proteïnen door plantaardige proteïnen kan bijdragen aan een betere gezondheid van het hart. Plantaardige voeding bevat namelijk minder verzadigde vetten en cholesterol dan dierlijke voeding, wat kan leiden tot een verlaging van het risico op hartziekten.

Vet- en cholesterolarm

Plantaardige eiwitten zijn ook rijk aan vitamines, mineralen, vezels, gezonde vetten en antioxidanten en bevatten nauwelijks cholesterol en ongezonde verzadigde vetten en transvetten.

Milieuvriendelijk

Het produceren van dierlijke producten heeft vaak een grotere invloed op ons milieu. Het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige verminderen belasting op ons milieu.

Betaalbaar

Plantaardige voeding is over het algemeen goedkoper dan dierlijke. Peulvruchten en granen zijn uitstekende vlees- en visvervangers en veel goedkoper.

Conclusie: Eiwitten zijn gezond en verbeteren ons leefmilieu

Vergeleken met dierlijke eiwitten, zijn plantaardige eiwitten vaak doeltreffender en zorgen ze voor meer voordelen.

Plantaardige eiwitten zijn niet alleen makkelijker te verteren. Ze dragen ook bij aan een betere gezondheid van ons hart, zorgen voor gewichtsverlies, en zijn milieuvriendelijk en betaalbaar.

Door meer plantaardige proteïnen in je gezond eetpatroon in te passen leef je niet alleen gezonder, maar draag je ook bij aan een beter leefmilieu.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole