Eiwitten eten
Spread the love

Eiwitten eten is nodig als je makkelijker wilt afvallen. Maar daar is meer voor nodig dan eiwitten alleen. Afvallen doe je met veel eiwitten, voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten. Eiwitten ingepast in een gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon zijn wel degelijke belangrijk om makkelijker af te vallen.

Maar welke invloed hebben eiwitten op onze gezondheid?

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. We kunnen dus niet zonder. Eiwitten of proteïnen zijn populairder dan ooit. Zeker bij diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen en zo snel mogelijk willen afvallen. Maar wat zijn eiwitten nu precies en wat doen ze nog meer met onze gezondheid dan meer vet verbranden en snel afvallen?

Net zoals gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en trage koolhydraten hebben we eiwitten nodig als bron van energie. Het zijn tegelijkertijd belangrijke bouwstenen van je lichaam. Eiwitten vinden we zowel in plantaardige als in dierlijke voeding. Zo goed als alle voeding bestaat uit eiwitten. Die zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn er in totaal 22 verschillende soorten aminozuren. Negen daarvan maken we zelf niet aan. Dat zijn dan de essentiële aminozuren. Die essentiële of onmisbare aminozuren halen we uit onze dagelijkse voeding. Krijgen we er te weinig naar binnen, dan krijgen we al vlug met gezondheidsproblemen te kampen zoals:

 • Vermoeidheid
 • Haaruitval
 • Afbouw van onze spiermassa
 • Verstoorde hormonen

Snel afvallen doe je met een combinatie van veel eiwitten en genoeg gezonde vetten en trage koolhydraten.

Wat zijn koolhydraten?

We maken hierbij het onderscheid tussen snelle en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten vinden we vooral in geraffineerde witte suiker en in zetmeel. Dus zeker ook in snoep, koekjes en gebak, witte deegwaren en rijst, witte soorten brood, in honing, ontbijtgranen en in meer beperkte ook in aardappelen, peulvruchten en fruit.

Lees ook: Waar zitten veel eiwitten in en wat betekenen ze voor je gezondheid?

Wat zijn vetten?

Vetten zijn verzadigd of onverzadigd. Verzadigde vetten herken je aan hun vaste structuur bij kamertemperatuur zoals vetten afkomstig uit vlees, zuivel, ijs, melk en sommige oliën. Onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar en bestaan in enkelvoudig of meervoudig verzadigde vorm. Enkelvoudig zijn oliën uit noten, olijven en avocado’s.  Meervoudig zijn oliën uit sojabonen, lijnzaad, zonnebloem, saffloer en vetten die chemisch getransformeerd om ze vast te maken zoals margarine.

Eiwitten eten zorgt voor gezonde lichaamscellen

Als bouwstenen van ons lichaam zorgen eiwitten voor de gezondheid van onze lichaamscellen. De goede werking van vele organen en lichaamsprocessen hangen af van de aanwezigheid van voldoende eiwitten. Spieren hebben veel hoogwaardige eiwitten nodig om zich te herstellen van de geleverde inspanningen en om onze spiermassa te vergroten en te behouden. Spieren verbruiken ook energie (calorieën) zelfs in rust en tijdens onze slaap. En ook ons immuunsysteem hebben eiwitten nodig voor de aanmaak van genoeg afweerstoffen en sommige hormonen. Eiwitten beïnvloeden gunstig onze stofwisseling waardoor we meer opgeslagen lichaamsvet verbranden en makkelijker afvallen. Neem bij voorkeur whey eiwitten als je snel wilt afvallen. Dat zijn de gezondste eiwitten die je kunt eten.

Eiwitten eten: Dierlijke of plantaardige 

 • Dierlijke eiwitbronnen zijn vooral: vlees, vette vis, eieren en zuivel zoals in magere kaas (+20), in melk, karnemelk, natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen. Vooral vette vis zoals wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis barsten van eiwitten en gezonde visvetzuren.
 • Plantaardige eiwitbronnen zijn: groenten en vooral groene bladgroenten, peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten) onbewerkte noten, zaden en pitten, paddenstoelen, volkorengranen en volkorenproducten, soja en sojaproducten, seafood zoals algen, zeewier, kelp, spirulina en chlorella.

Hoeveel eiwitten eten per dag?

Als je weinig of zelfs niet beweegt volstaat 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Sommige bevolkingsgroepen hebben meer eiwitten nodig. Dat is het geval met duursporters. Die hebben tussen de 1,2 tot 1,5 gram eiwitten nodig. De juiste hoeveelheid is afhankelijk van de frequentie en intensiviteit waarmee ze sporten. Voor krachtsporters ligt de hoeveelheid eiwitten tussen de 1,6 tot 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Eiwitten eten zorgen voor snel en langdurig voldaan gevoel

Die zorgen voor een snel en langdurig voldaan gevoel je automatisch minder eet en je minder calorieën binnen krijgt.

Ook interessant: Spieren opbouwen zonder dierlijke eiwitten te eten?

Eiwitten eten zorgen voor een snelle vetverbranding 

Ons lichaam kan alleen maar meer vet verbranden met de hulp van meer eiwitten, voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten.  Zonder deze gezonde voedingsstoffen verlies je spieren in plaats van opgeslagen vet. Om snel afvallen mogelijk te maken is het dus niet alleen belangrijk om veel eiwitten te eten. Je hebt ook voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten nodig.

Eiwitten eten houden je bloedsuikerspiegel meer stabiel

Vooral na het eten van voeding rijk aan geraffineerde witte suiker stijgt onze bloedsuikerspiegel razendsnel. Om daarna even snel te dalen. Dat zorgt voor een verstoring van onze vetverbranding als gevolg van een te hoog insuline gehalte. Zowel eiwitten als gezonde onverzadigde vetten en vetzuren doen je bloedsuikerspiegel geleidelijk aan stijgen. Snelle koolhydraten zijn vooral geraffineerde witte suiker maar zijn ook aanwezig in witte deegwaren en rijst, in alle witte soorten brood en in aardappelen. Deze voedingsmiddelen horen niet thuis in een gezond voedingspatroon, zeker niet als je iets aan je overgewicht wilt doen.

Hoogwaardige eiwitten eten zijn belangrijk als je wilt afvallen

De hoeveelheid hoogwaardige eiwitten heeft een belangrijke invloed op onze stofwisseling, onze stofwisseling en op de snelheid waarmee we opgeslagen vet verbranden. Dat maakt snel afvallen mogelijk. Aminozuren zijn het belangrijkste bestanddeel van eiwitten. Als het gaat om snel af te vallen is leucine een van de belangrijkste aminozuren. Om meer van deze stof binnen te krijgen neem je best hoogwaarde whey eiwit als voedingssupplement. Dat is de beste soort eiwitten die we kunnen gebruiken om ons overgewicht te verliezen. Leucine vinden we ook in voedingsmiddelen zoals:

 • Vlees: vooral rood vlees en varkensvlees
 • Vette vis
 • Zuivel: zoals melk, kaas (+20), karnemelk, magere natuuryoghurt en kwark
 • Eieren
 • Kip en kalkoen

Rood een bewerkt vlees zoals worst, salami, paté en alle bewerkte vleessoorten als broodbeleg eet je best niet of zo weinig mogelijk. De hoeveelheid eiwitten die je daarmee verliest kun je goedmaken door het dagelijks innemen van Whey eiwit.

Je gezondheid verbeteren en makkelijker afvallen doe je alleen in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole