Spieren opbouwen met de juiste voeding

Als je sneller wilt afvallen en je spieren opbouwen is het belangrijk de juiste voeding te kiezen. En dat is voeding met veel eiwitten. Die bevorderen niet alleen je spieropbouw maar ook je spierherstel na geleverde inspanningen. Het is dus belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Volgens het Voedingscentrum hebben gezonde mensen met een normale levensstijl gemiddeld o,8 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Intensieve sporters hebben meer eiwitten nodig, namelijk tot twee gram per kilo lichaamsgewicht.

Spieren opbouwen met dierlijke eiwitten

We eten vooral eiwitten afkomstig van dierlijke voedingsproducten. Die vinden we vooral in vette vissoorten zoals wilde zalm, paling, tonijn, schol en schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis. Dierlijke eiwitten zijn uiteraard ook afkomstig uit vlees- en zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt, kwark, karnemelk en eieren. Dankzij onze groeiende belangstelling voor alles wat gezond is eten we echter steeds minder vlees. Maar halen we dan wel genoeg eiwitten uit plantaardige voeding om meer spieren te kweken?

Spieren opbouwen met plantaardige eiwitten is gezonder

Plantaardige eiwitten zijn volwaardige eiwitten maar worden door ons lichaam niet zo makkelijk opgenomen dan dierlijke eiwitten. Om dezelfde hoeveelheid spieren te kweken zijn er dus meer plantaardige eiwitten nodig dan eiwitten van dierlijke oorsprong. Grootschalige onderzoeken wijzen echter uit dat plantaardige eiwitten gezonder zijn dan dierlijke. De voordelen van plantaardige eiwitten:

 • Zijn arm aan vetten en rijk aan voedingsvezels
 • Verbranden meer opgeslagen lichaamsvet en doen ons makkelijker afvallen
 • Brengen ons cholesterolgehalte in evenwicht
 • Verlagen een hoge bloeddruk
 • Voorkomen aderverkalking en hart- en vaatziekten
 • Vermindert het risico op diabetes type 2

Belangrijke bronnen van plantaardige voeding zijn vooral:

 • Groenten en vooral groene bladgroenten: zoals spinazie, andijvie, sla, alle groene koolsoorten, broccoli, bloemkool, tuin- en waterkers
 • Peulvruchten: zoals erwten, bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten
 • Onbewerkte noten: amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten en paranoten
 • Natuurlijke zaden: haver, zemelen, quinoa, sesamzaad, lijnzaad en chiazaad
 • Ongezouten, niet geroosterde en ongebrande pitten: pijnboompitten, zonnebloempitten en pompoenpitten
 • Soja en sojaproducten
 • Algen, zeewier, spirulina en chlorella
 • Volkoren deegwaren, zilvervliesrijst, bruine rijst, bulgar en couscous

Plantaardige voeding rijk aan gezonde voedingsstoffen

Plantaardige voeding is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels en bevat minder calorieën dan dierlijke voedingsproducten.  Plantaardige voeding met veel eiwitten maakt ons sterker, doet ons meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.

Spieren opbouwen door voldoende te rusten

Om voldoende spieren te kweken is op tijd en stond ontspannen en rusten even belangrijk dan te sporten. Onze spieren hebben namelijk tijd nodig om te herstellen van de geleverde inspanningen en om sterker te worden.

Krachttraining

Spieren opbouwen doe je met een combinatie van gezond natuurlijk eten en krachttraining. Samengestelde oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk aan het werk zetten zijn best om meer spieren te kweken, meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Je bekomt het beste effect door krachttraining en cardio met elkaar af te wisselen.

Spieren opbouwen en snel afvallen in een gezond voedingspatroon

Spieren opbouwen, meer vet verbranden en makkelijker afvallen doe je nog altijd in een gezond en natuurlijk voedingspatroon met voldoende lichaamsbeweging. Gezond en natuurlijk eten neemt niet voor niets zeventig procent van ons totaal gewichtsverlies voor zijn rekening. De resterende dertig procent moet dan van meer bewegen komen. Om makkelijker af te vallen gaan gezond eten en voldoende bewegen altijd samen. Het is dus vooral belangrijk om op je voeding te letten. Een gezond voedingspatroon bestaat nog altijd uit veel eiwitten, voldoende gezonde vetten en de juiste (trage) koolhydraten.

Dagelijks voldoende water drinken

Het gezond effect van zo’n gezond eetpatroon wordt nog aanzienlijk versterkt door voldoende water te drinken, minstens 2,5 liter per dag.