Cholesterolrijke voeding
Spread the love

Cholesterolrijke voeding wordt zoveel mogelijk beperkt. Zij aanzien cholesterol als één van de belangrijke oorzaken van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen waaronder levensbedreigende hart- en vaatziekten, aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes.

Toch is dit alles slechts gedeeltelijk waar. Amerikaanse wetenschappers achterhaalden dat heel wat cholesterolrijke voeding veel gezonder is dan gedacht. Het helpt ons niet alleen onze gezondheid te verbeteren. Het doet ons tegelijk makkelijker afvallen.

Welke cholesterolrijke voeding is toch gezond en doet ons zelfs afslanken?

Een verstoord cholesterolgehalte is het gevolg van onze ongezonde voeding, en van te weinig lichaamsbeweging. Ben jij ook in dit geval, en is je slechte LDL- cholesterol te hoog? Dan ben je zeker niet alleen. Minstens zeventig procent van alle Belgen en Nederlanders kampt ermee.

Eens je cholesterolniveau uit evenwicht loop je een hoger risico op :

  • Overgewicht
  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
Wat is cholesterol?Cholesterol voeding is niet altijd ongezond. Cholesterol is een lipide. Een vetachtige stof en onmisbaar voor de gezondheid van onze lichaamscellen. Teveel lipiden in ons bloed zijn echter oorzaak van tal van aandoeningen. Naast onze lever, is onze dagelijkse voeding een belangrijke bron van deze stof.In normale omstandigheden produceert onze lever voldoende goede HDH- cholesterol om goed te blijven functioneren.Voeding met veel ongezonde vetten, is ook cholesterolrijke voeding.

Cholesterolrijke voeding met goede en slechte cholesterol

Bij dit alles moeten we onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde cholesterol. Omdat deze stof niet oplost in ons  bloed. LDL- eiwitten vervoeren cholesterol vanuit onze lever door gans ons lichaam.

Slechte of ongezonde LDL- cholesterol kan zich vastzetten op de wand van onze slagaders, en zo onze bloedvaten vernauwen.

 

HDL- cholesterol zorgt voor een ander verhaal. Deze brengt het teveel aan cholesterol terug naar onze  lever. Via onze gal wordt het teveel uit ons lichaam verwijderd.

Gezonde HDL- cholesterol zuivert ons lichaam van alle giftige afvalstoffen.

Ongezonde verzadigde vetten en transvetten

Eet je teveel ongezonde en dus verzadigde vetten en transvetten, dan neemt dan het cholesterolgehalte in ons bloed toe. Daar ondervind je niet onmiddellijk hinder van. Is vooral je ongezonde LDL- cholesterol jarenlang te hoog, dan slibben je bloedvaten dicht. Daardoor kan je bloed steeds moeilijker passeren, en uiteindelijk een levensbedreigend hart- of herseninfarct veroorzaken.

Oorzaken van een verstoord cholesterolgehalte waar we wel iets kunnen aan doen:

  • Roken: verlaagd je dosis gezonde HDH- cholesterol aanzienlijk, waardoor je bloedvaten vernauwen
  • Overgewicht: heeft een negatieve invloed op je cholesterolgehalte. Vooral ongezond buikvet brengt ons cholesterolgehalte uit evenwicht
  • Ongezonde voeding: met veel verzadigde vetten en transvetten hebben een nadelige invloed op ons cholesterolgehalte. Een vet- en cholesterolarm dieet dring zich dan op
  • Onvoldoende lichaamsbeweging: zorgt voor overgewicht en brengt je cholesterol uit balans. Voldoende lichaamsbeweging zal je gezonde HDL- cholesterol verhogen en de ongezonde verlagen
  • Alcoholgebruik: drink zo weinig mogelijk alcohol of alcoholische dranken. Vanaf amper twee glazen per dag wee glazen zal het triglyceridengehalte in je bloed verhogen. Ook dat is oorzaak van een verstoord cholesterolgehalte

Oorzaken van een onevenwichtig cholesterolniveau waar we geen invloed op hebben:

  • Erfelijke stoornissen in de vetstofwisseling
  • Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
  • Diabetes
  • Nieraandoeningen
  • Leverproblemen 
  • Het gebruik van sommige geneesmiddelen: waaronder de anticonceptiepil medicijnen, sommige plaspillen en beta blokkers
  • Ons geslacht: Mannen hebben van nature een kleinere dosis gezonde HDL- cholesterol dan vrouwen

Cholesterolrijke voeding die toch gezond is en makkelijker doet afvallen

Omdat er goede en slechte cholesterol bestaat, hebben we de keuze uit heel wat cholesterolrijke voeding die toch gezond is en ons helpt om makkelijker gewicht te verliezen.

Cholesterolrijke voeding: eieren

Deze werden lange tijd als ongezond beschouwd vanwege hun hoge dosis cholesterol. Ze zijn nochtans een belangrijke bron van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen, waaronder dus gezonde cholesterol. 

Eieren leveren ook vitamine A, B2, B12, en vitamine D, en mineralen zoals fosfor, seleen, foliumzuur, ijzer en zink. Eieren zijn een uitstekende vleesvervanger. Ze verlengen tegelijk ons verzadigingsgevoel. Daardoor zijn we vlug verzadigd, blijft onze honger langer uit en eten we automatisch minder.

Eieren

leefnugezonderbuttonGROENEVVerlengen ons verzadigingsgevoel waardoor we automatisch minder eten en makkelijker afvallen

leefnugezonderbuttonGROENEVLeveren hoogwaardige en goed verteerbare eiwitten

leefnugezonderbuttonGROENEVZijn  calorie- arm

leefnugezonderbuttonGROENEVZijn een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen

leefnugezonderbuttonGROENEVVersterken onze hersensfuncties, en de ontwikkeling van de hersens

leefnugezonderbuttonGROENEVLeveren de 9 essentiële aminozuren die door ons lichaam onmogelijk kunnen aangemaakt worden

leefnugezonderbuttonGROENEVVerhogen de vruchtbaarheid van vrouwen

leefnugezonderbuttonGROENEVKunnen botontkalking of osteoporose voorkomen of de symptomen ervan aanzienlijk verzachten

leefnugezonderbuttonGROENEVDe dooier is echter veruit de meest voedzame deel van het ei.

Cholesterolrijke voeding: Zuivel

Kaas, en dan vooral magere kaas (+20%) en alle magere zuivel passen in ieder gezond voedingspatroon.

Kaas zorgt voor heel wat voordelen op het vlak van je gezondheid en lichaamsgewicht:

leefnugezonderbuttonGROENEVIs een uitstekende bron van eiwitten. Deze geven je een langer verzadigingsgevoel waardoor honger langer uit blijft. Eiwitten zorgen tegelijk voor cel opbouw en onderhoud

leefnugezonderbuttonGROENEVIs rijk aan calcium. Dit mineraal zorgt voor sterke botten en is in staat botontkalking of osteoporose te voorkomen

leefnugezonderbuttonGROENEVMagere platte kaas bevat weinig of geen vet

leefnugezonderbuttonGROENEVZijn rijk aan enzymen, goed voor sterke tanden

leefnugezonderbuttonGROENEVGoed voor hart- en bloedvaten

Cholesterolrijke voeding: lever en orgaanvlees

Orgaanvlees zoals lever en niertjes worden nog steeds onderschat als het om hun invloed op onze gezondheid gaat. Ze zijn nochtans rijk aan gezonde voedingsstoffen. Honderd gram rundlever bevat 400 milligram cholesterol . Orgaanvlees is niet alleen, super gezond, maar ook goedkoop.

 Orgaanvlees zoals lever en niertjes:

leefnugezonderbuttonGROENEVIs een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten

leefnugezonderbuttonGROENEVDe meest geconcentreerde bron van vitamine A, vitamine B12 of foliumzuur

leefnugezonderbuttonGROENEVIs rijk aan ijzer

leefnugezonderbuttonGROENEVLeveren belangrijke sporenelementen zoals koper, zink en chroom

leefnugezonderbuttonGROENEVGeeft je extra energie en een groter uithoudingsvermogen, en is je beste wapen tegen vermoeidheid

leefnugezonderbuttonGROENEVStimuleren je hartfunctie als gevolg van het Co- enzym Q10

leefnugezonderbuttonGROENEVIs rijk aan purines, stikstofhoudende verbindingen en de voorlopers van DNA en RNA

leefnugezonderbuttonGROENEVCholine, een belangrijke voedingsstof die helpt bij het beschermen van de gezondheid van uw hersenen, hart, lever en spieren

Cholesterolrijke voeding: schaal en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren zoals garnalen, mosselen, oesters, kokkels, sint- jacobsschelpen en krab zijn bijzonder voedzaam, rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze vetarm.

Schaal- en schelpdieren leveren maar liefst 50% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium. Een mineraal dat het risico op prostaatontsteking en prostaatkanker aanzienlijk verkleint. Schaal- en schelpdieren zijn tevens de rijkste bron van jodium. Dit mineraal stimuleert je hersenen en zorgt voor een gezond werkende schildklier.

Je schildklier is belangrijk voor je vetverbranding en de aanmaak van sommige hormonen.

Cholesterolrijke voeding: vette vis 

Vette vis zoals wilde zalm, paling, makreel, tonijn, forel, kabeljauwfilet, heilbot, dorade, sardienen, haring en ansjovis zijn supergezond. Om er maximaal van te genieten, eet je bij voorkeur twee keer per week vette vis. Variatie is ook hier de boodschap.

Cholesterolrijke voeding zijn alle vette vissoorten zijn rijk aan vitamine A en D, omega 3 vetzuren en gezonde ch. Vooral sardienen zijn veel gezonder dan velen beseffen, en zijn daar bovenop erg goedkoop. Vooral sardienen in blik zijn sterke aanraders.

Sardienen zorgen voor:

leefnugezonderbuttonGROENEVOnze groei

leefnugezonderbuttonGROENEVGezond bloed en gezonde bladvaten

leefnugezonderbuttonGROENEVEen sterk zenuwstelsel

leefnugezonderbuttonGROENEVGoed functionerende hersenen

leefnugezonderbuttonGROENEVEen lang verzadigingsgevoel door de aanwezigheid van een hoge concentratie hoogwaardige eiwitten. Die doen ons meer vet verbranden en makkelijker afvallen

Een betere gezondheid en op een verantwoorde manier afvallen doe je met het Vet Verliezen 1.0 Programma

Beste manieren om af te vallen doen ons langzaam gewicht verliezen dan. Maar ze bieden daartegenover het niet te onderschatte voordeel dat je de kilo’s die je ermee afvalt ook definitief kwijt bent.

Beste manieren om cholesterolrijke voeding te beperken en af te vallen zorgen ervoor dat het verloren lichaamsgewicht dus nooit meer terug komt.

Een gezond eetpatroon   dat ons makkelijker doet afvallen is ongetwijfeld het Vet Verliezen 1.0 Programma met honderden gezonde voedingstips en originele recepten met puur natuurlijke en vet verbrandende ingrediënten.

Dat Vet Verliezen 1.0 Programma hielp ondertussen al meer dan 10000 Nederlanders en bijna evenveel Belgen definitief van hun vervelend buikje en van hun overgewicht af.

Ben jij de volgende?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]vetverliezenbanner[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole