Welke lenzen kiezen
Spread the love

Welke lenzen kiezen die het best bij je oogprobleem past? Dat is zeker geen gekke vraag, want de keuze aan ooglenzen is verrassend groot. Ben je ook op zoek naar de juiste contactlenzen om je zicht te verbeteren? Door de vele soorten en opties is het maken van de juiste keuze lang niet zo makkelijk dan je denkt. Voor het kiezen van de lenzen die het best bij je passen hou je best rekening met enkele belangrijke factoren, vooral met de soorten lenzen. Contactlenzen kopen doe je makkelijk online, ongestoord en zonder lange wachttijden.

Welke soort contactlenzen passen bij welke oogproblemen?

Je hebt de keuze uit vele soorten contactlenzen. Die zijn aangepast aan de meeste oogproblemen waarmee je kunt te maken krijgen. Zo heb je de keuze tussen wegwerp lenzen, bifocale en multifocale contactlenzen en gekleurde lenzen. Daarbij maken we nog eens onderscheid tussen harde en zachte contactlenzen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Welke lenzen kiezen: Zachte lenzen

Je zal in de eerste plaats moeten kiezen tussen harde en zachte contactlenzen. Die zijn soepel, flexibel en groter dan harde contactlenzen. Ze bevatten namelijk meer water waardoor ze zich comfortabel aan je ogen vastzuigen. Zachte ooglenzen bestaan in diverse materialen. Naast eenvoudige lenzen van de zogenaamde eerste generatie zijn die van de tweede generatie zijn vervaardigd uit hydrogel. De nieuwste of de derde generatie zijn gemaakt van silicone hydrogel. Zachte fijne lenzen zijn er ook in verschillende watergehaltes.

Minder soorten en maten

In vergelijking met harde lenzen hebben we zachte lenzen in minder vormen en maten. Ze passen zich namelijk aan de vorm van je ogen aan. Hou er wél rekening mee dat deze zachte lenzen sneller vuil worden als gevolg van de verschillende stoffen in je traanvocht. Dat maakt het onderhoud van dit soort lenzen duurder. Zachte lenzen moeten constant vochtig blijven. Om uitdrogen te voorkomen moeten ze in lensvloeistof geplaatst worden. Je vervangt dit soort lenzen dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Welke lenzen kiezen: Daglenzen

Met daglenzen begin je elke dag met nieuwe contactlenzen. Ze moet ze dus niet meer schoonmaken na het verwijderen. Het aanbod aan soorten en maten daglenzen wordt steeds groter. Er wordt ook constant gezocht naar nieuwe materialen voor daglenzen en worden ze gebruiksvriendelijker.

Minder irritatie

Een ander niet te onderschatten voordeel is dat deze daglenzen veel minder stof, pollen, bacteriën en andere onzuiverheden verzamelen die irritatie van je ogen kunnen veroorzaken. Daglenzen zijn dus zeker geschikt wanneer je in een stofrijke omgeving werkt, voor op vakantie, bij geïrriteerde ogen of in het hooikoortsseizoen.

Welke lenzen kiezen: Weeklenzen

Weeklenzen worden ook bij ons populairder. Ze zijn sterker dan daglenzen waardoor je ze makkelijk inbrengt. Daarnaast vragen ze relatief weinig onderhoud en vaak kun je ze zowel overdag als ‘s nachts dragen. Dat is bij dag en maandlenzen niet het geval. Weeklenzen hebben wél aangepaste lenzenvloeistof nodig. Je kunt ze daarin bewaren en mee schoonmaken.

Welke lenzen kiezen: Maandlenzen

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn maandlenzen zachte contactlenzen die je maandelijks vervangt. De keuze aan soorten, maten, merken en materialen is vrijwel onbeperkt. Sommige lenzen houden bijvoorbeeld meer water vast, terwijl anderen meer zuurstof doorlaten. Voor maximale hygiëne vragen maandlenzen wel veel onderhoud. Je reinigt ze met een aangepaste lenzenvloeistof.

Harde lenzen

Harde, stijve contactlenzen, vormvaste of RGP (starre gas permeabele) lenzen hebben een langere levensduur. Ze zijn ook kleiner waardoor veel zuurstof het hoornvlies bereikt. Dat zorgt voor een prettig gevoel. Harde lenzen zijn vooral geschikt voor mensen met droge ogen. Ze hebben het kleinste risico op infectie en beschadiging van je hoornvlies.

Betere bescherming

Harde lenzen  beschermen ook beter tegen kwaliteitsverlies van je ogen. Ze zitten wel minder comfortabel dan zachte lenzen omdat ze niet zo soepel en flexibel zijn. Ze verzamelen ook vlugger meer stof. Harde lenzen gebruik je gemiddeld 18 maanden waardoor ze relatief goedkoop zijn. Draag ze toch niet té lang en vervang ze tijdig.

Voordelen van zachte lenzen

 • Zitten comfortabel
 • Laten veel zuurstof door
 • Beschikbaar in zowel dag-, week-, als maandlenzen

Nadelen van zachte lenzen

 • Drogen snel uit
 • Vragen meer onderhoud
 • Scheuren sneller dan harde lenzen

Voordelen van harde lenzen

 • Beschermen ogen goed tegen achteruitgang
 • Weinig kans op scheuren en ontstekingen

Nadelen harde lenzen

 • Hebben een lange gewenningsperiode
 • Je draagt ze minder lang dan zachte lenzen
 • Zitten minder comfortabel dan zachte lenzen

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

One thought on “Welke lenzen kiezen die het best bij je oogprobleem passen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole