Verwarmen met pellets

Verwarmen met pellets: waar moet je zeker op letten en wat zijn de voordelen?

Spread the love
Verwarmen met pellets is actueler dan ooit. Vooral nu de aardgasprijzen omhoogschieten en er geen tekenen zijn dat de stijging binnenkort zal stoppen. Met pelletkachels kunnen we onze huizen comfortabel verwarmen zonder aardgas. Dat kan zelfs zonder extra isolatie.

Wat is verwarmen met pellets en wat zijn de voordelen?

Pelletkachels lijken veel op houtkachels. In plaats van houtblokken gebruiken ze pellets om te verwarmen. Met een pelletkachel verwarm je een kamer, meestal je woonkamer. Om het hele huis te verwarmen, sluit je een cv-pelletkachel aan op je radiators. Het reservoir van de pelletkachel moet periodiek worden bijgevuld met pellets. Een automatisch systeem meet de hoeveelheid pellets en transporteert die naar de plaats waar ze worden verbrand. De kachel zelf is aangesloten op een ventilator. Hierdoor worden rookgas en het vrijgekomen fijnstof naar buiten afgevoerd.

Wat zijn pellets?

De pellets worden geperst uit onbehandeld afvalhout zonder toevoeging van stoffen zoals lijm of andere chemische bindmiddelen. De hars in het hout houdt de pellets bij elkaar. Door hout van loofbomen toe te voegen kan de kleur van de korrels variëren. Volgens producenten geven honderd procent harshoudende pellets veruit de beste resultaten. Nu experimenteren ze volop met pellets afkomstig van maïs, zonnebloempitten en diverse andere gewassen. Tot nu toe kwam geen enkel van deze alternatieve producten in de buurt van de resultaten van houtpellets. Ze zorgen wel voor meer as en een lagere calorische waarde. Natuurlijke alternatieven voor houtpellets kunnen schoorstenen vervuilen en zelfs kachels doen vastlopen.

Wat zijn goede pellets?

Pellets hebben een diameter van zes millimeter en zijn tussen de tien en dertig millimeter lang. Hoe harder ze geperst zijn, hoe beter hun kwaliteit. Goede pellets glanzen. Is dit niet zo, dan zijn er mogelijk stoffen aan toegevoegd. Ze vertonen geen scheuren, inkepingen of andere beschadigingen. Ze zorgen verder voor weinig of geen stof, hebben een gelijkmatige grootte en dragen bij voorkeur een kwaliteitskeurmerk. Je kunt de kwaliteit van je pellets makkelijk zelf testen door ze onder water te dompelen. Goede pellets lossen volledig op in water en zinken meteen naar de bodem.

De voordelen van verwarmen met pellets: Goedkoop

Verwarmen met houtpellets zal je energierekening aanzienlijk verlagen. Samen met houtblokken zijn ze de goedkoopste manier van verwarmen. Pelletkachels zijn uitgerust met een thermostaat. Daardoor schakelt een pelletkachel zichzelf uit als het warm genoeg is. Wanneer de kamertemperatuur weer daalt, start de kachel automatisch zichzelf weer op. Zo verbruik je nooit méér pellets dan nodig. Pelletkachels zijn nu ook uitgerust met een zogenoemd modulair systeem. Bovendien draait de schroef sneller of langzamer wanneer dat nodig is. Zo wordt de portie pellets in de verbrandingskamer automatisch geregeld. Vergeleken met andere verwarmingsbronnen verwarm je je woning met pellets tot de helft goedkoper.

Pellets hebben een hoog rendement

  • Bestaan voor honderd procent uit hernieuwbare afvalstoffen.
  • Hebben geen enkele invloed op het broeikas-effect.
  • Zijn vergelijkbaar met opgeslagen zonne-energie
  • Zijn CO2-neutraal.
  • De verbranding gebeurt in een natuurlijke CO2- kringloop.
  • Worden lokaal geproduceerd.
  • Maken ons onafhankelijk van schadelijke, fossiele brandstoffen.
  • Bieden meer comfort en warmte als stookolie of gas.
  • Zijn een zuivere brandstof zonder nare geurtjes. 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.