Veroudering vertragen om zo lang mogelijk zelfstandig en in onze vertrouwde thuisomgeving te wonen willen we allemaal.
Daar slagen we meer en meer in. De vergrijzing van de bevolking zorgt ervoor dat we gemiddeld ouder worden en dus ook langer thuis kunnen blijven.
Hoe oud we uiteindelijk worden hebben we spijtig genoeg niet zelf in de hand. We kunnen er wel veel aan doen om zo gezond mogelijk te blijven.
Dat doen we met een gezond eet- en levenspatroon. Met veel natuurlijke voeding zoals verse groenten en fruit en door dagelijks voldoende te bewegen.
Maar wat zijn de juiste vitaminen om onze veroudering te vertragen?
We worden gemiddeld alsmaar ouder, maar dat is niet het belangrijkste. Gezond ouder worden is dat wel. Alleen op die manier kunnen we langer thuis blijven en zelfstandig leven.
Zelf onze veroudering vertragen kunnen we op meerdere manieren. In de eerste plaats door gezond, natuurlijk evenwichtig en gevarieerd te eten en door dagelijks voldoende te bewegen.
Volgens meerdere wetenschappelijke studies kunnen we zo gemiddeld tot 12 jaar langer leven.
Veroudering vertragen door gezond te eten
Onze natuurlijke veroudering vertragen doen we dus vooral door gezond te eten.
Gezond eten staat gelijk met natuurlijk eten. Dat herkennen we aan zo weinig mogelijk ingrediënten. De natuurlijkste voeding bevat, maar een bestanddeel.
Gezond voeding is rijk aan alle nodige gezonde voedingsstoffen zoals:
- Vitaminen
- Mineralen
- Voedingsvezels
- Eiwitten
- Sterke antioxidanten
Niet alleen wat je eet, maar ook hoeveel en wanneer je eet, is belangrijk. Eet zeker niet teveel, maar ook niet te weinig.
Als je te weinig eet kamp je al vlug met een tekort aan gezonde voedingsstoffen. Japanners zijn de recordhouders op het vlak van gezond ouder worden. Dat komt volgens diëtisten omdat ze maar 80 procent van hun maximaal verzadigd gevoel eten.
Dat herken je alleen door goed te kauwen en langzaam te eten. Onze veroudering vertragen kunnen we dus door minder maar gezonder te eten.
Een teveel aan calorieën stimuleert de aanmaak van het schildklierhormoon T3, en dat vertraagt onze stofwisseling of vetverbranding.
Veroudering vertragen door dagelijks voldoende te bewegen
Voor een goede gezondheid staat gezond en natuurlijk eten op de eerste plaats. Maar het lukt nooit als je dagelijks te weinig beweegt.
Je moet nu niet onmiddellijk keihard en urenlang trainen zoals een topsporter. Als je dat niet gewoon bent doet dat meer kwaad dan goed.
Dagelijks een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen op je eigen tempo volstaat. Als je lichaam zich daaraan heeft aangepast kun je deze trainingsinspanningen nog altijd verhogen.
Voldoende beweging is niet alleen belangrijk om je gezondheid te verbeteren. Je mag nog zo gezond eten als je kunt, als je weinig of niet beweegt, val je nooit af.
Veroudering vertragen door je te beschermen tegen zon
De zon bevat schadelijke uv-stralen en die versnellen niet alleen onze natuurlijke veroudering. Ze brengen ook onze gezondheid in gevaar.
Door ons tegen die schadelijke zonnestralen te beschermen kunnen we vervelende problemen zoals huidirritatie, verbranding en zelfs huidkanker voorkomen. Dezelfde uv-stralen versnellen tegelijk ook ons natuurlijk verouderingsproces met een kleurloze bleke huid, ouderdomsvlekjes, kraaienpootjes en ouderdomsrimpels als resultaat.
Dat wil uiteraard niet zeggen dat je voortaan uit de zon moet blijven. Geniet van de zon door het gebruik van een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor van minstens 50.
Dit is niet alleen nodig voor ons gezicht, maar zeker ook onze buik, borst, nek, schouders, armen, handen en benen.
Veroudering vertragen door voldoende water te drinken
Je veroudering vertragen doe je zeker niet door alcohol of alcoholische dranken te drinken. Drink in de eerste plaats voldoende water, minstens 2,5 liter per dag.
Water hydrateert ons lichaam en geeft ons een snel en langer voldaan gevoel waardoor we meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.
Maar dat is niet alles. Water spoelt ons lichaam schoon van alle giftige afvalstoffen. Die zijn het resultaat van onze ongezonde voeding, de vele lichaamsprocessen en onze ongezonde woon- en leefomgeving.
Veroudering vertragen met gezonde voeding
Gezond en natuurlijk eten is in de eerste plaats:
Verse groenten en fruit
Eet dagelijks minstens 300 en liever 500 gram rauwe, gekookte of gestoomde groenten per dag. Alle groenten barsten van de gezonde voedingsstoffen en bevatten nauwelijks calorieën.
Vanwege de aanwezigheid van fruitsuikers eet je maximaal drie verschillende stukken fruit per dag.
Wil je zo snel mogelijk van je overgewicht af? Beperk dan het eten van fruit tot een stuk per dag. Verse groenten en fruit verkleinen ons risico op overgewicht, ongezond buikvet, aderverkalking, hard- en vaatziekten, teveel slechte cholesterol, verstoorde hormonen, teveel vet of triglyceriden in ons bloed, hoge bloeddruk, een slechte bloedcirculatie en diabetes.
- Eet vooral meer groene bladgroenten zoals: spinazie, andijvie, sla, broccoli, bloemkool, alle groene koolsoorten, Chinese kool, paksoi, tuin- en waterkers maar ook tomaten,
- Fruit: vooral avocado, aardbeien, frambozen, bramen en bessen, kersen, avocado,
- Alle onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en onbewerkt
- Kruiden: knoflook en gember
- Volle graansoorten: haver, havermout, zemelen, boekweit en gerst
- Peulvruchten: denk hierbij vooral aan erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
- Vette vis: en vooral wilde zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sport haring en ansjovis
- olijfolie
- Groene thee
Eet zo weinig mogelijk vette voeding en suiker, drink geen alcohol en stop met roken. Ze zijn een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige veroudering
Veroudering tegengaan met de juiste vitaminen
De invloed van gezonde voeding op ons natuurlijk verouderingsproces kunnen we versterken door het gebruik van de juiste vitamines zoals:
Vitamine B
Alle vitaminen van het B-complex zorgen voor het snelle herstel en de vernieuwing van onze lichaamscellen.
Dat is vooral het geval met foliumzuur, vitamine B6 en B12.
Voeding rijk aan alle vitaminen van het B-complex zijn aanwezig in vis, peulvruchten, in vlees afkomstig van uitsluitend met gras gevoederde dieren, bessen, eieren en in alle volle granen. Vitamine B helpt niet alleen veroudering tegengaan het is ook aangewezen bij:
- Vermoeidheid
- Te weinig weerstand
- Verminderde concentratie
- Een slechter gezichtsvermogen
- Een verzwakt zenuwstelsel
- Verstoorde hormonen
- De gezondheid van ons haar
Vitamine C
Vitamine C is een krachtige antioxidant die schade door vrije radicalen in cellen vermindert.
Een tekort aan vitamine C herken je aan een verminderde weerstand, tragere wondgenezing en een langzamere opbouw van bindweefsel.
Vitamine C vind je vooral in:
- Fruit: in alle citrusvruchten en in kiwi’s, aardbeien, frambozen, bessen, bramen, guaves, ananas, mango, papaja en meloen
- Groenten: en vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, bloemkool, broccoli, alle soorten sla, in groene koolsoorten, Chinese kool, paksoi, in tuin- en waterkers, paprika’s, spruiten en raapstelen
- Kruiden: tijm, peterselie, mosterdzaad, gedroogde rozemarijn, bieslook, basilicum, koriander, kruidnagel, Indische kers en saffraan
Vitamine D
Wordt aangemaakt door de zon. Het is daarom belangrijk dagelijks minstens een half uur in de buitenlucht te vertoeven, ook bij slecht weer en in de winter. Een tekort aan vitamine D herken je aan:
- Vermoeidheid
- Gebrek aan energie
- Zwakke botten
- Bloedend tandvlees
- Pijnlijke spieren en gewrichten
- Spierkrampen
- Hyperventileren
- Nachtmerries en angstzweet
Je vindt vitamine D in beperkte mate ook in:
- Vette vis: en zeker in wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, forel, heilbot, tarbot dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis
- Alle magere vleessoorten zoals rosbief
- Eieren
- Margarine, halvarine en in vloeibare bak-en-braadboter
Vitamine E
Een tekort aan vitamine E is oorzaak van bloedarmoede, spierzwakte en mogelijk zelfs hersenschade. Vitamine E maken we niet zelf aan. Je vindt het vooral in verse groenten en fruit, in onbewerkte noten, zaden en pitten, in alle volle graansoorten en in plantaardige oliën.