[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Geraffineerde witte suiker is niet alleen ongezond, maar zelfs levensbedreigend
Fatale hartaandoeningen
Veel hangt af van het aantal calorieën die je dagelijks opneemt. Bij mannen die dagelijks normale fysieke inspanningen leveren ligt de maximum grens aan 2500 calorieën per dag. Als je daarbij weet dat iemand met een gemiddelde opname van 2000 calorieën al met twee blikjes frisdrank tot de risicogroep behoort, kan je een beeld vormen welk gevaar suiker voor onze gezondheid betekent.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Frisdrank barst van de toegevoegde suikers en is één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht
Grootschalig onderzoek
Aan dit Amerikaans onderzoek namen in totaal méér dan 30.000 Amerikaanse volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar deel. De studie analyseerde alle gezondheidsenquêtes die in de VS werden uitgevoerd tussen 1988 en 2010. Met die massa aan gegevens peilde men naar de eetgewoontes van de deelnemers. De onderzoekers gebruikten ook alle beschikbare gegevens over overlijdens in de VS en dit gedurende een periode van vijftien jaar. Met deze cijfers wilde men berekenen hoe groot het risico op vroegtijdig overlijden was van alle deelnemers aan het onderzoek.
Er stierven welgeteld 831 stierven aan een hartaandoening. Met andere factoren die het risico op hartproblemen sterk verhogen zoals roken, gebrek aan beweging en overgewicht, werd daarbij ook rekening gehouden. Daaruit bleek dat voeding rijk aan suiker het risico op vroegtijdig te overlijden door hartfalen sterk verhoogde.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Kies voor gezonde, en dus suikervrije voeding
Toegevoegde suikers
Om het risico op levensbedreigende hartaandoeningen te verkleinen mag je dosis suiker niet hoger liggen dan tien procent van je dagelijkse hoeveelheid calorieën. Volwassenen die minstens 25% van hun dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers haalden, lopen al drie keer meer kans om te sterven aan een hartaandoening, dan de veilige groep. Meer dan 15% suiker van je dagelijks aantal calorieën opnemen (goed voor amper twee blikjes frisdrank per dag) zorgt al voor een verhoging van je risico met 20%.
Obesitas
Deze resultaten liggen in de lijn van vorige onderzoeken. Dan al legden wetenschappers het verband tussen het eten van te veel suiker en een verhoogd risico op hartproblemen, obesitas, zwaarlijvigheid en overgewicht wat even goed voor ernstige hartproblemen kan zorgen. Mensen met een gezond lichaamsgewicht lopen een even groot risico op het ontwikkelen van hartziekten.
De onderzoekers focusten zich tijdens hun onderzoek vooral op toegevoegde suikers en verborgen suikers in bewerkte voedingsmiddelen en dranken, maar ook in instant koffie en in als gezond beschouwde ontbijtgranen. Ook voeding die niet meteen zoet smaakt bevat extra suiker. Dat is zeker het geval met alle kant- en klare gerechten, voorverpakte voedingswaren zoals vlees en brood, tomatenpuree- of concentraat en dressings. Natuurlijk aanwezige suikers in fruit en andere voeding werden niet meegerekend.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]