Schimmel in huis
Spread the love

Schimmel in huis vind je vooral in oudere, vochtige woningen. Ze tasten niet alleen de kwaliteit van je woning aan. Ze zijn ook ongezond voor bewoners van vochtige woningen. Om deze schadelijke schimmels zo snel mogelijk te verwijderen, moet je ze kunnen herkennen.

Hoe herken je schimmel in huis en wat kun je eraan doen?

Schimmels vinden we vooral in oudere, vochtige huizen met een slechte ventilatie. Ze vormen zich vooral op muren en plafonds en in hoeken en voegen. Je herkent deze schimmels aan de kleine, zwarte en vaak veelkleurige plekjes met een wollige structuur. Als je er niets aan doet, breiden ze zich razendsnel uit via sporen. Er bestaan meerdere soorten schimmels in huis. Zwarte schimmels komen het meeste voor. Daarnaast herken je schimmels aan hun wolachtige structuur.

Het ontstaan van schimmel in huis

Schimmels in huis ontstaan vooral dus vooral in vochtige woningen met een hoge luchtvochtigheid. Ook bij hogere binnenhuistemperaturen. De gezondste kamertemperatuur bedraagt 21 graden. Zowel de zuurtegraad als de hoeveelheid zuurstof moeten op het juiste peil zijn om schimmels in je woning te voorkomen.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn kleine organismen die alleen onder de microscoop zichtbaar zijn. Ze voelen zich thuis in een vochtige omgeving en verspreiden zich via schimmelsporen door de wind worden verspreid. Zo kunnen ze onze huizen binnendringen en ernstige schade veroorzaken. Ook aan onze gezondheid. In droge woningen vind je geen schimmel. Die ontstaan ook niet van de ene op de andere dag. De vorming van schimmels is een langdurig proces.

Oorzaak schimmel in huis

Vaak wordt schimmel in huis aanzien als een gevolg van een onhygiënische woon- en leefsituatie. Daar hebben schimmels niets mee te maken. Ze ontstaan alleen in een vochtige omgeving. Op droge plaatsen en in goed geïsoleerde en geventileerde woningen zul je zelden schimmels aantreffen.

Schimmels schadelijk voor kwaliteit van je huis

Schimmels verminderen de kwaliteit van je woning. Muren en plafonds worden en brokkelen af zwakker. Wordt er niet direct iets aan gedaan, dan zal zelfs het stuc- of het pleisterwerk moeten vernieuwd worden.

Schimmels brengen ook houten structuur van je woning in gevaar

Hout is bijzonder gevoelig voor schimmels. Huiszwammen breken op relatief korte tijd verschillende houtsoorten af. Dat zijn dan in de eerste plaats naald- en loofhout. Grijp dus tijdig in, en zeker voor ze het houtwerk in je woning bereiken.

Ziek door schimmel in huis: Symptomen

Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor je woning. Ze tasten ook onze gezondheid aan. De resultaten van meerdere onderzoeken tonen aan dat schimmelsporen vooral schadelijk zijn voor onze longen en onze luchtwegen. Veel voorkomende klachten zijn dan: 

 • Benauwdheid
 • Kortademigheid
 • Astma
 • Irritaties van onze luchtwegen
 • Plotse en hevige hoest- en niesbuien
 • Irritaties van onze huid met vaak hevige jeuk als gevolg
 • Een verstopte neus
 • Een piepende ademhaling
 • Keelpijn

Heb je last van een of meerdere van deze gezondheidsklachten? Dan zullen die bij schimmel in je huis alleen maar erger worden.

Schimmel in huis voorkomen door meter te ventileren en te verluchten 

Een goede verluchting en ventilatie zijn onmisbaar om schimmel in huis te voorkomen. Dat is zeker het geval voor je keuken en je badkamer. Zet dagelijks een tijdje je vensters open, ook in de winter. Een half uurtje je ramen openen is dan al voldoende. Het plaatsen van een goed Een extra ventilatiesysteem is nodig om het condensatievocht af te voeren. Dat doe je best met het plaatsen van ventilatieroosters. Het gebruik van een badkamerventilator kan ook helpen.

Gebruik een luchtontvochtiger

Heb je onvoldoende voorzieningen om je huis te ventileren? Dan is een goede luchtontvochtiger een goed alternatief. Dit toestel onttrekt het teveel aan vocht uit de lucht. Dat verkleint het risico op schimmel aanzienlijk.

Schimmel in huis verwijderen met bleekwater (javel)

Een mengsel van water met bleekwater is vaak een goede manier om schimmel in huis te verwijderen. Meng evenveel water met bleekwater. Breng dit mengsel aan op muren of plafonds die door schimmel zijn aangetast. Laat alles weken en wrijf de schimmelvlekken daarna weg met een spons. Spoel na deze behandeling alles grondig na met proper water.

Schimmel in huis bestrijden met deze eenvoudige tips

 • Ventileer extra tijdens het koken of douchen
 • Verwijder alle kalk en verontreiniging van muren en plafonds. Daardoor kunnen schimmels zich moeilijker vasthechten
 • Reinig regelmatig de voegen en naden van tegels in keuken en badkamer
 • Gebruik schimmelwerende muurverf aan in vochtige ruimtes en zeker in je keuken en in je badkamer.

Schimmel in huis: Professionele hulp

Schakel professionele hulp in als de schimmel te vergevorderd is. Zijn natte buitenmuren de oorzaak van het probleem? Laat dan de gevel van je woning impregneren met een beschermende coating en de koud bruggen en de spouwmuur isoleren. Naast het impregneren van de gevel laat je de buitenmuren injecteren met waterbestendige materialen. Vooral harsen zijn daarvoor geschikt.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole