
Wat zijn de voordelen en hoe pakken we dat best aan, een woning ventileren?
Onze huizen worden steeds beter geïsoleerd om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Dat is goed nieuws voor het milieu en onze portemonnee. Goed isoleren gecombineerd met onvoldoende ventileren zorgt voor problemen met de luchtkwaliteit. Dat is op relatief korte tijd ook nadelig voor onze gezondheid.
Woning ventileren om verspreiding virussen te verminderen
Woning ventileren bij hoge concentratie aerosolen
In kleine ruimten is de concentratie van kleine druppeltjes met virus, de aerosolen, groter. Bij slechte ventilatie blijven die langer in de lucht hangen. Dat ventilatie een belangrijke rol speelt, benadrukt Francesco Franchimon. In 2009 is hij aan de TU Eindhoven gepromoveerd op het proefschrift Healthy Building Services for the 21st Century. Hierin besteedt hij onder andere aandacht aan maatregelen in gebouwen tijdens een pandemie.
Woning ventileren vermindert besmettingsrisico
Daaruit blijkt dat een goede de overdracht van infectieziekten sterk mindert. Zo wordt de lucht namelijk verdund en vervuiling afgevoerd. Daardoor verkleint de concentratie aerosolen, wat de kans op besmetting verkleint. Zet dus dagelijks de ramen een tijdje open. Bij koud winterweer is het verstandig aanwezige verluchtingsroosters open zetten. Maak die roosters regelmatig schoon voor het beste resultaat.
Regelmatig Ramen en deuren open te zetten
Een woning ventileren is niet moeilijk. Dagelijks je ramen en deuren een tijdje openen is vaak al voldoende. Zeker in een kleine kamer. Daar is de hoeveelheid kleine druppels al na gemiddeld dertig seconden verdwenen. In grote kamers heeft dat uiteraard meer tijd nodig. Met een mechanisch ventilatiesysteem verdwijnen de kleinste aerosolen daar na enkele minuten. Dat is tien keer sneller dan in kamers die niet worden geventileerd. Een goede ventilatie in publieke ruimtes, in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen maar even goed in het openbaar vervoer is van groot belang is om de verspreiding van virussen zoals bij verkoudheden, griep en corona tegen te gaan. Afstand houden van elkaar moet maar is onvoldoende om de verspreiding van het virus te beperken. Woningen goed ventileren is minstens even belangrijk.
Lees ook: 10 tips om de winter door te komen
Woning ventileren voor meer verse lucht bij besmettingsgevaar
Om besmettingsgevaar zoveel mogelijk te beperken is woningen ventileren onmisbaar. Maar dus zeker niet woningen maar alle openbare gebouwen. Woningen maximaal ventileren doen we best met een mechanisch ventilatiesysteem. Is dat niet beschikbaar ventileren we door deuren en ramen een tijdje open te zetten. Bij epidemies en zeker bij pandemieën hebben we meer zuivere lucht nodig dan anders. Met het openzetten van ramen en (binnen)deuren wordt tot meer dan 50 keer per uur de vuile lucht ververst. Dat hangt van meerdere factoren af en vooral van de plafondhoogte, grootte van de ramen en van de windsnelheid.
Woning ventileren met luchtreinigers?
Wanneer je kiest voor een luchtzuiveringssysteem zorg er dan voor dat ze uitgerust zijn met een goedgekeurde HEPA-filter. Zo een filter doet even goed zijn werk als een mechanisch ventilatie. Goedkopere luchtreinigers hebben deze filter niet en zijn veel minder efficiënt. Speciale UV- reinigingstoestellen doden ook virussen maar zijn alleen geschikt voor apparaten in de gezondheidszorg.
De beste manier om woning te ventileren
Ramen en deuren open zetten zorgt voor verse lucht maar is niet genoeg om virussen buiten te houden. Bij lagere temperaturen houden we die zoveel mogelijk gesloten. Dan is er meer nodig voor een aangenaam binnenhuistemperatuur. Voor een constante luchtcirculatie is dan een aangepast ventilatiesysteem nodig. Doe worden meer en meer ingebouwd bij het renoveren en isoleren van woningen. Zo voorkomt men ook vochtproblemen en daaraan gelinkte gezondheidsproblemen.
Goede luchtkwaliteit
We ademen constant zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. Die uitgeademde lucht moet zo snel mogelijk afgevoerd worden om plaats te maken voor zuurstofrijke lucht. De lucht moet dus goed circuleren. Bij een hoede isolatie maar een onvoldoende ventilatie is die luchtcirculatie ondermaats. Dat is nadelig voor de luchtkwaliteit en voor onze gezondheid. Onze woningen ventileren voorkomt deze problemen.
Lees ook: Vitamine C beschermt nu ook tegen osteoporose bij vrouwen in de overgang
Vocht afvoeren
Niet alleen door te ademen maar ook door te koken, wassen of te douchen zorgen we voor meer vocht in onze woning. Men berekende dat een doorsnee gezin met twee kinderen gemiddeld tot 20 liter vocht per dag produceert. Die damp moet ergens naartoe. Anders zorgt het voor condens op ramen, muren en plafonds. Dat is oorzaak voor ziekmakende schimmelvorming. Een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht snel je woning verlaat en dus geen kans krijgt om te condenseren.
Woning ventileren ook nodig voor onze gezondheid
Een onvoldoende of niet geventileerde woning is oorzaak van:
- Virusbesmettingen: zoals verkoudheden, griep (influenza) corona, infecties van onze luchtwegen en vooral bronchitis
- Astma
- Allergieën
- Concentratiestoornissen
- Vermoeidheid en zelfs chronische vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Uitdroging van onze slijmvliezen bij een te lage luchtvochtigheid
- Verhoging concentratie van fijn stof
- Reuma, artrose en artritis
- Goede voedingsbodem voor insecten en vooral voor huisstofmijt, zilver- en papiervisjes en pissebedden