Griekse yoghurt
Spread the love

Plantaardige yoghurt alternatieven… zijn die even gezond dan de yoghurt gemaakt van koemelk? Steeds meer landgenoten eten plantaardig en kiezen om de meest uiteenlopende problemen voor plantaardige alternatieven voor zuivelproducten, vaak yoghurt. Yoghurt is nu eenmaal een van de meest populaire zuivelproducten die past in ieder gezond en natuurlijk voedingspatroon. Vaak vervangt men zuivelproducten door plantaardige alternatieven uit gezondheidsoverwegingen. Omdat men allergisch of intolerant is aan zuivelproducten.

Wat zijn de plantaardige yoghurt alternatieven en zijn ze even gezond?

Zuivelproducten zoals kaas, melk, karnemelk, yoghurt en kwark zijn gezond. Vooral yoghurt en kwark zijn rijk aan probiotica.

Probiotica:

  • Zorgt voor een goede spijsvertering
  • Een gezonde darmflora
  • Een vlotte stoelgang
  • Een versterkt immuunsysteem
  • Een hogere natuurlijke weerstand
  • Dat verkleint je risico op verkoudheden, griep en infecties van onze luchtwegen zoals bronchitis
  • Al deze zuivelproducten zijn evenveel belangrijke bronnen van eiwit.
  • Koemelk is ook rijk aan gezonde voedingstoffen zoals:
  • Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex zoals vitamine B2 en B12, maar ook een flinke hoeveelheid vitamine D
  • Mineralen: calcium, fosfor en kalium
  • Aminozuren

Plantaardige yoghurt alternatieven

Ondanks al deze gezondheidsvoordelen zijn steeds meer landgenoten allergisch aan koemelk. Die moeten dan noodgedwongen op zoek naar gezonde zuivelalternatieven. We denken hierbij dan automatisch aan plantaardige alternatieven op basis van bijvoorbeeld:

  • Soja
  • Amandelen
  • Hazelnoten
  • Kokosnoten
  • Rijst
  • Haver
  • Cashewnoten.

In de supermarkt vinden we niet alleen meer en meer plantaardige alternatieven voor melk en melkdranken maar nu ook voor (drink)yoghurt, plattekaas, melk desserts, room en allerlei margarines.

Lees ook: Griekse yoghurt of gewone om gezondheid te verbeteren 

Melkallergie of lactose intolerantie zorgen voor succes plantaardige yoghurt alternatieven

Als gevolg van ons modern en ongezond voedingspatroon met steeds minder gezonde voedingsstoffen en steeds meer toegevoegde suikers en vetten zijn heel wat landgenoten allergisch aan melkallergie of zijn ze lactose-intolerant. Daardoor reageert hun immuunsysteem abnormaal op melkeiwitten.

Dat zorgt voor vervelende symptomen zoals:

  • Hevige jeuk over gans hun lichaam
  • Huidirritatie en huiduitslag
  • Een slechte spijsvertering
  • Een verstoorde darmflora
  • Maag- en darmklachten

Plantaardige yoghurt alternatieven: allergisch en lactose-intolerant

Velen zoeken noodgedwongen naar plantaardige yoghurt alternatieven en voor andere zuivel omdat ze allergisch zijn aan koemelk. Deze plantaardige yoghurt alternatieven zijn voor deze bevolkingsgroep dan ook meer dan welkom. Vervelende symptomen van koemelk allergie zijn:

Soms hevige jeuk over gans het lichaam

  • Huidirritatie
  • Huiduitslag
  • Een trage spijsvertering
  • Een verstoorde darmflora
  • Maag- en darmklachten

Ben je lactose-intolerant?

Dan ben je moeilijk of zelfs niet in staat melksuiker of lactose te verteren, waardoor darmklachten ontstaan. Wil je gezonder en dus natuurlijker en plantaardig eten?  Dan is het vervangen van zuivelproducten afkomstig van koemelk door plantaardige yoghurt alternatieven voor kaas, melk, yoghurt en kwark een eerste belangrijke stap in die richting.

Ook interessant: Vette of magere yoghurt – Wat past het best in een gezond

Plantaardig yoghurt alternatieven 

Haveryoghurt is minder zoet

Dat kun je opvangen met het toevoegen van enkele stukjes vers fruit, een handjevol (25 gram) onbewerkte noten, zaden of pitten en cacaonibs. Haveryoghurt koop je bij voorkeur in de betere natuurwinkel of in de bioshop.

Sojayoghurt

Kies bij voorkeur voor de natuurlijke versie zonder toevoeging van suiker of van geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen. Is verkrijgbaar in iedere supermarkt, in de natuurwinkel of in de bioshop.

Kokosyoghurt

Kokosyoghurt past samen met wat granola bij ieder gezond ontbijt. Maar ook bij pannenkoeken en in je zelf gemaakte smoothies. Kokosyoghurt heeft dezelfde structuur als kwark.

Amandel yoghurt

Hou je van een romige, zachte, lekkere en daar boven op ook gezonde yoghurt? Dan is amandel yoghurt  zeker iets voor jou. Het is een plantaardig alternatief voor yoghurt gemaakt van onbewerkte amandelen. Die natuurlijke ingrediënten zorgen voor een milde nasmaak van noten en noten. Het is gemaakt van vier simpele plantaardige ingrediënten Deze amandel Yoghurt is vrij van suiker, kunstmatige zoetstoffen en bevat ook geen geur-, kleur-, smaak- of bewaarstoffen. Deze amandel yoghurt is rijk aan gezonde voedingsstoffen en vooral aan:

  • Gezonde onverzadigde vetten
  • Vitaminen: en vooral vitamine van het B- complex, vitamine E, riboflavine, foliumzuur en niacine
  • Mineralen: zoals magnesium, calcium en ijzer.
  • Is van nature vrij van zuivel, gluten en soja.

Daardoor is deze plantaardige amandel yoghurt zelfs geschikt voor veganisten, vegetariërs en alleseters.

Silken tofu

Is rijk aan hoogwaardige eiwitten en is een gezond alternatief voor yoghurt en kwark. Silken tofu heeft een dikke structuur en past uitstekend in bijvoorbeeld frambozenmousse en in taarten.

Plantaardig alternatieven voor melk

De meest gebruikte alternatieven voor melk zijn:

Notenmelk

Je hebt de keuze tussen amandel-, hazelnoot-, cashew- en macadamia melk. Je vindt ze zowel in de supermarkt als in de natuurwinkel. Kies steeds voor ongezoete notenmelk. Is ook uitstekend bij havermout en in zelf gemaakte smoothies voor een meer romig effect.

Kokosmelk

Kokosmelk is heerlijk om te drinken en past in zelfs gemaakte curry’s, soepen en sauzen. Je kunt er zelfs makkelijk vegan slagroom mee maken!

Havermelk

Havermelk is heerlijk in melk maar ook in zelf gemaakte smoothies, in pannenkoeken en in taarten.

Rijstmelk

Rijstmelk is heel waterig past samen met zelf gemaakte muesli en granola in ieder gezond ontbijt.

Sojamelk

Is zonder enige twijfel het meest bekende en gebruikte alternatief voor koemelk. Deze plantaardige melk is dikker en opvallend zoeter als koemelk en doet het uitstekend in zelf gebakken koekjes, taarten en gebak.

 

 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.