Ons Verouderingsproces natuurlijk vertragen
Spread the love

Natuurlijke supplementen tegen veroudering zijn vaak het doeltreffendst. Veroudering is een natuurlijk proces dat niet kan gestopt, maar wel vertraagd kan worden. Dat doe je alleen met een gezond eet- en levensstijl en het gebruik van natuurlijke supplementen.

Welke natuurlijke supplementen tegen veroudering werken écht?

Natuurlijke veroudering verwijst naar de geleidelijke afname van onze fysieke en mentale mogelijkheden naarmate we ouder worden. Ons natuurlijk verouderingsproces begint meestal rond de leeftijd van 30 jaar en versnelt naarmate we ouder worden.

Oorzaken en symptomen natuurlijke veroudering

De belangrijkste oorzaken van natuurlijke veroudering zijn:

 • Ongezonde en eenzijdige voeding
 • Gebrek aan beweging
 • Blootstelling aan zonlicht
 • Stress
 • Erfelijk

Dit zijn een voor een oorzaken van oxidatieve stress. Dat leidt tot beschadigde lichaamscellen en weefsels.

Symptomen van natuurlijke veroudering

De belangrijkste symptomen van natuurlijke veroudering zijn:

 • Huidproblemen: zoals ouderdomsvlekjes, rimpels, kraaienpootjes, wallen onder de ogen en een droge huid
 • Haarverlies
 • Verminderd gezichtsvermogen
 • Geheugenproblemen en een verminderde concentratie
 • Spierzwakte

Natuurlijke voeding en supplementen tegen veroudering

Een gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon met veel groenten en fruit kan helpen om de effecten van oxidatieve stress te verminderen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals vitamine C, E en carotenoïden zijn daarbij bijzonder nuttig.

Naast gezond en gevarieerd eten het eten van een zijn er verschillende natuurlijke supplementen die de veroudering kunnen vertragen of zelfs omkeren.

Natuurlijke supplementen tegen veroudering: Resveratrol

Resveratrol is een natuurlijke stof dat vooral voorkomt in druiven, bessen en pinda’s. Het is rijk aan sterke antioxidanten. Daardoor vermindert ontstekingen en bestrijd het de vrije radicalen. Die veroorzaken schade aan onze cellen, versnellen ons verouderingsproces en maken ons ziek.

Meerdere grootschalige studies toonden aan dat resveratrol de effecten van veroudering aanzienlijk vertragen. Dat is vooral zo voor huidveroudering, geheugenproblemen en spierzwakte.

Curcumine

Curcumine is een actief bestanddeel in kurkuma, een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Indiase keuken. Het heeft anti-inflammatoire eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress.

Kurkuma zorgt mee voor de gezondheid van onze hersenen, gewrichten en van ons hart- en vaatstelsel.

Natuurlijke supplementen tegen veroudering: Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren komen vooral voor in vette vis en visolie en sommige plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, sesam- en zonnebloemolie. Ze verbeteren de gezondheid van ons hart- en vaatstelsel en van onze hersenen.

Omega-3 vetzuren verminderen allerlei ontstekingen. Op termijn vertraagt dit ook ons natuurlijk verouderingsproces.

Ashwagandha

Dit kruid wordt vooral gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het heeft adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Ashwagandha verbetert ook de gezondheid van onze hersenen, brengt onze hormonen weer in evenwicht en versterkt het ons immuunsysteem.

Collageen

Dit hoogwaardig eiwit komt vooral voor in onze huid, botten en bindweefsels. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af. Dat verslapt onze huid, waardoor rimpels wallen onder onze ogen ontstaan en verslapping van de huid.

Supplementen met collageen verbeteren de elasticiteit en stevigheid van onze huid en verzachten helpen pijnlijke gewrichtsproblemen.

Eiwit

Met onze leeftijd neemt ook onze spiermassa af. Dat wordt opgevangen door extra eiwitten. Eiwitten vind je vooral in:

 • Peulvruchten: voornamelijk in linzen en in kikkererwten, maar ook in doperwtjes, alle soorten bonen, in groenten en in maïs
 • Soja- en sojaproducten: zoals sojabonen, tofu en tempeh,
 • Quinoa
 • Vlees
 • zuivelproducten

Luteïne

Ons zicht vermindert naarmate we ouder worden. Natuurlijke voedingsstoffen kunnen dit op een natuurlijke manier langer uitstellen.

Dat is vooral het geval met luteïne. Een sterke antioxidant die zich van nature aan de achterkant van onze ogen bevindt.

Wetenschappelijke studies toonden recent aan dat een dagelijkse dosis van zes milligram luteïne ons risico op maculadegeneratie met de helft vermindert.

Afname gezichtsscherpte

Het betreft een veel voorkomende en leeftijdsgebonden oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt als gevolg van het afsterven van zogenaamde kegeltjes in de gele vlek.

Luteïne vind je voornamelijk in groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli, of in de vorm van een luteïne supplement.

Omega-3 vetzuren

Het Omega-3 vetzuur DHA is goed voor je hersenen. DHA vertraagt geestelijke achteruitgang op latere leeftijd.  Deze omega-3 vetzuren vind je vooral in vette vis, in onbewerkte zaden zoals lijnzaad en chiazaad.

Je voorraad omega-3 vetzuren kun je ook aanvullen met een omega-3 supplement.

Calcium

Dit mineraal zorgt vooral voor sterke botten en voorkomt botontkalking of botontkalking. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen in de menopauze.

Calcium haal je vooral uit zuivel- en zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt, kwark en skyr, uit alle groene bladgroenten, onbewerkte noten en zaden, gedroogd fruit en uit een calciumsupplement

Vitamine D

Deze zonvitamine vertraagt vooral onze natuurlijke veroudering op cellulair niveau.

We maken vitamine D onderhuids aan door het zonlicht. Het is ook in beperkte hoeveelheden aanwezig in onze voeding zoals in eieren, (vette) vis, granen of een vitamine D- supplement.

Co- enzym Q10

Q10 is een belangrijke bron van energie. Het beschermt onze lichaamscellen en weefsels tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Ons energieniveau daalt naarmate we ouder worden. Dat kan leiden tot vermoeidheid. Een gezond en natuurlijk eetpatroon rijk aan volkorengranen en volkorenproducten, eieren, vlees en vis, zijn evenveel belangrijke bronnen van Q10.

Je kunt je voorraad extra aanvullen met een Q10 supplement.

Vitamine C

Heb je vooral last van ouderdomsrimpels? Zorg dan zeker voor een voldoende hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is tegelijk een sterk antioxidant dat je huid beschermt tegen vrije radicalen.

Vitamine C stimuleert ook de aanmaak van collageenvorming.

Vitamine C komt vooral voor in alle citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi’s en grapefruits, maar ook in alle groene bladgroenten, tomaten en in aardbeien.

Conclusie

Veroudering is een natuurlijk proces dat niet gestopt kan worden. We kunnen het wel vertragen met een gezonde levensstijl. Die bestaat uit natuurlijke voeding en natuurlijke supplementen zoals resveratrol, curcumine, omega-3 vetzuren, ashwagandha en collageen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole